Goed Gewicht

wijntje biertje en de overgang

carnaval 1

Wijntje, biertje overgang.

 

Brabantse nachten zijn lang. Maar ook de Friese en de Franse. Wanneer het gezellig is kent deze geen tijd en glijdt de nacht soms moeiteloos door in de dag.

Nu het carnaval is losgebarsten kan de dag en vooral de nacht voor velen niet lang genoeg duren.

Gezelligheid en carnaval. Het volksfeest door de eeuwen heen met verkleedpartijen en de nodige alcohol. Waren het vroeger stenen pullen of tinnen bekers?
Tegenwoordig is het glas of statiegeld plastic bekers waar we onze drankjes uit nuttigen waarna we moe maar voldaan ons bed in rollen.

Op naar de volgende dag. Of misschien liever niet meer. Heb je aan een dag wel genoeg. Je bent geen twintig meer en dat merk je.

Waarom heeft alcohol nu meer impact dan voorheen 

Het gaat een aantal kanten op. Alcohol verwijdt de bloedvaten. Dit is wanneer je al last hebt van opvliegers een extra prikkel. Dit kan na een avond gezelligheid met alcohol je nacht behoorlijk verstoren. Hierdoor ben je de dag erna meer moe terwijl je toch je dagelijkse dingen moet of wil doen. Dit kan ervoor zorgen dat je vaker grijpt naar energierijke voeding die je uiteindelijk niet gaat helpen om je fitter te voelen.

De andere kant is dat heel veel vrouwen in de overgang last hebben van stemmingswisselingen. Hierdoor kan een angstig of zelfs een licht depressief gevoel ontstaan. Alcohol is dan een legaal middel om de scherpe randjes er wat af te halen. Dit is helaas geen oplossing voor het probleem. De effecten en gevolgen van  alcohol gebruik in de overgang worden er alleen maar groter van worden.

gebroken nachten 

Na een hele gezellige avond met een paar drankjes val je meteen in een diepe slaap maar na een of twee uur een diepe slaap ben je klaarwakker. Je remslaap waarin gebeurtenissen worden verwerkt  wordt onderbroken en lukt het je niet meer om in slaap te komen. Dat er ook nog een opvlieger voorbij komt is dan ook niet raar. Daar gaat je nachtrust en daarmee de zin om de volgende dag weer in vol ornaat te verschijnen.
ook wordt tijdens je slaap groeihormoon aangemaakt dat verantwoordelijk is voor de balans tussen vet en spieren en je vochthuishouding regelt. 
Meer dan 70% van dit hormoon wordt geproduceerd tijdens je slaap. Te weinig groeihormoon heeft  invloed op vele lichaamsfunctie maar ook op je gewicht

gewicht en alcohol

Alcohol heeft ook invloed op je hormonen en niet alleen je vrouwelijke hormonen. Het heeft bijvoorbeeld al een negatief effect op je bloedsuikerspiegel. Je lever maakt normaal glucose aan zodat je bloedsuikerspiegel mooi op pijl blijft als je een poos niet eet. Wanneer je alcohol gebruikt gaat dit voor in je lever om afgebroken te worden. Er komt hierdoor te weinig glucose in je bloed waardoor een lage bloedsuiker het signaal afgeeft dat je moet eten.  Wanneer je alcohol gebruikt heb je dus vaker trek in eten. Ook word je door alcohol vaak wat losser, gaat de rem er een beetje af en de kans dat je dus eerder wat te eten neemt is groot aanwezig. Het gebruik van alcohol heeft dus echt ook een behoorlijke invloed op je gewicht.

minder vocht meer vet

Tijdens de overgang veranderd het vetpercentage en neemt wat toe. Dit om een vervangend oestrogeen aan te kunnen maken. Het vochtgehalte neemt in deze jaren af. Het alcohol percentage in het bloed stijgt hierdoor dus sneller dan voorheen. Dit is dus het moment dat je merkt dat je “er niet meer goed tegen kunt”.  

Wat de richtlijnen voor alcoholgebruik zijn? Daar zijn de meningen enorm in verdeeld. Een glas per dag voor vrouwen zegt de een. De andere raad het helemaal af. Uit onderzoek 1. blijkt dat vrouwen die voor de overgang regelmatig een glad dronken tijdens de overgang dit niet of minder doen. Andersom is gebleken dat vrouwen die voorheen niet of amper drinken meer alcohol gaan gebruiken. De emotionele verandering die plaatsvindt tijdens de overgang kan hier een reden voor zijn.
1.Kennis vrouwen en alcohol

Zit je in de overgang en zijn er herkenbare dingen in dit blog? Wil je hier graag wat aan doen? 

Je bent welkom in mijn praktijk dan kunnen we samen eens kijken waar ik je bij kan helpen.