Goed Gewicht

De krokodil in de snoepkast

 

De krokodil in de  snoepkast.

Het voorjaar komt er aan en dat is voor veel mensen een reden om wat aan het gewicht te gaan doen zodat jurkjes en rokjes klaar gehangen kunnen worden om aan te trekken. Je beloofd jezelf nu een streng voor jezelf te zijn zodat het ook gaat lukken en je begint vol goede moed met het zoveelste dieet. Dat het niet altijd gaat zoals jij zou willen kan een aantal redenen hebben.  Misschien zijn je hormonen behoorlijk uit balans, wie weet heb je wel meer stress dan je denkt of gebruik je medicatie waardoor het allemaal niet zo gemakkelijk gaat. Het kan ook zijn dat je te streng bent en te weinig eet of te veel sport. Allemaal redenen dat het afvallen moeilijker of niet gaat zoals je graag zou willen.

Als het eenmaal toch gelukt is vervalt een groot deel weer terug in het oude patroon en dat is toch wel heel erg jammer van alle moeite die je ervoor gedaan hebt. Een van de redenen dat het bij de meeste mensen wel lukt om een aantal kilo’s kwijt te raken maar ook vaak weer terugvallen in een oud patroon is de krokodil. Ik noem het even zo . Hier heb ik  het over het reptielenbrein.

Ja,  hoe komt die krokodil jouw snoepkast ?

Afgelopen woensdag 4 maart heb ik aan een groep mensen uit kunnen leggen dat afvallen in de meeste gevallen gaat over het volgen en veranderen van je eetgedrag . Je koopt een boek of leent een dieet van je vriendin.  Je meldt je aan bij een programma en gaat vol goed e moed aan de slag. Het wordt voorjaar en je wil graag wat kilo’s kwijt. Je krijgt opdrachten en die volg je netjes en je valt af. Super. Dat heb je goed gedaan. Dan gebeurt er iets in je leven waardoor je even niet zo bezig bent met je hele eetgebeuren en neemt je eigen oude gewoontes weer op. Je beschuldigd jezelf dat je “het toch niet kunt “ of  “zwak bent “. Hierop voel jij je nog vervelender en denkt “ laat ook aar zitten  ik begin volgende week wel weer “ en vervolgens verval je weer in een ouder patroon.

Maar jij bent niet zwak of je hoeft het niet te laten zitten. Dit komt ergens vandaan en dat ga ik je uitleggen.

Uit de evolutie is ons brein ontstaan. Als eerste was er ins reptielenbrein. Dit zorgt voor onze ademhaling, hartslag, spijsvertering en voortplanting. Het zorgt er dus voor dat wij in leven blijven. Dit brein houdt niet van veranderingen. Liefst helemaal geen. Wanneer jij een bepaald eetgedrag je eigen hebt gemaakt dan weet  ( krokodil,  reptielenbrein  )  niet wat hem overkomt. Hij zal zich even gedeisd  houden als jij een dieet gaat volgen maar….. zodra er iets gebeurd waardoor jij uit balans bent en onverhoopt een keer in  je eigen oude ritme terecht komt dan zal dat reptielenbrein  zich heerlijk voelen en er alles aan doen om weer alles in het oude te herstellen. Je krijgt wanneer je b.v toch gezwicht bent voor dat stuk taart of chocolade als troost een stemmetje dat roept “wat ben je zwak of zie je wel dat je het niet kunt” . Je neemt die gedachten voor waar aan en voelt als dat je gefaald hebt. Je laat het er maar bij en beloofd jezelf om morgen of volgende week de draad weer op te pakken want nu is het leed toch al geschied.

Hier spelen je gedachten een grote rol. Er gebeurt iets waardoor jij bepaalde gedachten krijgt. Deze gedachten geven je een bepaald gevoel en dit gevoel bepaald jouw gedrag wat weer een gevolg brengt.

Voorbeeld. Je bent al een  week streng  aan het “lijnen “ en dan…….

