Goed Gewicht

Waarom het vaak zo moeilijk is ?

 

Waarom het vaak zo moeilijk is?

Een relatie die altijd vlekkeloos verloopt? Geloof me die bestaat niet. Hoe graag je dat misschien ook zou willen. Voor iets wat je lief is en goed is heb je vast heel veel over. Vraag je nu eens af wat je over hebt voor het voor jezelf goed te doen. Ja, voor jezelf. Ik heb het hier over de relatie met je eten. Die wil je toch graag in orde hebben anders was je dit niet aan het lezen. Je doet telkens weer zo goed je best om af te vallen en steeds verval je weer in oude gewoontes. Je vraagt je waarschijnlijk regelmatig af, waarom is het toch zo moeilijk?

Dat komt omdat er in je hersenen in een ieniemienie klein bibliotheekje allemaal situaties opgeslagen liggen waar jij geen weet meer van hebt. Dat wanneer er zich situaties zich voordoen die daar aan herinneren je hersenen signaaltjes afgeven die je een gevoel bezorgen dat bij de situatie hoorde. Zodoende reageer je meestal in een bepaalde situatie weer op dezelfde manier. Wanneer je b.v. altijd getroost ben met snoep zal wanneer jij je verdrietig voelt de weg naar iets lekkers heel kort zijn. Maar dat kan anders.

Heel lang geleden aten we om in leven te blijven. Niets meer en niets minder. Eten is inmiddels zoveel meer dan in leven blijven. Naast een sociale functie eten we vaak ook  om onszelf te troosten, te belonen of te ontspannen. Het eten neemt iets voor je over. Het zit hem vaak ook niet in het eten zelf maar hoe belangrijk het eten voor je geworden is. Geloof me het ligt niet aan jou. Het ligt niet aan je willen en kunnen maar het ligt wat dieper weggestopt. Het ligt in je onbewuste brein. Er kunnen situaties of gebeurtenissen zijn die jou dat nare, onrustige, onzekere en nog veel meer gevoelens kunnen  geven waardoor je eerder wat te eten pakt dan je lief is.  Dan is het goed om te gaan onderzoeken waar de echte honger vandaan komt. Je gedrag aanpakken vraagt wat voorwerk. Het is de gebeurtenis die uiteindelijk je gedrag bepaald maar daar zitten nog twee stapjes tussen. Je gedachten en je gevoel.

In het programma nooit meer lijnen leg ik je heel duidelijk uit hoe dit werkt en hoe jij daar nu wel verandering in kunt gaan maken.

Soms zijn er situaties of gebeurtenissen die je niet kunt veranderen en die er voor zorgen dat je steeds in de eetmodus komt. Je kunt wel stap voor stap leren om anders met deze situatie om te gaan omdat je weet dat jij er niets aan kunt doen en ook al je wilskracht je hier niet bij helpt. Wat wel helpt is aanvaarden, accepteren. Ik snap dat je nu denkt. Ja dat is makkelijk gezegd. Nee het is niet makkelijk maar een andere weg is er niet. Het wegduwen van gebeurtenissen, situaties of problemen waar jij niets aan kunt doen die houden je in de greep. Zie het als een bal die je met al je kracht onder water duwt. Je moet hem heel stevig vast houden anders plopt hij weer naar boven. Beter is het om de bal zachtjes vast te houden en hem laten dobberen. Het kost je minder inspanning en hij plopt niet meer naar boven.

Dit is geen toverformule maar wel een die echt werkt. Stap voor stap kun jij leren je relatie met je eten te verbeteren.

Wat zou je echt willen? Wat mis je of wat is belangrijk voor jou?  Welke rol speelde of speelt eten in jouw leven? Troost het je? Beloont, ontspant of verdoofd het je? Vragen die belangrijk zijn bij het opsporen van je “ eet relatie probleem “

Er zijn ook andere manieren om te troosten, ontspannen en te belonen. Deze kun je ontdekken door bewust te worden van je gedachten en te kijken of je gedachten kloppen. Gedachten geven bepaalde gevoelens die jij niet wil. Dit houdt je slechte relatie met je eten in stand. Hoe harder jij gevoelens weg probeert te duwen, hoe harde ze naar boven proberen te ploppen. Zo blijf je in een vicieuze cirkel maar daar kun je uitkomen.

De relatie met je eten verbeteren is vaak een zoektocht. In je eentje zoeken is soms moeilijk of lastig. Dan is het fijn dat er iemand met je mee zoekt en meedenkt. In de afgelopen 17 jaar heb ik al veel mensen kunnen helpen het vinden van een goede relatie met hun eten en een blijvend goed gewicht.

Wil jij ook weer een gezonde relatie met je eten en een blijvend goed gewicht?

Bel of mail me gerust voor een vrijblijvend gratis gesprek.   Jeanne