Goed Gewicht

De bes bij stress

De bes bij stress

Stress. We kunnen er niet omheen. Ons lichaam zet het stresssysteem aan wanneer het nodig is . Wanneer er gevaar dreigt of wanneer we moeten presteren. Maar ook onze eigen gedachten kunnen ons stresssysteem aanzetten. In tijden van onzekerheid, geweld en angst om wat er komen gaat zijn juist de gedachten die we hier over hebben een van de grootste oorzaken van stressklachten. Stressklachten en gevolgen zijn talrijk. Eigenlijk moeten we blij zijn met ons stresssysteem.
Overgewicht en moeilijk afvallen komt ook in het rijtje van gevolgen van stress voor.
In dit blog vertel ik je wat gezonde voeding voor jou hier op van invloed kan zijn. 
In deze blogs meer over stress en je gewicht.
van-knuffelbeer-naar-stressbeer  en  bijnier-uitputting.

 

overgewicht en moeilijk afvallen

Eigenlijk zou dit juist niet zo moeten zijn. Wanneer stresssysteem aan staat ligt je spijsvertering stil. Je kunt immers niet eten tijdens een vechtpartij of als je op de vlucht bent. Je bent hier dus geen stress eter maar een emotie eter. Waar je emoties om wat voor reden dan ook niet meer voelt of wil voelen krijgt je eetgedrag de titel stress eter.Gedachten over situaties waar je geen grip op hebt of kunt uitoefenen geven een gevoel van onmacht, falen, verdriet boosheid, teleurstelling enz. Dit zijn emoties die je liever niet voelt maar ze zijn er wel. Wanneer je deze wegstopt neemt het stresssysteem van je over. Je voelt je opgejaagd door een verhoogde hartslag en spierspanning . Het kost je lichaam energie en dat wil je aanvullen. Tegelijkertijd wil jij je goed voelen en dat bereik je met zoet, vet en zout eten. In veel gevallen wordt ook alcohol of een ander genotsmiddel ingezet om stressklachten te dempen. Juist dat wat je lichaam niet nodig heeft. 

wat heeft je lichaam nodig bij chronische stress  

Een beetje stress voor een examen of een waarschuwing wanneer je zomaar de straat oversteekt als er een auto aankomt is heel normaal. Je stresssysteem springt aan en als het gevaar geweken is springt het weer uit. Wanneer het aanspringt leveren je bijnieren het adrenaline en noradrenaline. Dit gaat via je zenuwstelsel door je bloedbaan en tegelijkertijd wordt er via de bijnieren cortisol aangeleverd dat via je bloedbaan je lichaam in gaat. Deze samen maken je actief en alert om te vechten of te vluchten.

Om voldoende cortisol te produceren hebben je bijnieren heel veel vitamine c nodig.  In een stressvolle periode of bij chronische stress ( door gedachten) slurpen je bijnieren vit C . Wanneer je je gedachten en gevoelens en emoties niet goed waarneemt verwar je dit vaak met honger. Zoet vet en zout eten geeft tijdelijk een goed gevoel maar levert in de meeste gevallen geen vitaminen en mineralen. Juist deze heeft je lichaam nu zo hard nodig. Stress zorgt al voor een slecht functionerend  immuunsysteem en een tekort aan vit C versterkt dit nog eens.

Het allerbeste is natuurlijk dat je de bron van de stress aanpakt maar dat gaat vaak niet zomaar een twee drie. Wat je wel kunt doen is een stap te maken naar meer vit C. Vit C stimuleert de  aanmaak van witte bloedcellen. Deze vallen ziekteverwekkers aan. Ook helpen ze om je immuunsysteem te versterken en zo je weerstand tegen ziekteverwekkers te verhogen.  Vit C is een vitamine die we zelf niet aan kunnen maken. Vit C moeten we dus uit onze voeding halen.  Weetje, dat vitaminen  uit supplementen jouw lichaam weer extra vitaminen en mineralen kost om deze op te nemen? Maak de stap naar verse groenten en fruit om je lichaam te voorzien van extra vit C.  