Gebeurtenis.  Je hebt een vervelend gesprek op je werk en rijdt naar huis.

Gedachten. Wat een vervelende collega, zij mag me niet

Gevoel. Boos. Frustratie.

Gedrag. Je loopt bij de supermarkt binnen voor de avondboodschappen en koopt een stuk chocolade wat je in de auto al op eet.

Gevolg. Je baalt van jezelf dat je weer aan het snoepen bent maar eet de hele reep maar op want ik heb het nu toch verknald. Morgen begin ik weer.

Wanneer je bij de eerste gedachten even de tijd zou nemen wat je denkt:  Wat een vervelende collega, ze mag me niet. Kun je waarnemen dat je denkt dat het een vervelende collega is en of ze je niet mag. Je denkt het alleen maar en IS HET WAAR?  Is zij vervelend ? Mag zij je echt niet. Of kan zij er ook niets an doen dat ze jou de boodschap moet brengen .

Het zijn jouw eigen overtuigingen die maken dat je zo denkt en dat je uiteindelijk een oplossing hebt gecreëerd die jou niet helpt naar een evenwichtig eetpatroon. Het helpt je niet te bereiken wat je graag zou willen.

Dit is waar het bij de meeste afvalprojecten fout gaat. Er wordt op gedrag gelet maar voor het gedrag er is komt er nog wat aan vooraf en dat is wat het programma “nooit meer lijnen “bijzonder maakt.  Je leert gedachten observeren zodat jij zelf in kunt grijpen op je gedrag. Zodoende ook zonder schuldgevoel genieten van echt lekker eten.

Jij hoeft het niet alleen te doen. Al vele vrouwen en ook mannen zijn jou voorgegaan om een goede mindset te krijgen en hierdoor de juiste keuzes kunnen maken in eten en ook andere zaken.

Hiervoor is het programma “nooit meer lijnen”

Maar ook de “lekker in balans dag “ geeft jou in een dag een eigen leefstijladvies.

Om de krokodil lekker met rust te laten is het belangrijk dat je rustig te werk gaat. De tijd neemt om te leren je gedachten te observeren en op tijd in te grijpen. Dit kost tijd en aandacht maar zal jou alle vrijheid in eten terug gaan geven. Je gaat je voeden met echt gezond eten, je voelt je daardoor al een stuk fitter en je zal merken dat je ook beter bestand bent om nee te zeggen tegen je gedachten die jou niet helpen.  Je wil immers dat goede fitte gevoel om te komen tot jouw doel.

Om dit te bereiken is het belangrijk dat je rust gaat creëren. We leven in onze huidige maatschappij behoorlijk op de automatische piloot. Zo erg zelfs dat we nog amper onze gedachten waarnemen en niet voelen wat we echt voelen.

Denk aan het voorbeeld hierboven. Je voelt wel boosheid en frustratie maar loopt aan je gedachten en gevoel voorbij en koopt een stuk chocolade en je dempt hiermee je gevoel. Juist suikers en vetten geven al heel snel een bevredigend gevoel. Het maakt n.l. endorfines aan en dat zijn stofjes die signalen afgeven aan je brein en je even, ja even een geluksgevoel geven. Dit wil je wel meer en nog meer en dus…. Je eet meer dan je uiteindelijk lief is.

Door te leren je gedachten te observeren en je gevoel echt te voelen en daar op inspelen help jij jezelf op weg naar een evenwichtig eetpatroon.  Hierbij kan Mindfulness je heel goed helpen.

In de” lekker in balans dag” besteden we volop aandacht aan het verminderen van stress, het leren observeren van je eigen gedachte. Er is veel ontspanning, en plezier en we gaan lekker naar buiten. Je krijgt een heerlijke lunch ende hele dag is er  koffie , thee, water en versnaperingen.

Kijk voor eer informatie op https://goedgewicht.eu/agenda/

Na deze dag ga jij met je eigen persoonlijk leefstijlplan naar huis.

Investeer in jezelf en je gezondheid, je bent het meer dan waard.     Jeanne