Goed Gewicht

Voeding

 Voeding.

Het regende pijpenstelen. Terwijl ik met m’n capuchon op naar binnen snelde zette zij haar fiets weg en bij het losknopen van het lintje van haar regenkapje ( ja echt ze bestaan nog )  begon ze meteen tegen me te praten.
Haar gezicht toonde de nodige levens groeven en groefjes maar haar ogen stonden helder. In de winkel was ze vast een bekende. “Het is wel heel slecht weer Mevr …….”  “Och meiske het is maar water, droogt wel weer op”.
Ze zocht met aandacht haar groenten uit en bij de kassa trof ik haar weer.
Bij haar boodschappen lag een fles rode wijn. “ Is voor vanavond bij het eten, mijn vriendin komt altijd op dinsdag bij me eten maar nu eerst nog even naar de gym “.
Ik kon niet nalaten om haar een compliment te geven. Ze lachte me toe “Ja je moet goed voor jezelf zorgen hé ? Je moet het leven zelf leuk maken” en haar ogen straalde. Daar ging ze, trappend tegen de regen en wind in naar de gym en een leuke verdere dag tegemoet. ik zit al weer in de auto en kijk haar met een glimlach op mijn gezicht na.
Het toonbeeld van vitaliteit in alle lagen.

Ik zou ik niet zijn als ik niet met de eerste laag “Voeding “zou beginnen.

Om in leven te blijven moeten we eten. Voeding geeft ons energie en als we dan toch een aantal keren per dag moeten eten, waarom dan maar niet meteen de gezonde variatie zonder dat het gruwelijk saai en smakeloos hoeft te worden.
In het hoofdartikel vertel ik je meer over de eerste laag van Vitaliteit.
Veel leesplezier.

Vitaliteitslaag 1  Voeding.

Je hebt misschien ook al verschillende pogingen ondernomen om je gewicht te laten dalen of je al verdiept in een dieet wat je echt gaat helpen om in no time resultaat te boeken.
De media staat er bol van, gezonde voeding, afvallen, het ene dieet na het andere verschijnt en toch krijgen we het met z’n allen niet voor elkaar om het gewicht naar beneden te krijgen. Nee,  zelfs overgewicht neemt alleen maar toe.
.
Een ding heb ik in de vijftien jaar ervaring ondervonden: het perfecte dieet bestaat gewoon weg niet.
Dat kan ook niet want elk mens is anders. Iedereen heeft een eigen hormoonhuishouding en darmflora. Twee hele belangrijke onderdelen die je gewicht beheersen.
Een ander negatief effect bij “diëten of lijnen “ is dat je steeds te horen krijgt wat je niet meer mag ( juist vaak de dingen die je zo graag wil ) of wat je allemaal moet !!!
Je moet meer bewegen, je moet minder en je mag bepaalde dingen niet meer eten.
Je wordt  te streng voor jezelf en dat is nou juist helemaal niet goed. Daar krijg je vervelende saboterende gedachten van.
Ken jij het verhaal van de Roze olifant ? juist ja. Als je er niet aan mag denken dan staat hij de hele dag voor je neus en biedt daar maar een weerstand aan.

Wil je echt met je gewicht aan de slag en wil je ook je voeding aanpassen ?
Dan is het  belangrijk dat je eerst zelfonderzoek uitvoert.
Ga bij jezelf eens na wat je eet, wanneer en het allerbelangrijkste…….waarom je dat eet?

Ga op onderzoek uit.
Door jezelf eens goed te onderzoeken op je hongergevoel kom je er misschien wel achter dat je honger ergens anders zit dan in je maag/ buik .
Misschien ontdek je wel dat er een emotie onderligt waar je steeds maar aan voorbij loopt en dat je dus niet aan het voeden bent maar aan het vullen van een “leegte” waarvan jij denkt dat het honger is.

Begin vanaf dit moment eens met het meer aandacht besteden aan je eetmomenten .
Je ontbijt, je lunch en je avondmaaltijd.
Kijk eens wat je allemaal eet en verdiep je in de producten.
Geef het de aandacht en geniet hap voor hap van deze producten en laat de ongezonde voor de hoge uitzondering ( als je dat nog wil ? )

Besteed aandacht aan je hongergevoel.
Is het je neus die iets lekkers ruikt waardoor je wil eten, zijn het je ogen die iets zien wat je wel zou lusten ? of is het misschien wel een vervelend gevoel dat je dwars zit .
Is eten dan de oplossing ?
Misschien heel even maar dan komt er weer een vervelend gevoel bij n.l.  Dat had ik niet moeten doen, slap geval, zie je wel dat je het niet kunt. Deze gedachten helpen je niet om een gezonde leefstijl aan te leren.  Wat je wel kan doen is leren om met deze gedachten om te gaan in het programma NOOIT MEER LIJNEN

Zorg dat je deze gevoelens omzet in daden.
Erken ze, ze zijn er niet voor niets. Ze willen je iets zeggen. Je mag in actie komen om dat vervelende gevoel aan te pakken. Bel je vriendin en praat uit wat je dwars zit. Kom van de bank en ga een stuk lopen als je je verveeld. Jij bent uiteindelijk de enige die kan zorgen voor en gezonde leefstijl voor jezelf.
Dan is het ook heel fijn als er iemand met je meeloopt op het pad dat jij bewandeld. Iemand die je steunt in moeilijke periodes, iemand die veel kennis in huis heeft die ze met jou kan delen.

Ga voor gezonde voeding. 
Volwaardige voeding. Zo puur mogelijk dus niet bewerkt, geen kleur geur en smaakstoffen en toevoegingen. Nee je hoeft niet meteen naar de biologische boer te rennen en ja je mag af en toe ook best nog wat lekkers.
Straf jezelf niet te hard. Je zal wel merken dat wanneer je een poos “gezond eet “je veel beter gaat voelen en je na verloop van tijd niet anders meer wil.
Gebruik voeding met voldoende vezels, vitaminen en mineralen en zorg dat het vochtgehalte op peil blijft. Neem dus lekker veel groenten en af en toe een stuk fruit. Noten, zaden, en volle graansoorten en drink voldoende water.

Zorg voor voldoende rust en ontspanning.
Een gestrest lichaam neemt veel slechter voedingstoffen op en vreet energie. Je cortisolhormoon stijgt en slaat vetten op waar jij het liever niet wil. Je darmflora raakt verstoort en dit heeft weer gevolgen voor je hormoonhuishouding
Hierdoor ligt de laag gradige ontsteking op de loer en je cholesterol gaat stijgen.

 

 

“ Verandering begint met aandacht “   Jeanne

 

 

 

 

Herken jij dingetjes en sta je al te popelen om aan de slag te gaan                                                      na het lezen van deel 1 van het totale vitaliteit verhaal ?

In het kort :
Geef aandacht aan wat je eet 
Waarom je het wil eten.
Sta regelmatig eens even stil bij je gevoel wat je hebt als je honger hebt
Neem zoveel mogelijk onbewerkt voedsel
Neem kennis van gezonde voeding
 
Maar het allerbelangrijkste……… neem voldoende rust.
Rust is een van de pijlers waarop een gezond lichaam rust .
hierover meer in Vitaliteit deel 2 , rust ontspanning en herstel