Goed Gewicht

December. Feestmaand. Ja, nee, veel, vol en moeten

 

December. Feestmaand. Ja, nee, veel, vol en moeten.

December, geen maand zo vol als de decembermaand met al zijn feesten.

Maar is het altijd feest ?

Ze kwam binnen in mijn praktijk en bij de vraag hoe het de afgelopen twee weken gegaan was vloeiden er tranen. Boos was ze op zichzelf omdat ze de eet folders, kerstversieringen gezellige gezinsplaatjes niet meer kon zien zonder er een vervelend gevoel bij te krijgen. Om dit vervelende gevoel weg te krijgen at ze vaker weer haar favoriete lekkers dan haar lief was. Ze wilde het niet meer. Op mijn vraag wat ze dan niet meer wilde kwam meteen het antwoord vanuit het diepst van haar gevoel. Altijd moeten doen wat  anderen willen. Alle feestdagen “samen” zijn.

Moeten doen wat anderen willen  is wat anders dan samen zijn met anderen.

Samen zijn is waar het bij veel mensen om draait met de feestdagen. Dat kan heel gezellig zijn  maar als het samen zijn veranderd in een samen moeten, wordt het een ander verhaal. Kerst zit volgepland van voor naar achter en je kunt zelf geen kant meer op. Vaak zijn het tradities die kost wat kost in stand gehouden worden tot het moment komt dat het samen zijn veranderd in samen moeten. Het Kerstdiner wordt je voorgeschoteld, thuis of in een restaurant  en je wil vooral de gastvrouw en heer niet teleurstellen dus je eet meer dan je eigenlijk zou willen. Je bent geen keuken prinses maar je moet wel voor een gerecht zorgen. Je bent niet goed in organiseren ( wel in heel veel andere dingen ) maar het moet dit jaar wel bij jou omdat het jouw beurt is. Wordt er ook nog een dresscode voorgesteld dan kun je aardig in een spagaat komen maar ook hier wordt aan voldaan om aan de verwachtingen van de ander te voldoen en het moet vooral gezellig blijven en in middels zit je hoofd vol  van het velen moeten

Feestdagen zitten vol van moeten. Voldoen aan de wensen van een ander.  In de meeste gevallen geven we toe aan de wens van de ander om deze niet teleur te stellen en geen vervelend gevoel te geven. Want wat als jij nee zegt ? Dan moet de ander zelf na gaan denken over,  hoe het nu dan moet of  of wat dan ? Als je een reactie terug krijgt is dat er meestal weer een waar jij een schuldgevoel van krijgt en  dat is precies wat je niet wil. Het gevoel dat jij de schuld bent van een verstoorde situatie dus zeg je maar weer ja.

Maar sta eens even stil, is dat echt zo ? Ben jij de schuld van een verstoorde situatie ? Nee, jij bent niet de schuld en je bent niet egoïstisch als je een keer voor jezelf kiest en dat is niet alleen in december. Feestdagen zijn van iedereen, dus ook van jou ! Een keer kiezen voor jezelf geeft uiteindelijk ook bij de ander meer ruimte om te ervaren wat die kan of wil en ontstaat er meer ontspanning en vrijheid en wil je een andere keer wellicht weer “samen” zijn zonder dat het voelt als moeten.

Wil je graag wat veranderen? Doe het dan. Verander je niets dan blijft het zoals het altijd was. Maar doe vooral dat waar jij je prettig bij voelt.

December is voor mij een maand van gezelligheid en ontmoeten. De hele maand staat hier voor open. Maar vooral ont moeten, geen druk en geen verplichtingen. Aandacht voor de mensen die me  lief zijn, die dicht bij me staan of juist al een hele poos wat verder weg waren.

Samenzijn met mijn gezin, terugblikken en vooruit kijken. Altijd weer een bijzonder moment dat er weer een heel nieuw blanco jaar voor de deur staat waarvan je niet weet wat het gaat brengen. December vooral een maand van ontmoeten en ont  moeten.