Goed Gewicht

Niet ieder pondje gaat door het mondje

 

Niet ieder pondje gaat door het mondje . 

 

Ben je door deze zin al een beetje gerust gesteld ? Ik wil je hiermee niet op het verkeerde been zetten en aangeven dat je nu dus je gang maar kunt gaan met alle lekkere verleidingen. Wat ik je uit ga leggen is dat afvallen meer is dan minder eten, meer bewegen en calorieën tellen laten we helemaal buiten beschouwing.

Wanneer je vaak voeding gebruikt zonder voedingswaarde zoals snacks, witmeelproducten, koek, frisdrank enz, kom je wel aan je calorieën maar dit heeft geen enkele gezonde voedingswaarde. Juist ja, de waarde van de voeding daar gaat het om.

Het woord voeding komt niet zomaar ergens vandaan. Voeden, je lichaam te eten geven zodat het kan functioneren, alle organen kunnen werken, je op temperatuur blijft. Dat het kan zorgen dat jij kunt presteren, dat je kunt denken en dat je lichaam helpt weer te herstellen, als jij in rust bent. Voeding zorgt voor je hormonen en je hormonen zorgen voor jou.  Dat doet gezonde voeding voor je. Hoe mooi is dat.

Jij wil graag af vallen. Prima je gaat waarschijnlijk iets zoeken dat snel gaat en gemakkelijk want dat is wat we het graag willen. Fit, strak, snel en makkelijk. Je gaat minder eten en zal merken dat de eerste kilo’s eraf vliegen. Dit komt doordat er met het glycogeen ( reserve opslag van glucose ) ook veel vocht verdwijnt. Ziet er goed uit op de weegschaal maar het is nog geen vet. Je gaat gestaag door en  je lichaam gaat nog meer reserve energie oppeuzelen want het krijgt van jou niet voldoende binnen.   Het n.l.  je spiermassa  aanspreken want die bevatten veel eiwit. Eiwit is ook een  brandstof.  Om deze spiermassa weer bij te werken moet je als vrouw heel veel krachttrainen. Heb je al een abonnement op de sportschool ? en vindt je het ook leuk ?

Door het minder eten en meer bewegen krijg je waarschijnlijk een enorme honger en wordt het “lijnen “ steeds moeilijker. Ook je stofwisseling zal trager gaan werken omdat je als het ware in de overlevingsstand staat met het weinig eten . Je lichaam kan dit prima ondervangen. Het zet om te overleven gewoon het pitje wat lager maar zodoende gaat ook je schildklier trager werken. Nog minder gaan eten geeft geen gewichtsverlies meer. Je voelt je niet lekker, bent eerder moe, je snakt naar energie die, waarschijnlijk in de vorm van de meest verbannen snack van de laatste tijd voor jou nu als troostmiddel zal dienen. Je hebt misschien wel spijt maar: och het kwaad is al geschied je gaat voor de bijl. Hoever ben je gekomen met “lijnen” ?

Waarom lukt het je niet om af te vallen en een stabiel gewicht te houden ?

Het kan zijn dat er iets aan de hand is waarvan jij het bestaan niet weet. Je hormonen kunnen uit balans zijn, ( door je leefstijl of je leeftijd en ja ook bij mannen kan dat )

Misschien heb je  ( ongewild ) wel stress en is je cortisolspiegel steeds te hoog waardoor er meer vetopslag plaatsvind.

Misschien heb je hyperinsulinemie ( dit is vaak te zien aan een zwembandje rond je middel . Je hebt constant een verhoogde insulinehormoon spiegel waardoor je lichaam om eten blijft schreeuwen ) Verder blokkeert insuline vetverbranding maar zorgt er tegelijkertijd wel voor dat er vet opgeslagen wordt.

Misschien zijn je bijnieren wel uitgeput. Deze bijnieren proberen met alle macht je hormoonspiegel op pijl te houden maar ze raken een keer uitgeput. Waardoor je schildklier trager kan gaan werken. Een trage schildklier zorgt vaak ook voor overgewicht. Ja, er zijn medicijnen voor maar dat wil je toch  niet als je hier zelf heel gemakkelijk wat aan kunt doen. Slecht een heel klein percentage van onze bevolking heeft een schildklierafwijking waarvoor medicatie geslikt moet worden.

Je begrijpt waarschijnlijk al waar ik heen wil. Juist het zijn meestal je hormonen die de boel verstoren. Wanneer je hormonen uit balans zijn dan is het echt heel moeilijk om gewicht te gaan verliezen.

Wanneer je de keuze maakt om af te gaan vallen is het belangrijk is dat jij eerst heel goed voor jezelf gaat zorgen. Een gezond lichaam geeft energie, dat voelt goed. Het komt in balans en je zal merken dat afvallen dan bijna als vanzelf gaat.

Goed voor jezelf zorgen en je hormonen in balans brengen gaat als volgt.

Rust nemen, echt rust. Een paar keer per dag ergens rustig gaan zitten en je adem volgen.

Ga een paar keer per week vroeg naar bed. Tijdens je slaap zorgt het groeihormoon voor herstel.

Blijf vooral eten !!!!!

Ga voor onbewerkte voeding,

Gebruik gezonde vetten zoals, plantaardige oliën, ongebrande noten, pitten en zaden , vette vis en avocado, zorgen voor verzadiging.

Neem geen of zo min mogelijk geraffineerde suikers en suikerhoudende producten.

Drink voldoende water.

Eet zoveel groenten als je wil, bij elke maaltijd en tussen door. Groenten bevatten alle vitaminen en mineralen die jij zo keihard nodig hebt.

Ben en blijf je bewust van waarom je dit allemaal wil doen.

Verzamel kennis over gezonde voeding of ga op zoek naar iemand over die er veel van weet en jou goed kan informeren en stimuleren om door te gaan op weg naar een fit en energiek leven waarbij je gewicht niet meer in de weg zit.

Echt , als ik het kan kun jij het ook !!!!!

Jaren geleden liep ik met een gezin met opgroeiende kinderen, drie werkagenda’s en een privé agenda rond te rennen. Op een gegeven moment werd mijn lontje wat kort, sliep ik steeds slechter en moest ik als ik in de auto stapte de knoop van mijn broek losmaken. Ik kreeg een blessure aan mijn schouder en dat was mijn redding. Tijdens mijn genezingsproces deed ik om mijn tijd op te vullen de opleiding gewichtsconsulente en dat wakkerde mijn interesse in voeding, die ik al behoorlijk had , nog meer aan. Ik deed dingen waar ik blij van werd en nam zodoende ook meer tijd voor mezelf.

De opleiding Mindful eat trainer maakte voor mij de omslag. Ik kreeg meer energie, sliep beter, ( een baan opgezegd ) nam vaker tijd voor mezelf, meerdere studies gedaan waaronder orthomoleculaire voeding ( ging dus over je hormonen ) en inmiddels waren de extra kilo’s gewoon verdwenen.

Lekker gezond koken en eten bleef voor mij een van mijn passies.  Deze passie wil ik graag delen met jou delen zodat jij je ook met lekker veel energie in het leven staat, je fit voelt en je gewicht je niet meer in de weg zit.

Als ik het kan, kun jij het ook. Bel me of mail me voor een gratis informatief gesprek zodat jij voor eens en altijd af kunt rekenen met steeds weer op nieuw een ander “dieet “.

Jij weer volop energie hebt en blij bent met jezelf.

jeanne@goedgewicht.eu.

Dit jaar wordt bijzonder gezonder.  

Jeanne