Goed Gewicht

Wat eet je als je uit eten gaat?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Als je uit eten gaat dan eet je wat je lekker vindt. Wanneer je uit eten gaat dan heb je daar vaak een aanleiding voor. Je hebt een speciale dag te vieren of een bijzondere ontmoeting met familie of vrienden. Je hebt een feest of je bent op vakantie. Allemaal reden om niet thuis maar elders te eten.

Mijn advies is: wanneer je uit eten gaat is dat meestal dus om een bijzondere reden en dan neem je wat je lekker vindt. Ja, ook als je af wil vallen. 

Wanneer jij je tijdens een etentje alles wat je echt lekker vindt gaat ontzeggen dan is de kans groot dat je zo bezig bent met ‘het niet mogen’ dat er een gedachte ( ik noem het eetmonsters)  onstaat die jou zielig gaat vinden. Hij schreeuwt net zo lang en hard totdat jij een graai in het broodmandje met kruidenboter doet of van je tafelgenoot zijn of haar bord mee begint te pikken. Wacht, daar komt het volgende monster aan die jou gaat zeggen dat je zwak bent omdat je niet vol kunt houden. Wanneer jij het geschreeuw voor waar aanneemt dan ga je voor de bijl en neem je waarschijnlijk maar een lekker toetje want ‘het is nu toch mislukt.’

Deze gedachten ontstaan in het emotionele stuk van onze hersenen. Je hersenen zijn nog niet gewend aan anders kiezen terwijl je uit eten gaat. De gebeurtenis, in dit geval je omgeving en de gezelligheid hebben een vast patroon en dat is gewoon kiezen wat jij lekker vindt.

Dit is de weg van de 5 g’s. Gebeurtenis, gedachten, gevoel, gedrag, gevolg.

Wanneer je gaat ontdekken hoe dit werkt, helpt dit je op een fijne manier om aan je gewicht en of je leefstijl te gaan werken zonder dat jij  van alles wat je lekker vindt hoeft te laten staan. 

Maar ben eens eerlijk. Jij weet best dat een schaal rauwkost beter voor je is dan een romige pasta Carbonara.  Dat een glas water gezonder is dan een lekkere rode wijn. 
Laten we samen eens eerlijk zijn. Van een etentje genieten met volle teugen is toch veel gezonder dan een etentje met een innerlijke strijd? De kans dat de koelkast nog leeggeroofd wordt als je thuiskomt wordt hierdoor wel erg groot.

Uit eten doe je waarschijnlijk niet elke week. Mijn advies is dan ook: geef het de aandacht en geniet.

Afvallen en lekker blijven eten, ook uit eten? Ja, echt . Het kan. Kijk hier voor meer informatie.

Geniet van je etentje. Jeanne.