Goed Gewicht

Vijgen , het zoete alternatief.

Vijgen, het zoete alternatief.

Het liefst eet ik van die door de zon gestoofde vijgen zo recht van de boom. Helaas aan onze vijgenboom zitten nog geen vruchten dus neem ik regelmatig gedroogde vijgen en als ze te koop zijn zo medio augustus september dan eet ik ze graag vers. Zo uit het vuistje met schil of in een salade. Met een tukje geitenkaas erbij is het een zalig borrelhapje. De smaken voeren me terug naar heerlijke vakanties in Zuid Frankrijk.

Verse vijgen zijn groen/roodpaars van kleur en voelen zacht aan. Je kunt ze met schil eten maar ook uitlepelen.

Verse vijgen bevatten slechts 40 kcal, en 13 r koolhydraat per 100 gram ongeveer 3 gram vet, 1,5 gram eiwit en 13 gram koolhydraten per 100 gram. Ze zijn rijk aan vezels. Dus goed voor je darmwerking en verzadigingsgevoel. De vijg bevat niet zoveel Vit C maar wel vitamine B1B2B3B8foliumzuur en betacaroteen. De vijg levert je veel mineralen en sporenelementen zoals zinkijzerfosforkalium en magnesium. Het laatste is een belangrijk mineraal als je vaak last van stress hebt. Stress vreet n.l. magnesium.

In gedroogde vorm leveren vijgen in verhouding meer mineralen en vitaminen omdat het grootste deel van het water eruit is en de voedingsstoffen zich blijven concentreren tijdens het drogen.

Het aantal calorieën loopt door de concentratie van de koolhydraat wel op. Gedroogd ongeveer 250 per 100 gram. Een gedroogde vijg levert je dus ongeveer 50 a 60 kcal. Dit is net zoveel als een roomboterkoekje of een stuk chocolade. Met een vijg heb je wel meteen goede voedingstoffen te pakken

Gedroogde vijgen zijn bij uitstek dus een heel goed alternatief als je gezond af wil vallen en af en toe toch wat lekker zoets wil nemen.

Vijgen barsten van de vezels en hebben zo een goede werking op  spijsvertering en zorgen dat je goed naar toilet kunt. Opgeruimde darmen geven een opgeruimd hoofd. Hoe beter jij in je vel zit hoe beter afvallen zal gaan.

Als je snel energie nodig hebt is de vijg ook een prima product. Enzymen uit vijgen breken n.l. sneller eiwitten af in de dunne darm dan de enzymen uit de darm zelf.  Dit draagt ook bij aan een betere concentratie.

als je gedroogde vijgen wil kopen let er dan op dat ze niet gesuikerd zijn met een laagje. Ze moeten nog een beetje glanzen. Vaak zijn op de markt of in Mediterrane supermarkten heerlijke gedroogde vijgen te krijgen.

Uitleggen waarom bepaalde voeding goed voor je is als je af wil vallen staat bij GoedGewicht hoog op het lijstje. Wanneer jij de juiste eerlijke informatie krijgt zul je eerder voor een gezond product gaan kiezen omdat dat jou helpt naar een gezond en goed gewicht. Een gewicht en lichaam waar jij weer blij mee bent.