Goed Gewicht

Hoe afvallen wel lukt

hippo-

Zal ik je het vertellen?
Afvallen is een hele klus.

Maar dat hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Misschien heb je dat zelf al eens of meerdere keren ervaren. Afvallen doe je niet even door meer te bewegen en minder te eten. Ook niet door er allerlei berekeningen op los te laten van calorieën, hartslagen, hoeveelheden  en weet ik al niet meer wat ik voorbij zie komen om op een snelle en slimme ( kostbare ) manier af te vallen.
Afvallen is werken. Hard werken. Werken om je hippo niet wakker te maken.

Voor het gemak heb ik het stukje brein wat medeverantwoordelijk is bij afvallen je hippo genoemd. Je hippo oftewel het nijlpaard.
Zo lief als het lijkt, dit beest kun je  het beste met rust laten. Veranderen daar houd dit beest niet van. Het zal dan alles doen om terug te keren in de oude situatie.
Wanneer je verder leest zul je begrijpen wat dit te maken heeft met het veranderen van je leefstijl en wat er zich afspeelt in je hoofd.Het wordt hard werken met je hoofd.
Maar het goede nieuws is dat als je eenmaal weet hoe het werkt jij dat ook kunt. Dat het jou ook gaat lukken op een goede manier. Eerlijk is eerlijk. Je doet het niet even in acht weken. Je mag er je tijd voor nemen. Maar dan hoef jij je ook nooit meer schuldig te voelen. Of teleurgesteld of boos omdat het je weer niet is gelukt want weet je, jezelf beschuldigen dat hoort bij gezond afvallen helemaal niet thuis.

Afvallen begint in je hoofd

Er komt een moment dat je denkt: Ik ben er klaar mee of klaar voor. Merk je het verschil al?  Jij wil afvallen.  Dit kan een heleboel redenen hebben. Het kan zijn dat je lichamelijke klachten begint te krijgen. Het kan ook zijn dat je vriendinnen het plan opgedist hebben en dat je gewoon maar meedoet. Je garderobe weer aan vervanging toe is. Je signalen oppikt uit je omgeving waarvan jij denkt dat ze voor jou bedoeld zijn. Het kan ook zijn dat je het advies hebt gekregen om wat aan je gewicht te gaan doen.

Als je de uitspraak: Ik wil afvallen,  eens ombuigt en jezelf toestaat om je leefstijl te veranderen. Hoe klinkt dat?
Want weet je, afvallen is je leefstijl veranderen. Afvallen staat nou eenmaal niet op zichzelf. Afvallen is zoveel meer dan minder eten en meer bewegen. Of je goed slaapt, of je stress hebt, je lekker in je vel zit. In wat voor omgeving leeft. Wat jij belangrijk vindt in het leven en hoe waardevol jij jezelf vindt.  
Maar een ding is zeker. Als je begrijpt hoe het werkt dan kun jij deze klus ook klaren.

Afvallen begint in je mensenbrein, de frontale cortex. Dit is het stukje brein dat net achter je schedel van je voorhoofd zit. Dit is het stuk brein dat er als laatste bijgekomen is in onze evolutie. Het stuk brein waar onze spraak / communicatie huist. Het stuk waarmee jij kunt denken. Vooruit denken, plannen en terugdenken, herinneren.

Met dit stuk brein heb jij bedacht dat je graag af wil vallen. Dat je graag een gezond GoedGewicht wil. Door deze gedachten kun jij jezelf dus ook heel goed bij de afspraken die je met jezelf of een ander gemaakt hebt houden. Je kunt er mee bedenken wat je wil, hoe je ervoor staat, wat je wel of niet moet of mag om je resultaat te bereiken. 

