Goed Gewicht

puur of praline? luister en geniet!

20220408_075457 (002)

Puur of praline? luister en geniet!

Je wil graag afvallen en gezondere keuzes maken. Je wil je niet meer laten verleiden door paaseitjes in alle smaken en afmetingen. Je hebt met jezelf afgesproken dat je ze echt niet gaat nemen maar toch…..

Wat is dat toch met paaseitjes?

Vanaf het moment dat de paaseitje in de winkel liggen (en dat is al heel vroeg in het jaar)  vliegen ze de winkel uit.  Melk, puur, praline, mokka, hazelnoot, wit, advocaat, zeezout, karamel. Te veel om op te noemen. Je zou er keuzestress van krijgen. 

Keuzestress.

Mmmmmmm  Welk eitje zou jij kiezen?

Voor de een is het gewoon de allerlekkerste kiezen en genieten
voor de ander is het wikken en wegen en vindt er een innerlijk gevecht plaats.  Waar herken jij jezelf in?

De overtuiging

Tijdens de proefsessie mocht Roos van mij een eitje kiezen. Bij het zien van de eitjes op het schaaltje werden eerst haar ogen groot en al snel wende zij haar blik af met de woorden: “ Dat ga ik niet doen, ik heb al drie eitjes gehad vandaag”,  “maar het water loopt me al in de mond” , ”ohh wat slecht”. Bij mijn vraag wat er zo slecht was antwoorde ze,  “Ik kan het niet, ik kan de verleiding niet weerstaan. Van chocolade word je dik, chocolade is ook zo slecht“.  Ook vond ze zichzelf zwak en had ze weer gefaald.

Het was even stil. Ze had nog geen eitje aangeraakt en toch al de overtuiging dat ze zwak was en faalde. Samen hebben we gekeken of haar gedachte klopte. Nee die klopte dus helemaal niet want ze had nog niets gepakt. Ook zijn we gaan onderzoeken of het waar is dat je van een paaseitje aankomt. Ook dat klopte niet. Van een paaseitje kom je niet aan in gewicht.  En is chocolade slecht? Nee chocolade is als chocolade helemaal niet slecht. Het waren haar gedachten die haar belemmerde om een eitje te pakken.

In dit geval waren de overtuigingen zo sterk dat er een enorme twee strijd ontstond tussen wel en niet doen. Uiteindelijk besloot Roos om toch een eitje te pakken. Ze had er een enorme zin in en koos het lekkerste eitje uit. Ze mocht het bekijken, er aan ruiken en heel langzaam opeten. Ze vond het heerlijk maar had na enige tijd genoeg van de smaak. Daar had ze geen drie of meer eitje meer voor nodig.

De strenge eetregels

Ze had een goede oplossing. Ze zou alleen nog maar in het weekend chocolade in huis halen en de Paaseitjes moesten in de kast blijven tot Pasen. Bij mijn vraag of ze door de week dan geen trek meer had keek ze me vragend aan. Tja daar zeg je me wat. Dat wordt moeilijk.

Wanneer je jezelf deze eet regels oplegt en je voldoet er een keer niet aan dan stel jij jezelf als het ware teleur. Ik kan je vertellen dat dat een heel vervelende gevoel oplevert met maar een oplossing. Jezelf goed praten en troosten. Pakken dat lekkers. Weer balen van jezelf en hop, weer wat lekkers. Het gevaar van alleen in het weekend lekkers pakken of snoepen is, dat je dan snel de remmen los laat want “dan mag het”. Jammer toch. Waarom je de hele week inhouden en in het weekend snaaien omdat het weekend is? Nee je mag lekker wat pakken omdat je daar zin in hebt. Je gaat in het weekend toch niet wat lekkers pakken als je daar geen zin in hebt.

Zo gaat afvallen je lukken zonder strenge regels en diëten.

Gewoon wat nemen als je daar zin in hebt. Genieten zonder schuldgevoel, zonder je af te vragen of het wel of niet gezond is.
Of je het wel of niet verdient hebt.
Luister naar wat je lijf je te vertellen heeft en of je gedachten kloppen.
Dit kun je leren. In het traject “nooit meer lijnen “werken we hier samen naartoe.
Zo kom je los van je overtuigingen en ontwikkel je een gezonde relatie met je eten. 

Zo gaat afvallen je lukken en hoef je “ nooit meer te lijnen “.