Herfstmenu
De herfst heeft zijn intrede gedaan. De dagen worden korter. De herfst is bij uitstek een seizoen om te genieten van geurige, voedzame gerechten die vol zitten met gezonde voedingstoffen die je beschermen en je immuunsysteem een boost geven. Ik heb voor jou daarom een paar voedzame, geurige en smaakvolle gerechten gemaakt waarvan ik de recepten ik graag met je deel.
Tompouce met paddenstoelen
Pittige kippensoep
Zoete aardappelstamppot met spruiten
Hachee
Warme appel met amandel, kaneel en rozijnen

Tompouce met paddenstoelen
Klop per persoon een ei los met een scheutje koffiemelk of vega melk, peper en een snuf Keltisch zeezout. Smelt in een grote koekenpan een klontje roomboter of olijfolie. Zet portioneerringen in de pan en giet hier zachtjes wat eimengsel in. Laat dit zachtjes stollen. Haal de ringen weg en keer de omeletjes om. Bak nog heel even en haal ze uit de pan. Bak per persoon twee omeletjes. Houd de omeletjes warm.
Hak een handvol walnoten grof. Snipper een kleine ui fijn, snijdt p.p. 100 gram gemengde paddenstoelen in stukken zodat je nog wel ziet dat het paddenstoelen zijn. Neem de zelfde koekenpan als van de omeletjes. Doe er een beetje olie of boter in en bak eerst de ui even aan. Voeg de noten toe. Knijp er naar smaak een teen knoflook bij. Schep de paddenstoelen in de pan en geef ze een flinke draai verse zwarte peper en bak het geheel op een hoog vuur even door.
Leg op een mooi bordje een bedje rucola sla en leg hierop een omeletje. Schep hier het paddenstoelenmengsel op. Leg hierop weer een omeletje en top het af met een paar sprieten bieslook en een halve walnoot. Wil je vegan eten? Schep dan het paddenstoelenmengsel in bootjes van wiltof.
Tip! Paddenstoelen zijn de enige plantensoort die Vit D bevat. Vit D heeft verschillende functies. o.a. om je botten sterk te houden maar is ook belangrijk voor een goed immuunsysteem. De actieve vorm van Vit D in je witte bloedcellen zorgt voor cellulair immuniteit. Paddenstoelen bevatten veel vit B en volop vezels die heel goed zijn voor je darmen en daardoor ook voor je humeur.
Pittige kippensoep
Doe dit een dag vooraf je de soep wil maken. Breng een pan met een liter koud water, een eetlepel Keltisch zeezout en twee biologische kippenpoten aan de kook. Voeg een paar stukken groen van prei toe en een paar stukken wortel. Bladselderij en een paar peperkorrels. Zet de pan op een heel klein pitje en laat de kippenpoten zo gaar worden dat ze van de botjes vallen. Schep de poten uit de bouillon en pluk het vlees eraf. Doe de botjes terug in de pan laat dit nog een poos trekken. Bewaar het kippenvlees.
De dag dat je de soep wil eten. Verwarm de bouillon. Snijdt een half rood pepertje in dunne ringetjes. Rasp een stuk gember van twee bij drie centimeter grof en hak een flinke teen knoflook fijn. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit hierin de kruiden heel snel. Voeg de warme bouillon toe en de in plukjes getrokken kip. Roer alles goed door en schenk er een heel klein scheutje zoute sojasaus bij. Proef wat de soep naar jouw smaak nog nodig heeft. Breek er een handvol gedroogde mihoen in en laat dit even wellen
Tip! Kippensoep bevat het stofje carnosine dat ons immuunsysteem helpt bij verkoudheid en griep om deze laatste zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Ons lichaam bevat ook carnosine en een verwarmende kippensoep helpt hier nog een handje aan mee. CArnosine werkt ook slijmoplossend bij een vastzittende hoest.