Maar…… afvallen wordt ook geregeld in je oerbrein in de hypothalamus

Dit is het alleroudste stukje ligt je hypothalamus. Voor het gemak noem ik het je hippo. Je nijlpaa rd. Nou is dat een beest, als het met rust laat, niets aan het handje maar ga het niet in de weg staan want dan heb je een probleem. Het is een dier wat zijn teritorium en zijn jongen met geweld verdedigd. Jouw hippo bewaakt de boel goed en wil het liefst dat alles blijft zoals het is. Dit stuk brein regelt onze ademhaling, de hartslag, de spijsvertering dus ook je honger gevoel!!!!! en de voortplanting. Het zet stressreactie in gang als dat nodig is. Alles dus om jou te laten overleven. Hier hoef je niets voor te doen. Dit gaat vanzelf. Je kunt af en toe je ademhaling sturen wat weer invloed heeft op je hartslag maar je hippo regelt het allemaal zelf al miljoenen jaren en dat is altijd goed gegaan. Niet te veel storen dus.
Wanneer jij snel af wil vallen zal de hippo gaan grommen en boos worden. Hij gaat op zoek naar eten. Want het snelle afvallen wat jij aan het doen bent dat staat hem helemaal niet aan. Je hippo voelt dit als schaarste en dat wil hij niet  Hij zal er wel voor zorgen dat alles weer snel bij het oude komt. Wel zo dat jij weer snel vervalt in je oude patronen. Dit stuk brein wil maar een ding, overleven! En dat dit vaak eten is dat zal je nu dus niet meer verbazen.

Afvallen heeft ook met het limbisch of zoogdierenbrein te maken. Dit is wel het aller moeilijkste stukje. Hier zetelt onze herinnering en onze emotie. Hier liggen je herinneringen als in een bibliotheek opgeslagen. Dit systeem kan je dus redden wanneer er iets fout dreigt te gaan Tegelijkertijd kan het je ook aansporen om actie te ondernemen. Laten we het bij eten houden. Zodra jij iets ziet, of ruikt komt er als het ware een mapje uit de kast. Bij het zien een chocolade ijsje krijg je al trek omdat je ooit op en toffe vakantie een superlekker ijsje gegeten hebt op een muurtje bij zonsondergang. Dit geeft je een goed gevoel.
Even terzijde. Gevoelens zijn voorverpakte emoties. Je kunt je goed voelen en weer blij worden of verrast en je wil weer zo’n ijsje. Dit zal je een vast weer zo’n heerlijk gevoel geven en je geniet ( even ) van het ijsje met het goede gevoel.  

Zo kan het ook. Je kunt met je mensenbrein ook bedenken dat je jezelf beloond met door te lopen en geen ijsje te nemen. Dat je daardoor weer een goede stap genomen hebt in de afspraken met jezelf. Dit geeft ook een goed gevoel en zal je wel op weg helpen naar een blijvend goed gewicht.

Je limbisch brein en je oerbrein werken heel goed samen. Dat hebben ze miljoenen jaren moeten doen voordat ons mensenbrein erbij kwam.

Daarbij is ons brein ingesteld op eten als er eten is. Dit was in de oertijd zo en is nog steeds. Eten als er eten is want wie weet hoe lang het weer duurt voor je iets eetbaars tegenkomt. Daarin is ons brein nog steeds niet in veranderd maar in onze Westers maatschappij en onze leefomgeving wel. 
Op elke hoek van de straat is eten te krijgen dus geeft je brein ook signalen.
Eten, eten. Maar of dat nodig is dat kun je bedenken met je mensenbrein.  

Afvallen begint dus echt in je hoofd.

Laat je hippo met rust en grijp eerder in voordat hij weer begint te grommen. Als je kleine veranderingen invoert zal je hippo het niet snel in de gaten hebben en raakt het gewend aan je nieuwe patronen.

Geef aandacht aan wat je voelt wanneer je denkt dat je honger hebt. Trek hebt of verleid wordt door lekkers. Klopt het wat je denkt?
Dit heeft alles te maken met,  niet wat je in je mond stopt maar wel waarom. Voelen wat je lijf je te vertellen heeft. 
Op tijd ingrijpen kun je leren en dan mag je gewoon alles eten omdat  je lijf je liefste is.  

Hoe je op een gezonde manier af kunt vallen maar nog belangrijker, op gewicht blijven kun je zelf bereiken met mijn boek “nooit meer lijnen” . Een fijn handzaam boek vol praktische informatie en opdrachten.

Wil je graag investeren in jezelf en je gezondheid?  Kijk hier. Ik heb ook nog een  paar mooie extra’s voor je klaar staan