Goed Gewicht

van knuffelbeer naar stressbeer

Van knuffelbeer naar stressbeer

grizzlybeer

Eens was deze beer een zachtaardige knuffelbeer die jou alleen maar wilde aanmoedigen en beschermen. Deze vriendelijke beer is ontaard in een boze beer omdat je alle signalen die hij je geeft maar al te lang genegeerd hebt. Hierdoor is deze beer een stressbeer geworden en is niet meer zo aardig voor je.
Stress. Superfijn dat je dit systeem hebt. Superfijn? 
Jazeker want ons stresssysteem zorgt er o.a. voor dat jij ’s morgens wakker wordt om weer aan een fijne nieuwe dag te beginnen. Het is er voor jou te beschermen voor gevaar. Het zorgt dat je energie krijgt, om weg te vluchten en dat jij alert bent als het nodig is. Je stresssysteem zet je aan tot actie. Zonder ons stresssysteem is er geen actie, geen doel. Zonder doel is er ook weinig actie. Laat de beer je dus maar weer lekker aanmoedigen, je dag zinvol maken. Maak van je stressbeer weer je knuffelbeer. 

Kleine en grote stress.

We stellen hoge eisen aan onszelf en anderen. We maken ons druk over zaken waar we geen grip op hebben. Er is angst voor zaken die we zelf bedenken en we piekeren ons suf om alles in goede banen te laten lopen. Want falen dat wil niemand.
We praten een vervelende situaties niet uit maar we kroppen het op of we maken ons er alleen maar druk over door er over na te denken. We worden via de media overspoeld met gevaar, geweld, verdriet. Hier treed bij veel mensen het stresssysteem in werking. Relatieproblemen, geldzorgen en onze gezondheid. Maar ook kleine dingen kunnen je stress geven. Files, treinen die niet op tijd zijn, sleutels die steeds kwijt zijn, hondenpoep op de stoep. De lijst waar mensen stress van krijgen is ongekend lang.

Helaas nemen we de signalen van ons stresssysteem niet meer genoeg serieus en gaan maar door.

Het stresssysteem treed in werking als er actie moet worden onder nomen. Bijvoorbeeld als er gevaar dreigt. Je hartslag verhoogd, je bloeddruk stijgt, je spieren spannen aan, je gezichtsvermogen staat op scherp en er wordt glucose uit je lichaamscellen gehaald als brandstof om te vechten of te vluchten. Je spijsvertering wordt even stil gelegd. Je hebt immers tijdens een vluchtpoging of een vechtpartij geen behoefte aan eten. Ook aan ons nageslacht wordt op dit moment niet gedacht. Je voortplantingssysteem doet ook even niet mee.

Wanneer je niet echt fysiek wegvlucht of vecht tegen het gevaar,  gaat je lichaam op den duur protesteren. Wanneer je bloeddruk heel lang hoog blijft of je darmen steeds aan stress onderhevig zijn dan krijg je klachten. Hoge bloeddruk, diarree of obstipatie. Wanneer je spieren te lang aangespannen worden krijg je daar last van. Je nek, schouders, je rug zijn vaak de eerste plaatsen waar je klachten gaat krijgen. Wazig zien kan duiden op te veel stress doordat je oogspiertjes te vaak en te lang aan moeten spannen. De klachten die je kunt krijgen van te lang en te veel stress is ongekend lang. Wanneer een stresssituatie te lang aanhoudt produceert je lichaam in de bijnieren constant het ( stress) hormoon cortisol.  Hierdoor kunnen je bijnieren op den duur uitgeput raken. Over bijnieruitputting kun je hier meer lezen 

Een korte periode van stress kan je al een vervelend gevoel geven. Moe, opgejaagd en prikkelbaar zijn hele bekende. Wanneer je deze gevoelens negeert omdat je maar door wil gaan is voor veel mensen eten een alternatief. We grijpen naar middelen waarvan we denken dat ze op kort termijn hun werk doen. Snoepen, sporten, alcohol of andere genotmiddelen brengen even een goed gevoel maar de oorzaak blijft bestaan. 

Afvallen of aankomen door te veel stress

Stress legt je spijsvertering tijdelijk stil. Lunchen tijdens een gevecht of vluchtactie is niet handig. Logischer zou dus zijn dat je gewicht gaat verliezen in tijden van stress. Bij sommige mensen is dat ook het geval maar bij de meeste niet.

Door de stressreactie wordt door het cortisolhormoon glucose uit je lichaamscellen gehaald om actie uit te kunnen voeren. Helaas vluchten of vechten we niet en wordt het overschot aan glucose omgezet in vet en opgeslagen op plekken waar jij het liever niet hebt. 

Maar ook wanneer jij je emoties niet waarneemt en hier niet mee aan de slag gaat, zoekt je lichaam onder invloed van je oerbrein middelen om je snel goed te voelen. Ga jij je lichaam vullen met juist dat waar je lichaam niet om vraagt en. Zoet, vet en zout. Chocolade, chips, snacks  geven je even een feel-good hormoon boost van dopamine. Even dus. Het gevaar is dat je lichaam hier dus steeds vaker om gaat vragen maar ook steeds meer hiervan wil. Helaas is dat niet waar je lichaam om vraagt. Je lichaam is een prachtig instrument wat maar een ding wil en dat is jou in leven houden, kost wat kost en kan daarin heel ver gaan. Het is aan jou op welke manier jij dat wil. Jij en je lichaam vormen een team. Samen werken aan je gezondheid en je gewicht. 
In mijn praktijk zie ik vele vrouwen waar ooit of nog, stresssituaties ervoor gezorgd hebben dat hun gewicht is gaan schommelen. Uiteindelijk wordt afvallen hierdoor alleen maar moeilijker. Hierdoor kan ook weer stress ontstaan en de cirkel is rond. Vooral wanneer er een + achter je veertigste jaar komt staan wordt het steeds lastiger. Avallen, 40+ en stress dat zijn geen goede vriendinnen. 

Maar dat kan anders. 

In het traject “nooit meer lijnen” besteden we juist daarom heel veel aandacht aan de oorzaak van het probleem opsporen. Aan echte gezonde voeding en stress verminderen zodat je boze stressbeer weer je aardige knuffelbeer wordt.  

Investeer in jezelf en je gezondheid, je bent het meer dan waard. Wil jij minder stress, meer energie en rust en een goed gewicht .

Je bent welkom bij mij in de praktijk. Kunnen we samen  kijken waar ik je bij kan helpen.