Goed Gewicht

stress aan immuunsysteem uit

stress aan immuunsysteem uit

In dit blog wil ik je met mijn eigen ervaring een beetje duidelijk maken dat stress en je immuunsysteem heel veel met elkaar te maken hebben en dat het ook invloed kan hebben op je gewicht.
Je immuunsysteem is barrière voor indringers van buitenaf. Denk aan virussen en bacteriën.  Je huid en je slijmvliezen maar ook je darmen en in je cellen is het immuunsysteem aanwezig. Wanneer je rond je veertig bent dan word je huid wat droger en door veel scrubben en soppen met gels en schuim heeft je huid het dus al behoorlijk te verduren. Niet alleen je huid maar ook je slijmvliezen worden droger dus ook kunnen er makkelijker bacteriën, schimmeltjes en virussen binnendringen. Wanneer je als drukke hardwerkende vrouw daarbij ook nog stress ervaart door alle veranderingen in je lijf en je hoofd dan gaat je immuunsysteem op volle toeren werken maar kan het vaak niet meer bolwerken. Je bent eerder vatbaar voor alles wat rondzweeft.  

Afvallen, stress en immuunsysteem

40+ vrouwen zullen door de verandering in de hormonen ook vaker stress ondervinden. Maar ook door overmatig sporten en
minder te eten om af te vallen   en niet de juiste voeding te gebruiken. Je darmwand kan  juist hierdoor  een verminderde barrière worden en dringen foute stoffen zo je bloedbaan in.  Ook troost en suikerrijk voedsel is een killer voor je darmwand.
Niet gek dus dat juist die vrouwen ook vaker verkouden of grieperig zijn in de winter.
Ze ploeteren maar door. Willen daarbij ook nog graag afvallen en doen hiermee hun lichaam geen goed. 

Mijn stress en immuunsysteem 

Ik werd zomaar even danig op de proef gesteld. Had ik ongemerkt zomaar opeens medebewoners. Medebewoners die met het blote oog niet te zien zijn en ongevraagd mijn lichaam  binnensluipen. Zich ergens in een hoekje nestelen, de hele boel op zijn kop zetten en mijn comfortabele gevoel in rap tempo weten om te buigen naar onrust en stress.  Mijn immuunsysteem werkte op volle toeren en  liet het niet afweten. Het zorgde ervoor dat ik gewoon mijn werk kon blijven doen en ik zorgde voor ondersteuning met op tijd naar bed, gezond blijven eten en toch naar buiten. Het virus was n.l. in mijn voorhoofd en hoorgangen gaan zitten en zorgde ervoor dat ik echt geen steek meer hoorde en dat leverde me stress op en dat heeft weer invloed op het immuunsysteem.  Met het jaargetijde en de drukke levens wordt ons immuunsysteem nogal eens op de proef gesteld en springt het stresssysteem vaker aan dan je lief is  Wanneer je stresssysteem vaker en langduriger aanstaat heeft dat weer invloed op je immuunsysteem en zit je voor je het weet in een neerwaartse spiraal. Dat dit ook van invloed kan zijn op je gewicht leg ik je uit verder op in dit blog. 

Wat kun je doen?

Accepteren of aanvaarden. Accepteren vond ik lastig. Acceptatie is nemen zoals het komt en dat laat geen ruimte meer.
Ik kon het wel aanvaarden. Aanvaarden geeft in ieder geval nog ruimte om af en toe het vervelende gevoelens toe te laten. Die had ik ook en die mochten er ook zijn. Dat kwam me nu beter uit.
Er was opeens verwarring. Ik had al jaren geen enkele keer met een virus te maken gehad en opeens zit het in mijn lijf. Wat gebeurt er. Niet dat ik bang was maar wel het gevoel hoe komt het bij me binnen. Voor mij was het niet meer en anders  dan een verkoudheid. Een verkoudheid die je  immuunsysteem kan versterken kreeg voor mij opeens een ander gezicht.