Alle groenten en fruit leveren vit C. er zijn echter een paar toppers. Met stip op 1 is de zwarte bes. Nee niet die blauwe die je vaak ziet liggen in de supermarkt of groenteboer. De zwarte bes leert van alle fruitsoorten het hoogste gehalte aan vit C. Ook  levert deze bes veel magnesium ( bij stress en spierspanning vreet ook je lichaam veel van dit mineraal) calcium, kalium, zink, ijzer, jodium en fosfor plus de vitaminen A, b1, B2, B3, B6, B11 en E mogen in dit rijtje niet ontbreken.
Een mooie bijkomstigheid is dat de zwarte bes in ons land volop verkrijgbaar is.  De zwarte bes heeft een krachtige smaak maar heeft ook een krachtige werking op je lichaam. Het bevat heel veel anti oxidanten. Dit zijn stofjes die vrije radicalen vangen en vernietigen. Vrije radicalen zijn foute stoffen die ons lichaam binnendringen via o.a. fabrieksmatig geproduceerde voeding en bestrijdingsmiddelen. Verzorgingsproducten en lucht verontreiniging die . Heel veel stoffen een slechte invloed hebben op ons lichaam.  
Zwarte bessen kun je verwerken in sappen en jam. In je ontbijt met zuivel en fruit of in een fruitsalade.
Bessen en bosfruit houden ook je bloedsuikerspiegel stabiel. Bessen waren het snoepgoed van onze verre voorouders. Bosaardbeitjes, bramen en bessen. Oer snoepgoed. Supergoed. Reden te over om vooral in tijden dat je wel wat extra bescherming kunt gebruiken op zoek te gaan naar de zwarte bes.

Naast de zwarte bes heeft ook de vlierbes super gezonde eigenschappen. De vlierbes bevat namelijk een stofje dat zich hecht aan de pootjes van een virusdeeltje. Hierdoor kan het virus zich mindergoed hechten aan je celwand. Vlierbessen versterken hierdoor je immuunsysteem en bieden een goede bescherming tegen griepvirussen. Vlierbessen bevatten naast deze mooie eigenschap ook veel vitamine C.
Vlierbessen kun je in de zomer plukken en er sap van maken. Let dan wel op dat de bessen goed rijp zijn en dat je niet te veel suiker gebruikt . Een goed zoet alternatief is agavesiroop. Dit is de enige suikervervanger die ook je bloedsuikerspiegel stabiel houdt.

Naast bessen leveren paprika, koolsoorten dus ook spruitjes, broccoli en zuurkool, rode pepertjes en aardappelen een grote hoeveelheid vit C.

Fruitsoorten zoals kiwi, aardbeien en citrusfruit maar ook onze Hollandse appels en peren leveren ook veel vitamine C. Weet je dat fruit dat uit gebieden rond de evenaar komt minder vit C bevat en in verhouding meer suikers.

Maak vaker een uitstapje naar de groenten en fruitkraam.
Eet gevarieerd maak van elke maaltijd een mooi kleurenpallet op je bord met groenten. Eet een paar stuks fruit per dag als tussendoortje of in een gerecht. 
Wanneer ik dit schrijf komen herinneringen uit mijn  jeugd voorbij. Niet raar dus dat we in de winter vaker stamppotten met koolsoorten aten. Dat we als kind op de december feestdagen een glas zwarte bessen wijn ( zonder alcohol) kregen en dat we in de zomer vlierbessen plukten. Hiervan kregen we in de winter een eetlepel door de volle yoghurt. Niks uit een potje. Gewoon goede, gezonde vitamine C boosters. Een goede gewoonte om weer lekker op te pakken.

Vitaminen en mineralen hebben niet alleen een beschermende werking. Ze zorgen er o.a. ook voor dat je hormonen goed in balans blijven of weer komen. Heel belangrijk wanneer je op een gezonde manier af wil vallen. Daarom besteden we naast je eet gedrag op een positieve manier ombuigen ook ruim aandacht aan je voeding.