Goed Gewicht

Wandelen, ont stressen, lekker slapen.

Inmiddels ben ik weer terug van een paar dagen wandelen in Duitsland. Lekker boslucht opsnuiven, genieten van het frisse jonge groen en prille lentekleuren. Wandelen is goed voor je lichaam en je geest. Tenminste als je met je volle aandacht bij het groen en de bloesem, de geuren, kleuren en geluiden bent. Op deze manier ga je echt ont stressen. Heb jij stress signalen? Herken jij jouw stress signalen ? Wanneer de volgende klachten ( zie het hoofdartikel ) zich vaker herhalen is dat een teken dat je er even alert op mag zijn. Maak regelmatig tijd voor jezelf op jouw eigen manier en kijk eens of je erachter kunt komen waar de klachten vandaan komen. Een wandeling in de natuur brengt je weer even bij jezelf. Even tijd en aandacht voor jezelf met een gezonde dosis frisse lucht geeft weer inzicht en energie. Er is altijd wel een stukje natuur waar jij even tot rust kan komen. Of het nu de bossen in Duitsland zijn, de Strabrechtse heide of het Rulse laarzenpad ? Alles is goed. Investeer in je gezondheid, je bent het waard.

Herken jij signalen bij jezelf, laat dit een teken zijn om er wat mee te doen. De komende tijd neem ik een aantal onderwerpen onder de loep zodat jij daar meteen mee aan de slag kan.

Je slaapt slechter dan normaal ?

Als er stressfactoren zijn dan gaat het hormoon cortisol omhoog. Dit is om te vluchten of te vechten. Waarschijnlijk ben jij in een situatie waarin je niet hoeft te vluchten of te vechten maar zorgt je cortisolhormoon er in dit geval voor dat de vrijgekomen glucose ( suiker ) opgeslagen wordt in de vorm van vet en heeft ook een nadelige invloed op je slaaphormoon melatonine. Dit is een neurotransmitter die zenuwimpulsen doorgeeft via zenuwcellen. Het grootste deel van deze stof is juist in de darmen aanwezig en maar voor een klein deel in de hersenen. Ze zorgen dus voor een groot deel je stemming, stressbeleving en gedrag . Melatonine is de tegenhanger van het stresshormoon cortisol. Is cortisol ( bij stress ) hoog dan is de melatonine laag en omgekeerd. Stress heeft daarom een grote invloed op melatonine en daardoor alle functies die door melatonine worden aangestuurd. Denk aan het hele hormoongebeuren en b.v. aan een verstoord slaapritme. Slecht slapen kan er vervolgens weer voor zorgen dat je overdag meer moe bent en eerder geprikkeld en daardoor nog meer stress gaat ervaren.

ONZE BIOLOGISCHE KLOK

We hebben allemaal een biologische klok, het is een klein onderdeel van ons lichaam maar met een grote functie. Onze biologische klok zorgt er voor dat ons lichaam wisselend functioneert over een periode van 24 uur . Het zijn fysieke, mentale en gedragsmatige veranderingen binnen die 24 uur. Onze biologische klok reageert sterk op donker en licht, vandaar dat wij van nature overdagactief zijn en ’s nachts in rust.

Melatonine is een hormoon dat wanneer het donker wordt er voor zorgt dat we ons gaan voorbereiden op de nachtrust. Door invloed van kunstlicht kunnen we dit uitstellen.

Rond 20.30 uur begint het lichaam melatonine af te geven en wordt steeds minder

22.30 uur wordt de darmactiviteit onderdrukt

4.30 uur is de laagste lichaamstemperatuur

6.45 uur sterke bloeddrukstijging

7.30 uur melatonine afscheiding stopt, cortisol neemt toe

8.30 uur komt de darmactiviteit weer op gang

10.00 uur is onze alertheid op zijn hoogst

14.00 uur post-lunch dip

14.30 uur beste coördinatie

15.30 uur snelste reactietijd

17.00 uur meeste spierkracht

18.30 uur hoogste bloeddruk

19.30 uur hoogste lichaamstemperatuur

20.30 uur begint onze afgifte van melatonine, cortisol neemt af

Wanneer je veel stress ervaart is het belangrijk dat je gaat kijken hoe je een goede nachtrust kunt creëren. Ga je altijd laat naar bed? Na 12.00 uur gaat de melatonine afgifte sterk naar beneden en val je zodoende slechter in slaap. Maak in stapjes je naar bed gaan moment vroeger. En zorg dat je een uur voordat je gaat slapen geen televisie, telefoon of laptop kijkt of berichten checkt zodat je hersenen en je lichaam zich ontspannen voor kunnen bereiden op de nacht. Laat eten, alcohol, cafeïne houdende dranken kunnen er ook voor zorgen dat je slecht in en doorslaapt. Beperk deze wanneer je voor een goede nachtrust gaat. Een kleine wandeling in de buitenlucht , een kop kruidenthee en een prikkelvrije slaapkamer die goed geventileerd wordt kan een gezonde slaap bevorderen.

je hebt weinig of geen rust in je hoofd

je bent vaak kribbig en geïrriteerd

je bent vaak moe en lusteloos

je eet meer of minder dan normaal

je hebt last van spierpijn

Je piekert meer

Je hebt geen tijd meer voor jezelf

Je hebt lichamelijke klachten

Je kunt je werk niet loslaten

Plaats een reactie