Goed Gewicht

van pepernoot naar oliebol

van pepernoot naar oliebol

Dwarrelende bladeren in de laatste zonnestralen. Het wordt buiten koud maar binnen is het behaaglijk warm. Gordijnen dicht, kaarsjes aan en de geur van laurier en kruidnagel in de stoofpot.
Het jaar loopt op een eindje met dec in het zicht. December een maand vol feestjes.
Maar waar het voor de een toch de feestmaand is van gezelligheid, cadeautjes, familiebezoekjes en  culinaire hoogstand met veel glitters en slingers, is het voor de ander een aaneenschakeling van verplichtingen en vooral veel stress.
Cadeautjes zoeken, veel boodschappen doen, gedichten maken, huis versieren, menu’s bedenken en te vaak tegen je zin in veel of veel te veel  eten. Dat dit vaak onbewust gebeurt laten we hier even buiten schot  maar hier kun je daar meer over lezen
Je beweegt je van pepernoot naar oliebol. 

Via alle feestdagen kom je banketstaven, chocolade letters wildstoof, pasteitjes, bavarois, kerststollen, kransjes en worstenbroodjes tegen. Over verschillende soorten, kleuren en afmetingen van dit alles nog maar te zwijgen. Dit alles onder begeleiding van de nodige alcoholische versnaperingen, te weinig bewegen en  weinig rust.

Vooral voldoen aan de wensen van iedereen. Dit is echt een punt van aandacht voor met name vrouwen. Zo zorgzaam als ze van nature zijn willen ze het voor iedereen goed doen. Dit is een veel voorkomend gebeuren en de stress slaat aan alle kanten toe met als eindresultaat, opgebrand en met meer gewicht dan je lief is het nieuwe jaar in.
Dit wil je toch niet?    

Maar met alle “gezonde tips “die je om de oren vliegen wordt het alleen maar erger. Als bij jou en of je familie hazenpeper of ijstaart het special moment is van de feestdagen dan doe je dat toch lekker. 
Want waarom zou je net met die feestdagen de rem er op gaan gooien. 

Het is december, daar kun je niets aan veranderen.
Hoe je deze maand invult dat heb je wel zelf in de hand.

December heeft 31 dagen. De feestdagen: St Nicolaas, 2 Kerstdagen en Kerstavond . Samen met Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag kom ik op  6 . Dan blijven er nog 25 dagen over waar je gewoon, lekker gezond kunt eten. Mocht de weegschaal je wat anders vertellen na de feestdagen ?  Weet dat wanneer je meteen de teugels weer een beetje aantrekt het leed zo weer geleden is.
Maar mocht je toch hulp nodig hebben dan kun je me  hier vinden
Het belangrijkste is dat je geniet en wat moois maakt van de feestdagen. Daar zijn ze uiteindelijk ook voor.
Er blijven nog dagen genoeg over om gewoon lekker gezond te eten en te bewegen. 

Jouw  decembermaand zonder of heel veel minder  stress en een stabiel gewicht. 

Belangrijk is dat jij deze “feest maand “ beleefd zoals jij dat graag zou willen. Feest is immers iets leuks. Feest is een gelegenheid die je samen met elkaar viert. Belangrijk is dat je wensen bespreekbaar maakt. Als een familiediner een opgave wordt is het geen feestje. Wanneer je slapeloze nachten krijgt van  gedichten en cadeautjes kopen ? Bespreek het met diegene die het betreft en vul het anders in.

– Nee zeggen is niet altijd makkelijk maar mag en wil niet zeggen dat je egoïstisch bent . Ja zeggen tegen iets wat jij  heel graag wil,  mag ook.

– Als je nu al weet wat er gaat gebeuren, maak dan een lijst van wat er moet gebeuren en verdeel taken. Trek niet alles naar je toe en vertrouw er op dat een ander ook hele leuke en goede ideeën kan hebben.

– Maak een ander blij. Hier wordt jezelf ook blij van. Nodig eens iemand uit die alleen is met de feestdagen of laat een bloemetje bezorgen. Stuur  en mooie kaart of een  brief naar iemand die het nodig heeft. Dit gebaar maakt van de feestmaand een echte feestmaand. Deze dingen geven je positieve energie.

– Maak je niet druk als het niet precies verloopt zoals je gedacht had. Wanneer het verkeerde tafelkleed gebruikt wordt of als je een vlek op je jurk krijgt. Wanneer er iemand onverwacht mee eet, deel je samen. Leg je verwachtingen niet te hoog en geniet vooral van het samen zijn, de warmte en de gezelligheid.

– Ben je al bang voor het vele eten dat je aangeboden krijgt ? Vraag je ruim van te voren maar ook vooral tijdens de feestdagen af wat het je op langer termijn oplevert als je alle aanbiedingen van banketstaven, pasteitjes, cocktails, room bonbons en alcoholische drankjes aanneemt. Ben je ervan bewust dat dit je feestgevoel waarschijnlijk niet echt zal verhogen maar eerder verminderen. Maak je eigen keuze. Ben je wel bewust van het feit dat, als je zegt wat je doet, je ook doet wat je zegt . Doe je dit niet dan zal je eerder teleurgesteld zijn in jezelf en dat is een gevoel wat niet fijn is. Dit gevoel wil je zo snel mogelijk laten verdwijnen en daar is iets lekkers heel erg goed in. Het staat waarschijnlijk recht voor je neus. 
Ben je ook bewust dat we de meeste dingen in een onderbewuste handeling doen. Bestraf jezelf dus niet als het anders uitpakt dan je had gepland. Volgende keer beter. 
Ga je voor iets lekkers? Kies dan het allerlekkerste en geniet er met volle teugen van. Besef dat je dit gewoon mag.
Jij bent immers de baas over jezelf. Je laat een ander toch niet bepalen wat jij wel en of niet mag of moet eten.  

-Blijf elke dag lekker in beweging. Wandel, of pak de fiets naar het feestadres als dit mogelijk is.

– Neem voldoende rust. Zorg voor echte ontspanning. Ga dingen doen die je leuk vindt en maak je hoofd leeg. Vaak heb je in de decembermaand nog extra vrije dagen om b.v. een leuke film te gaan kijken, vrienden of een leuk museum te bezoeken. Schaatsbaan, boswandeling, boek lezen? Maak er je eigen feestje van.

– Bij een feest hoort een drankje maar weet ook dat alcohol  je nachtrust maar ook de dag erna behoorlijk kan verstoren. Wanneer je moe bent zal de kans om wat te eten te pakken groter worden. Je wil immers energie hebben om toch de dag door te komen.

Maak de decembermaand een mooie maand en maak er met je dierbare een mooi feest van.
Het allerbelangrijkste…………….geniet vooral op jouw manier .  

Denk je na of misschien al voor alle  feestdagen, ik wil toch graag mijn leefstijl op een gezonde manier gaan veranderen? 
Neem gerust contact met me op. Je bent welkom in mijn praktijk waar we samen kunnen  kijken waar ik je bij kan helpen.