Goed Gewicht

Wintertijd, zomertijd, wat past het best bij jou ?

Wintertijd, zomertijd, wat past het best bij jou ?

Heb jij problemen met het verzetten van de klok? Nu we weer de wintertijd ingaan hebben we eigenlijk de goede tijd weer te pakken.   Zomertijd is ooit ingevoerd om energie te besparen maar of dat echt heeft geholpen? Voor heel veel mensen is de zomertijd heerlijk. Lekker lang zonlicht. Dan is het terugzetten van de klok naar wintertijd vervelend ( ook al krijg je voor je gevoel een uur slaap extra.) Dat de wisseling vervelend voor je is kan te maken hebben met je eigen biologische klok maar ook met het gegeven dat het ’s avonds vroeg donker is en dus minder zonlicht.( lees Vit D ) Vit D beïnvloedt  verschillende stoffen die in de hersenen worden aangemaakt. Een van die stoffen is serotonine, de stof heeft invloed op ons humeur. Heb jij last van de zogenaamde herfst bleus of winterdip dan zou het dus goed kunnen zijn dat je gebrek hebt aan Vit D.

Serotonine ( neurotransmitter ), onder invloed van Vit D, speelt ook een rol bij het beheersen van je eetlust. Serotonine kan invloed hebben op het hormoon leptine dat zich in je maag bevind en je verzadiging regelt. Hoe minder je verzadigd bent, hoe meer je gaat eten.

Vit D heeft ook een belangrijke functie bij de vetopslag. Tekort aan vit D kan mede oorzaak zijn van overgewicht. Vitamine D lijkt de vorming van nieuwe vet cellen te kunnen stoppen. En dat helpt het om de vetopslag te verminderen. Hierdoor worden er dus geen nieuwe vet cellen aangemaakt en daardoor neemt de vetmassa niet toe en worden de bestaande vet cellen minder snel gevuld.

( Neurotransmitters zijn super belangrijke hormoon achtige stofjes die betrokken zijn bij tal van lichaamsprocessen. Denk hierbij aan het gevoel van honger en verzadiging, je dag- en nachtritme, je gevoel van geluk (of depressieve gevoelens, als ze niet goed werken) en aan je stemmingen.) De herfst bleus  of winterdip kunnen ook voort komen uit het feit dat je te laat gaat slapen en of slecht slaapt waardoor je humeur ook niet is wat je zou willen. Dit heeft te maken met de afgifte van melatonine.

In de oertijd en nog vele decennia daarna ging de mens slapen als het donker werd en stond op wanneer het licht werd. Wanneer de zon verdwijnt begint het lichaam melatonine aan te maken. Een hormoon dat zorgt dat we klaar zijn om te gaan slapen. Het cortisol hormoon om alert te zijn neemt af. We zijn klaar voor de nacht uit te rusten en ons lichaam de kans te bieden om te herstellen.

In onze moderne tijd hebben we kunstlicht en stellen zodoende de afgifte van melatonine uit. Deze afgifte gaat met hoeveelheden tegelijk. Het begint in het begin van de avond en neemt af naargelang de avond vordert.  In de eerste fase wordt er ruim afgegeven en hoe later het wordt geeft je lichaam nog maar een klein beetje af. Dit is na 12.00 uur ‘s nachts.

Wanneer jij je langdurig in de avond bloot stelt aan kunst licht door middel van t.v, beeldscherm, telefoonscherm ect en laat gaat slapen is de melatonine afgifte dusdanig laag waardoor je je moeilijk in slaap kunt komen en slechter slaapt.  Daarbij opgeteld dat de cortisol afgifte rond 6.00 uur weer begint om alert en wakker te gaan worden, maakt dat je overdag erg moe kunt zijn. Dit heeft direct invloed op je humeur en ligt eten om energie te krijgen in mum van tijd binnen handbereik.

De wintertijd leent zich dus uitstekend om ’s avonds een uurtje eerder naar bed te gaan, dit is uiteindelijk het bioritme. Ons systeem van slapen en waken stamt nog uit de oertijd en is in al die tijd niet veranderd. Het is onze biologische klok die het ritme aangeeft. Geef de herfstdip en winter bleus geen kans. Ga eens vaker een half of uurtje eerder naar bed. Zorg voor voldoende beweging in de buitenlucht. Neem tijd om te ontspannen en voedt jezelf met gezonde en verwarmende voeding. Kruiden zoals gember,  kaneel , peper, laurier en kruidnagel  zijn winterkruiden bij uitstek en passen in stevige wintergerechten van pompoenen, kolen, peulvruchten. Deze leveren veel vit C en boosten je immuunsysteem.

Zorg voor voldoende Vit D door elke dag naar buiten te gaan. Ook in de winter krijg je Vit D binnen via zonlicht dat in je huid omgezet wordt in Vit D. Rust uit daar is het winterseizoen voor. De natuur geeft het beste voorbeeld. Uitrusten om in het voorjaar weer tot volle bloei te komen.

ONZE BIOLOGISCHE KLOK

We hebben allemaal een biologische klok, het is een klein onderdeel van ons lichaam maar met een grote functie. Onze biologische klok zorgt er voor dat ons lichaam wisselend  functioneert over een periode van 24 uur . Het zijn fysieke, mentale en gedragsmatige veranderingen binnen die 24 uur. Onze biologische klok reageert sterk op donker en licht, vandaar dat wij van nature overdag actief zijn en ’s nachts in rust.

Rond 20.00 uur begint het lichaam melatonine af te geven

22.30 uur wordt de darmactiviteit onderdrukt

4.30 uur is de laagste lichaamstemperatuur

6.45 uur sterke bloeddrukstijging

7.30 uur melatonine afscheiding stopt, cortisol neemt toe

8.30 uur komt de darmactiviteit weer op gang

10.00 uur is onze alertheid op zijn hoogst

14.00 uur post-lunch dip

14.30 uur beste coördinatie

15.30 uur snelste reactietijd

17.00 uur meeste spierkracht

18.30 uur hoogste bloeddruk

19.30 uur hoogste lichaamstemperatuur

20.30 uur begint onze afgifte van melatonine, cortisol neemt af

Tijd om te gaan slapen.

Ben je door dit artikel gemotiveerd om een gezonde stap te gaan zetten en heb je toch nog vragen of wil je meer weten hoe je  gezond en met meer rust de winter doorkomt ? Twijfel niet en neem gerust contact met me op.

Investeer in jezelf, je bent het waard.