Onzekerheid. Om dat het zo onvoorspelbaar was voelde ik me onzeker. Je ziet het niet en voelt in eerste instantie niets en toch had het veel invloed op mijn leven. Mijn werk en al mijn contacten.   
Frustratie. Omdat me iets overkomt wat ik niet had zien aankomen. Dat ik nu even niet kon doen wat ik allemaal graag had willen doen. Mijn werkafspraken een leuk familiebezoek waar ik lang naar uitgekeken had. Er was een ieniemienie klein rotvirusje wat mijn planning in de war schopte en daar had ik niets tegen in te brengen.
Het waren emoties die ik niet weg wilde stoppen omdat ik weet dat dat niet werkt. Emoties zijn gevoelens die je wat te vertellen hebben. Ja de emotie angst dat mijn gehoor niet meer terug zou komen zoals het was. Ik daardoor een heel ander leven zou gaan krijgen. Deze emotie heb ik eens goed aangekeken en kwam tot de ontdekking dat de angst die ik niet helemaal terecht was. Er was ook kans op verbetering en ook oplossingen voor mijn gehoor waren aanwezig. 

Wist je dat wanneer je welke emotie dan ook zijn gang laat gaan, na een half uur weer wegebt.
Nee, de emotie is dan niet weg maar de kracht neemt enorm af zodat het hanteerbaar is. Luister naar je emoties en handel ernaar. Als je daar niet naar luistert blijven ze in alle hevigheid terugkomen. Het probleem is dan vaak dat niet beantwoorde emoties getrakteerd worden op eten.
Jawel. Je oerbrein wil gewoon dat jij het goed hebt. Als jij daar niet voor zorgt dan neemt je brein het over en verdwijnt je hand weer eerder in de snoeppot of de chipszak. Laat dat nou net iets zijn waar je immuunsysteem niet om vraagt. 

Ik leg het altijd uit als een bal onder water duwen. Dit kost heel veel kracht en zodra je de bal maar even loslaat spring hij met alle kracht naar boven en moet je weer opnieuw gaan duwen. De emotie komt als het ware in alle hevigheid terug. Als je de emotie aanvaard , de bal losjes op het water laat drijven kost dat minder energie en komt de emotie ook niet in alle hevigheid terug. Het wordt hanteerbaar.

Wat ik gedaan heb?

Aanvaarden. Mijn emoties rustig hun gang laten gaan en niet wegstoppen omdat ik weet dat dat niet helpt. Dit heb ik door de jaren heen geleerd als onderdeel van mindfulness.
Er over praten. Nee geen klaagsessie op afspraak maar je gevoel uitspreken bij je partner, vriendin of collega lucht wel op en geeft duidelijkheid.
Plan B inzetten. Ook vanuit de mindfulness heb ik geleerd dat een plan B te hebben enorm helpt in noodsituaties. In dit geval heb ik een extra afspraak ingepland bij de hoorwinkel en helpen ze me daar door deze vervelende periode heen. 
Door de emoties van verwarring, onzekerheid en frustratie sprong ook mijn stresssysteem regelmatig aan en zodoende mijn immuunsysteem uit. Dat wilde ik voor geen goud dus: Dompelde ik me onder in mijn eigen programma en staat mijn stresssysteem alleen maar aan voor de goede stress en mijn  immuunsysteem weer volop aan voor mijn lichamelijke ondersteuning.
Krijgt het virus jou op welke manier dan ook te pakken? Lekker gezond eten, vroeg naar bed. Uitrusten, energie opdoen. Hoe harder je vecht hoe langer het duurt voor je weer opgeknapt bent. 

Stress aan ? Immuun uit.
Stress uit ? Immuun aan.

Dat was wat ik nodig had. Ik ben er weer. Ik ben heerlijk uitgerust. weer volop energie.  En stress? Jazeker maar alleen de goede.
En mijn gewicht? Het is goed zoals het is.

Wil jij ook investeren in jezelf, je gezondheid en je gewicht?
Je bent welkom voor een gesprek in mijn praktijk of online. Kunnen we samen kijken hoe ik jou daarbij kan helpen. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.