Goed Gewicht

Mindful afvallen

” Verandering begint met aandacht”.    Jeanne

Wil jij afrekenen met diëten en nooit meer lijnen ? dan is mindful afvallen iets voor jou !

Je eetgedrag wordt door het grootste gedeelte bepaalt door je gedachten. Door je gedachten beter te observeren en te leren kennen kun je zelf veel invloed uitoefenen op je eetgedrag.

Download de Gratis  Test                 Hoe is mijn eetgedrag ?

MINDFUL LEVEN EN ETEN

Meer mindful  leven is met meer aandacht leven. Met datgene bezig zijn waar je mee bezig bent. Geen twee of vijf dingen tegelijk.      Vrouwen zijn er vaak trots op dat ze kunnen “multitasken “. Dat kunnen vrouwen ook niet, al denken ze soms van wel.  Dit komt door onze hormonen en  het zorgt er ook voor dat vrouwen veel meer stress hebben dan mannen. Je weet misschien ook inmiddels wel dat stress helemaal niet goed is voor je gewicht. Het hormoon cortisol ( stresshormoon ) zorgt voor vetopslag. Maar door stress ga je ook vaak verkeerd ademen. Te oppervlakkig, te hoog, of te diep. Dit kan er voor zorgen dat er te veel koolzuur in je bloed blijft en je daardoor wat duizelig of wazig voelt. Wanneer je aan deze signalen voorbij loopt omdat je niet meer goed voelt wat je lijf zegt, kun je dit verwarren met behoefte aan eten. Deze twee samen brengen je niet waar je wil komen……. Het gezonde gewicht.

Geef aandacht aan dat waar je mee bezig bent, daar waar je bent of doet. Wat je ziet als je wandelt  in een bos, wat je ruikt als je je haren wast en hoe het voelt als de regendruppels tegen je gezicht aan spetten. Wat je hoort als de wind waait en wat je proeft als je eet of drinkt. Hoe ziet de aardbei eruit en hoe ruikt deze ? Voer met aandacht een gesprek en luister met aandacht naar muziek. Door aandachtig te zijn voorkom je dat er vele prikkels tegelijk zorgen voor een vervelende ruis. Concentreer je op datgene waar je mee bezig bent Op deze manier ga je ontdekken dat je wellicht voorbij loopt aan vele mooie alledaagse dingen

De ruis van vele prikkels door elkaar geven stress en zijn zeker niet goed voor je gewicht.    ( het stresshormoon cortisol zorgt voor vetopslag)  Deze ruis kun je uitzetten door met aandacht een ding tegelijk te doen. 

Door mindful te zijn !

 

MINDFUL ETEN. 

Door mindful te eten breng je de aandacht naar het voedsel en het waarom je wil eten. Door de aandacht ontstaat verandering. Je gaat langzamer eten en voelt eerder wanneer je verzadigd bent.  Je gaat beter proeven en ontdekt misschien wel smaken die je nog nooit eerder hebt gehad. Je wordt je beter bewust wat echt gezond voor je is.

Maar het allerbelangrijkste is dat jij gaat ontdekken waar je honger echt zit. !!!

Heb je het vaak druk , leg je de lat hoog voor jezelf, en leef je vaak op de automatische piloot  ?   Als je deze dingen herkent dan loop je aan je gevoelens voorbij voel je hierdoor vaak niet meer wat je echt voelt en verward dit met honger. Eten is een van de makkelijkste manieren om gevoelens te dempen. 

Heb je dorst of ben je moe?  Ben je boos, teleurgesteld of verveel jij je ?  Heb je verdriet of voel jij je alleen. Gevoelens die vaak diep weggestopt zitten. Allemaal gevoelens die als we ons er niet bewust van zijn vaak verwarren met honger.  Voedsel ( en vaak het verkeerde troostvoedsel ) is een manier om onze gevoelens die we niet herkennen op te vullen.  Juist dit troostvoedsel levert niet de voedingstoffen die je heel hard nodig hebt en brengen zodoende je  hele systeem en  met name je hormoon systeem in de war  met als gevolg dat er gewicht bijkomt en dat is nu juist wat je niet wil.

Wat je wel graag wil ? Dat weet jij als geen ander maar misschien zit het diep weggestopt doordat je het druk hebt met andere zaken.  Je wil graag verandering aanbrengen, maar in wat en hoe ga je beginnen  ???? 

met aandacht !!!!!!     en heel veel aandacht voor jou !!!

