Goed Gewicht

Halloween ? of gezond gewicht verliezen ? en de voordelen van pompoen.

Halloween ? of gezond gewicht verliezen ? en de voordelen van pompoen.

Wat gebeurd er vanavond met jouw pompoen? Staat hij als lantaarn aan de deur of gaat hij in een soep of ovenschotel ? Halloween is van oorsprong een Keltisch feest met het vieren van de overgang van zomer naar winter en om boze geesten te verjagen. De Ieren hebben deze zeer oude traditie weer leven ingeblazen in Amerika. Inmiddels is de legende van boze geesten verdwenen en is het een feest van griezelen , eten en drinken geworden dat  in ook in Europa volop gevierd wordt.

Pompoen heeft naast attribuut bij Halloween een heleboel goede eigenschappen. Het is een zeer veelzijdige groenten in soepen, stoofschotels en gebak.

Pompoen bevat veel calcium. Nodig voor sterke botten, haren en nagels. Wanneer je voldoende vit D bezit zorgt deze ervoor dat de calcium uit voeding goed opgenomen wordt.  Vit D krijg je uit voeding, vette vis, volle zuivel en roomboter. Maar ook door zonlicht. Dus ook in de winter, elke dag even naar buiten.

Pompoen bevat ook veel vezel wat je darmflora ten goede komt. Je darmbacteriën vinden vezels heerlijk en blijven er gezond bij en jij dus ook. Vezels zorgen daarbij ook nog voor een goede stoelgang en ook dat draagt bij aan een goed gevoel. Je darmen staan direct in verbinding met je hersenen en geven ook aan hoe jij je voelt. In  Eet je stress weg, eet je stress weg   kun je hier meer over lezen 

Pompoen bevat ijzer en vitamine C, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt. Niet voor niets zit er in wintergroenten veel vit C. Vit C zorgt er ook voor dat ijzer beter vervoerd wordt door het bloed en makkelijker opgenomen wordt .

Vit C is ook onmisbaar voor je bijnieren wanneer deze uitputtingsverschijnselen gaan vertonen of helemaal uitgeput zijn.

Pompoen bevat ook zink, waardoor je afweer nog krachtiger wordt. Zink is ook goed voor het mannelijk voortplantingssysteem.

Pompoen bevat ook veel kalium. Veel Nederlanders hebben een tekort aan dit mineraal, terwijl ze door kant en klaar voeding of het toevoegen van zout te veel van de tegenhanger natrium binnenkrijgen. Kalium kan de bloeddruk verlagen.

Pompoen bevat anders dan veel mensen denken heel weinig koolhydraat en ook nog eens van het goede soort, de langzame koolhydraat die zorgt voor een stabiele bloedsuiker. Wil jij graag minder koolhydraten eten ? dan is pompoen een prima groenten. Let wel op dat je koolhydraat blijft eten. Je lichaam heeft het super hard nodig. Eet dan vooral de goede en laat de slechte ( snelle suikers of koolhydraten ) weg. Suikers uit snoep, koek, gebak, frisdrank en toegevoegd in vele producten. Laat ook witmeel producten zoals wit brood en witte pasta’s achterwege en kies voor volkoren.

Pompoen past dus hel goed in een gezond dagmenu om gewicht te verliezen

Pompoen pitten kun je drogen en roosteren. Deze bevatten het heerlijke stofje tryptofaan dat goed is voor je nachtrust en een bestrijder van depressie.  Het is immers een voorloper van melatonine. De pitten zijn rijk aan vetzuren Omega 3, die goed zijn voor je hersenen en bloedvaten.

Gaat de pompoen aan de voordeur, of toch maar niet ? Maak er dan een lekkere soep ovenschotel, gevuld met zuurkool een boost aan Vit C, of pompoenbrood van.  Heerlijk voedzaam, supergezond, je lijf wordt er blij van.

Zo veelzijdig is pompoen. Reden genoeg om deze super groenten van eigen bodem eens vaker op het menu te zetten.  Pompoen, Super food, super goed.