Zoete aardappelstamppot met spruitjes.
Schil per twee personen een zoete aardappel en kook deze gaar. Maak p.p. 150 tot 200 gram spruitjes schoon en halveer ze. Kook ze beetgaar.
Giet de aardappels af en maak er met een klont roomboter en een scheutje warme melk een luchtige puree van. Breng op smaak Keltisch zeezout, vers geraspte nootmuskaat en geef een flinke draai verse zwarte peper.
Giet de spruitje af. Laat ze goed uitlekken en meng ze door de puree. Warm alles goed door.
Tip! Spruitjes bevatten een grote hoeveelheid vit C. Deze vitamine is een antioxidant en helpt hierdoor andere voedingstoffen. Ze kunnen met behulp van Vit C beter hun werk doen. Vit C zorgt b.v. voor een betere ijzeropname.
Wanneer je veel stress hebt, slurpt je lichaam enorm veel Vit C. Je bijnieren waar o.a. het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt verbruiken meer vit dan ander cellen in je lichaam. Vit C zit met name in paprika, boerenkool, zuurkool en andere koolsoorten ( spruitjes). In bessen, kiwi en aardbeien en in citrusfruit.
Hachee
Hachee is bij uitstek een gerecht voor koude dagen. Wil je geen vlees gebruiken dan zijn vega stukjes een alternatief.
Snijdt voor 4 personen 600 gr biologisch rundvlees in stukjes en laat het op kamertemperatuur komen. Laat in een braadpan met dikke bodem een klont roomboter lichtbruin worden en bak het vlees snel om en om bruin. Zet het vuur klein. Snipper een ui en voeg deze bij het vlees en bak nog even door. Strooi wat Keltisch zeezout en verse zwarte peper over het vlees en voeg twee laurierblaadjes en vier kruidnagels toe. Schenk een scheut warm water bij het vlees tot het onder staat en laat het op een klein pitje zachtjes gaar worden. Regelmatig roeren en kijken of er nog wat water bij moet. Voeg als het vlees gaar is een verkruimeld, dun sneetje peperkoek met gember toe. Laat alles op smaak en temperatuur komen. Proef wat je nog mist en voeg dat toe.
Warme appel met rozijnen en amandelen
Laat in een kommetje warm water twee eetlepels rozijnen wellen. Schil per twee personen een grote stevige zoetzure appel. Haal het klokhuis eruit en snijdt de appel in grove stukken. Smelt in een pan een klontje roomboter. Bak hierin de appelstukken tot ze een beetje bruin worden. Laat de rozijnen uitlekken in een vergiet en voeg ze bij de appelstukken. Strooi er wat kaneel over. Rooster in een droge pan vier eetlepels amandelschaafsel met een beetje agavesiroop tot het schaafsel licht gaat kleuren. Schep het appelmengsel in mooie kommetjes en schep er het amandelschaafsel over.
TIP! Amandelen bevatten net als walnoten, hazelnoten en andere nootsoorten Omega 3 vetzuren. Deze werken ontstekingsremmend en houden cellen elastisch.

Wil jij je lichaam ook het allerbeste geven? Je immuunsysteem boosten? Meer rust en minder stress ervaren? Je energiek voelen? Je gewicht naar een gezond niveau brengen?
In het traject “Nooit meer lijnen” komt dit allemaal en nog veel meer aan bod. Het nooit meer lijnen traject wordt helemaal afgestemd op jouw eigen unieke situatie. Ik kan je helpen om bovenstaande uitspraken te gaan realiseren. Druk op onderstaande knop en ik neem contact met je op.
Al deze recepten komen uit mijn eigen keuken en bevatten voedingstoffen met eigenschappen die jou helpen om een gezond gewicht te bereiken. Door echt gezond te gaan eten zul je merken dat jij je al snel fitter en energieker gaat voelen.
Meer gezonde recepten uit mijn eigen keuken vindt je onder de onderstaande knop; recepten