“verandering begint met aandacht”       Jeanne

Mindful afvallen

Door mindfulmet aandacht , zonder oordelen ] met jezelf om te gaan, leer je weer voelen wat je echt voelt en wat je emoties je willen vertellen.  Hierdoor ga je met de oorzaak aan de slag en neemt de drang naar eten af. Deze manier van afvallen is zeker anders dan vele andere methodes maar is wel een hele krachtige manier die er voor zorgt dat je de oorzaak aanpakt wat maakt dat jij op een gezonde manier aan je gewicht en jezelf werkt . Dit is de belangrijkste stap naar een gezond gewicht. Niet meer vullen maar voeden. Voeden met echt gezond voedsel.

Door mindful met je eten om te gaan, door al je zintuigen open te zetten, door aandacht te schenken aan de kleuren, geuren, smaken, textuur en temperatuur ga je bewuster eten en drinken . Door de aandacht ontstaat er verandering.

waterkanWe komen steeds meer tot de ontdekking dat een dieet niet helpt om gewicht te verliezen en gewicht te behouden. Vaak is je relatie met eten en voeding door al dat diëten, lijnen, afslanken of hoe je het ook wil noemen, behoorlijk verstoord. Je lichaam wordt er moe van en jij ook. Bij mindful afvallen ga je oude patronen doorbreken en nieuwe patronen maken. Mindful afvallen is geen dieet maar een programma waarbij je weer een gezonde relatie met eten te krijgt, je geen gevecht meer met jezelf aan hoeft te gaan wat je wel moet en niet mag eten, waarbij je bewuster gaat kiezen en weer gaat geniet van echt lekker en vooral gezond eten en waarbij  jij je gevoelens een kans geeft en ze niet meer weg eet.

Wil jij afrekenen met diëten?
Dan is mindful afvallen iets voor jou!!

Ons lichaam is een prachtig wonder. Het is een aaneenschakeling van processen en geeft ons ontelbare mogelijkheden.  Wees zuinig op je lichaam en waardeer  wat het allemaal voor je doet. Ben er zuinig op en zorg er goed voor.  Behandel het met aandacht en er ontstaat verandering.   

Bij mindful eten en drinken wordt alle aandacht gericht op de zintuiglijke ervaring van het eten en drinken. Geur, kleur, smaak, vorm, herkomst, bereiding.

Door al zintuigen te gebruiken ga je bijna als vanzelf minder eten maar meer genieten. 

Waarom hebben wij eten nodig? Om in  te leven te blijven, ons warm te houden en te kunnen functioneren. Dit voelen we door te luisteren aar onze maag. De maaghonger is de enige honger die we echt nodig hebben.  Alle andere soorten honger zijn schijnhonger. Van de vele soorten schijnhonger zijn Hart en Mondhonger zijn twee soorten honger die het meest aanzetten tot eten wanneer we hier niet bewust van zijn

Ooghonger: door prachtige voedseladvertenties te zien kun je trek krijgen. De bekende gele M langs de snelweg kan je verleiden om toch een hamburger te gaan eten.

Neushonger: geuren van b.v. patat, vers gebakken brood, wafels en b b q  kunnen ons tot eten verleiden

Oor honger: chips gekraak, bestek over borden of een uitspraak van iemand b.v. “wat een heerlijke pizza heb je gebakken” of “dat gebak ziet er wel heel erg lekker uit”, kan honger? opwekken.

Mondhonger: je wil een plezierige sensatie in je mond voelen. Een romige bonbon of  kraak chips Door op de automatische piloot te eten neem je vaak meer dan je wil omdat je mond het zo prettig vind.

Maaghonger: je maag kan doordat hij gewend is drie keer per dag te eten op die tijden gaan knorren, een knagend gevoel geven of juist een echt leeg gevoel. Niet meteen reageren met eten is niet zo erg maar we moeten het ook niet negeren. Je kunt naar je maag leren luisteren.

