Goed Gewicht

December, van pepernoot naar oliebol. Leuk of zie je er tegen op ?

Van pepernoot naar oliebol.  Heb jij er ook zo’n zin in of zie jij er tegenop als een berg ?

Dwarrelende bladeren in de laatste zonnestralen. Het wordt buiten koud maar binnen is het behaaglijk warm. Gordijnen dicht, kaarsjes aan en de geur van laurier en kruidnagel in de stoofpot. Heel langzaam drijven we richting de decembermaand. De maand die normaal in het teken staat van feest en licht zal voor velen onder ons een ander karakter krijgen .

Maar waar het voor de een toch de feestmaand is van gezelligheid, cadeautjes, familiebezoekjes en  culinaire hoogstand met veel glitters en slingers, is het voor de ander een aaneenschakeling van verplichtingen en vooral veel stress.
Cadeautjes zoeken, veel boodschappen doen, gedichten maken, huis versieren, menu’s bedenken en te vaak tegen je zin in veel of veel te veel  eten.
Je beweegt je van pepernoot naar oliebol en tussendoor kom je wildgebraad, pasteitjes bavarois, kerststollen, kransjes en worstenbroodjes tegen. Dit alles onder begeleiding van de nodige alcoholische versnaperingen, te weinig bewegen en  weinig rust.

Vooral voldoen aan de wensen van iedereen, het voor iedereen goed willen doen is een veel voorkomend gebeuren en de stress slaat aan alle kanten toe met als eindresultaat, opgebrand en met meer gewicht dan je lief is het nieuwe jaar in.
Dit wil je och niet?    

Het is december, daar kun je niets aan veranderen.
Hoe je deze maand invult dat heb je zelf in de hand.

December heeft 31 dagen. De feestdagen: St Nicolaas, 2 Kerstdagen en misschien Kerstavond . Samen met Oudejaarsavond kom ik op  5 . Dan blijven er nog 26 dagen over waar je gewoon, lekker gezond kunt eten. Mocht de weegschaal je wat anders vertellen na de feestdagen ?  Weet dat wanneer je meteen de teugels weer een beetje aantrekt het eed zo weer geleden is. Mocht je hulp nodig hebben ? Hier kun je me vinden

Het belangrijkste is dat je geniet en wat moois maakt van de feestdagen. Misschien geeft juist de situatie waarin we nu zitten met z’n allen je wel mogelijkheden om je eigen koers te varen. Ik heb wat tips voor je die je toe kunt passen.

Jouw  decembermaand zonder of heel veel minder  stress en een stabiel gewicht. 

Belangrijk is dat jij deze “feest maand “ beleefd zoals jij dat graag zou willen. Feest is immers iets leuks. Feest is een gelegenheid die je samen met elkaar viert. Belangrijk is dat je wensen bespreekbaar maakt. Als een familiediner een opgave wordt is het geen feestje. Wanneer je slapeloze nachten krijgt van  gedichten en cadeautjes kopen ?  bespreek het met diegene die het betreft en vul het anders in.

– Nee zeggen is niet altijd makkelijk maar wil niet zeggen dat je egoïstisch bent . Ja zeggen tegen iets wat jij  heel graag wil,  mag !

– Als je nu al weet wat er gaat gebeuren, maak dan een lijst van wat er moet gebeuren en verdeel taken. Trek niet alles naar je toe en vertrouw er op dat een ander ook hele leuke en goede ideeën kan hebben.

– Maak een ander blij. Hier wordt jezelf ook blij van. Nodig eens iemand uit die alleen is met de feestdagen of laat een bloemetje bezorgen. Stuur  en mooie kaart of een  brief naar iemand die het nodig heeft. Dit gebaar maakt van de feestmaand een echte feestmaand. Deze dingen geven je positieve energie.

– Maak je niet druk als het niet precies verloopt zoals je gedacht had. Wanneer het verkeerde tafelkleed gebruikt wordt of als je een vlek op je jurk krijgt. Wanneer er iemand onverwacht mee eet, deel je samen. Leg je verwachtingen niet te hoog en geniet vooral van het samen zijn, de warmte en de gezelligheid.

– Ben je al bang voor het vele eten dat je aangeboden krijgt ? Vraag je ruim van te voren maar ook vooral tijdens de feestdagen af wat het je op lager termijn oplevert als je alle aanbiedingen van banketstaven, pasteitjes, cocktails, room bonbons en alcoholische drankjes aanneemt. Ben je ervan bewust dat dit je feestgevoel waarschijnlijk niet echt zal verhogen maar eerder verminderen. Maak je eigen keuze. Kies het allerlekkerste en geniet er hapje voor hapje of slokje voor slokje van. Besef dat je dit gewoon mag. Jij bent immers de baas over jezelf. Je laat een ander toch niet bepalen wat jij wel en of niet mag of moet eten.  Blijf elke dag lekker in beweging. Wandel, of pak de fiets naar het feestadres als dit mogelijk is.

– Neem voldoende rust. Zorg voor echte ontspanning. Ga dingen doen die je leuk vindt en maak je hoofd leeg  . Vaak heb je in de decembermaand nog extra vrije dagen om b.v. een leuke film te gaan kijken, vrienden  of een leuk museum te bezoeken. Schaatsbaan, boswandeling,  boek lezen, maak er je eigen feestje van.

– Bij een feest hoort een glaasje maar weet  ook dat alcohol  je nachtrust behoorlijk kan verstoren maar ook de dag erna. Wanneer je moe bent zal de kans om wat te eten te pakken groter worden. Je wil immers energie hebben om toch de dag door te komen.
Maak de decembermaand een mooie maand en maak er met je dierbare een mooi feest van. Het allerbelangrijkste…………….geniet vooral op jouw  manier .  

Wanneer je nog dit jaar met  het programma “nooit meer lijnen wel afvallen “ start                                                                                                            krijg je het boek  EET MEER. LEKKER IN JE VEL  van Puur Gezond cadeau.

 ” investeer in jezelf en  gezondheid, je bent het waard !!”  Jeanne