Hoofdhonger: gebaseerd op je gedachten b.v. ik heb wel iets lekkers verdiend, koolhydraten zijn slecht, ( invloeden door wat we lezen en horen ). Ook herinneringen kunnen tot hoofdhonger leiden (voedsel wat je vroeger niet mocht of juist moest eten en nu daar zelf de keuze in hebt )

Harthonger : deze honger is ter compensatie van vervelende gevoelens, het is een poging om een gat in je hart op te vullen. Om vervelende gevoelens te dempen.  B.v. frustratie, bedroefdheid, irritatie, verveling, eenzaamheid, boosheid, teleurstelling, verwarring, ongeduld, onzekerheid.

Wil jij afrekenen met diëten?
Dan is mindful afvallen iets voor jou!!  Mindful afvallen is verwerkt in het programma

“nooit meer lijnen, wel afvallen”

Het is de aandacht die kleur geeft aan de bloemen

geur aan vers gemaaid gras,

gezang aan de vogels

smaak aan de wijn.

David DeWulf

Tien tips om met aandacht ( mindful ) te eten.

  1. Breng je aandacht naar het nu

Een duidelijk begin voor de maaltijd in de vorm van een ritueel helpt je om in het hier en nu te zijn. Volg b.v. bewust je ademhaling of neem een moment om dankbaar te zijn naar iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit voedsel. Je kunt ook kiezen voor een gebed of een moment van stilte.

  1. Eet op een vaste plek

Wanneer je telkens iets lekkers eet wanneer je b.v. tv kijkt dan krijg je op den duur vanzelf al trek zodra je de afstandsbediening pakt. Door aan tafel te eten en niet tegelijk tv te kijken of te lezen ontkoppel je activiteiten die met eten samenhangen. Probeer er ook een sfeervolle plaats van te maken.

  1. Eet zittend op een rustige plaats

Ga er letterlijk even voor zitten in een rustige omgeving. Dit betekend niet eten terwijl je fietst of auto rijdt.

  1. Eet zonder afleiding

Geef jezelf de kans je aandacht op je maaltijd te richten en ervan te genieten. Dus zonder krant, tv, boek, mobiele telefoon, computer en verplaats heftige discussies naar een ander moment.

  1. Neem bescheiden porties

Kiezen voor een bescheiden portie helpt te voorkomen dat je teveel eet. Schep een keer op.Het gebruik van een klein bordje scheelt ook al 20%

  1. Eet met plezier door al je zintuigen bij het eten te betrekken.

De sleutel tot eten met plezier is je tong. Wanneer je het eerste hapje in je mond stopt, wacht dan even voordat je begint te kauwen. Neem de smaak waar alsof je het voedsel voor het eerst proeft. Wees je ook bewust van je andere zintuigen. Wat ruik je wat zie, is het oogstrelend?

  1. Neem kleine hapjes en kauw goed.

Bewust kleine hapjes nemen en het goed te kauwen helpt om het ten beter te proeven en langzamer te eten. Hierdoor heb je ook eerder een verzadigd gevoel. Kauw elke hap totdat het eten in je mond vloeibaar is. Dit is goed voor je spijsvertering en er komt meer smaak vrij. Probeer bij het proces van proeven, kauwen en slikken vooral je aandacht bij je tong te houden.

  1. Eet langzaam om veel eten te voorkomen.

De reden dat mensen te veel eten is vaak dat ze te snel eten. Langzaam eten en pauzeren helpt je om je bewust te worden wanneer je op een aangename manier voldaan bent. Zo kun je stoppen voordat je teveel gegeten hebt. Een manier om langzamer te eten is om na twee happen je bestek neer te leggen. Ook kun je op deze manier volop genieten van wat je eet.

  1. Sla geen maaltijd over

Wanneer je een maaltijd overslaat neemt je honger toe en wordt het moeilijk om bewuste eetkeuzes te maken. Dit kan leiden tot het snaaien van eten dat snel voor handen is. Je eet hierdoor meer dan jij je bewust bent. Eet bij voorkeur op dezelfde tijden zodat je lichaam in een evenwichtig ritme raakt

  1. Waarom wil je eten?

Wacht even voordat je wilt gaan eten en stel jezelf de vraag: waarom wil ik eten?

Heb ik honger ( behoefte aan voedsel ) of is het schijnhonger ( behoefte aan vulling ) ?

“investeer in jezelf, je bent het waard”       Jeanne. 

de opleiding Mindful eat trainer heb ik gedaan bij

Joanna Kortink,   Artiva – Psychologie en mindfulness bij emotie-eten

Rita Zeelenberg,  Rita Zeelenberg – Mindful Eten