Goed Gewicht

De 5 G’s

De 5 G’s.

 

Wat voor gedachte krijg jij bij de letter G ?

Voor mij betekend deze letter gebeurtenis, gedachten, gevoel, gedrag, en gevolg.  Ook gezondheid, geluk, gezelligheid en genieten  maar de eerste 5 G ’s daar werk ik dagelijks mee.  Je leefstijl aanpassen, je eetgedrag veranderen heeft alles te maken met de 5 G’s. De gebeurtenis bepaalt uiteindelijk het gevolg.

Je kunt  supergoed je best doen en een afslank programma volgen of een heel boek doorspitten met slanke recepten. Ook hier bepaald de gebeurtenis het gevolg. De gebeurtenis is het boek dat je leest. De gedachten dat je hierdoor af gaat vallen geeft je een goed gevoel. Je bent immers goed bezig. Het uit zich in je gedrag.  Je kookt een slank recept. Uiteindelijk wordt je beloont met het gevolg. Je zal wel of misschien niet af gaan vallen want afvallen is niet gegarandeerd door minder / slanker te gaan eten. Gewicht verliezen of je eetgedrag veranderen wordt door meer factoren bepaalt dan alleen je eten.

Door een ander te laten bepalen wat jij mag of moet gaan eten of juist niet mag eten geef je de regie uit handen. Het kost je misschien ook meer tijd en zijn de producten nou net niet wat jij lekker vindt. Dit alles maakt dat je eerder dan je zou willen terugvalt in je oude patronen.
Fijner is het toch om de regie in eigen handen te houden . Dat doen wat bij je past en vooral wat jij jezelf beloofd om te doen geeft je zo veel meer kans van slagen. Dan hoef je nooit meer te gaan lijnen. 

Maar wat als het boek uit of je programma afgelopen is en jij de regie niet in eigen handen heb ? Je hebt immers niet geleerd in dat boek of in het programma om te doen wat jij jezelf beloofd hebt. Je hebt braaf gedaan wat een ander je voorgeschreven heeft.
Je hebt groot feest of vakantie. Of je voelt je ellendig of je stikt van de stress ? In deze situaties, lees “gebeurtenissen” ben je niet of juist heel veel met je gedachten  bezig.  Je neemt Hierdoor niet waar wat je daarbij voelt en slaat hierbij een hele belangrijke stap over.

Je gevoel!  Want dat bepaald uiteindelijk je gedrag. Je neemt iets te eten omdat er ergens in je lichaam een signaal afgegeven wordt wat jij niet herkent al boos, verveeld, opgejaagd of blij. Je brein zet dit om in overleven en dat is in de meeste gevallen eten. Hierdoor ga je onbewust over tot eten wat voor je staat, voorbij komt of roept dat het gegeten wil worden. Je oude brein zorgt ervoor dat jij in welke situatie da ook overleeft. Het zorgt voor je hartslag, ademhaling, voortplanting en je spijsvertering…… eten!

Wanneer dit gebeurt noemen we dat harthonger. Het niet waarnemen en uiten van je echte gevoelens maken dat je iets voelt wat onbestendig is. een vervelend vaag gevoel dat je zo snel mogelijk weg wil hebben.  Een hele snelle manier is om wat te eten te pakken en dan juist producten zoals chocolade, chips. Maar ook pindakaas of nutella, zo hup uit de pot. Drop of droge crackers.   Suikers en vetten geven al heel snel een bevredigend gevoel. Het maakt n.l. endorfines. Endorfines zijn stofjes die signalen afgeven aan je brein en je even, ja even een geluksgevoel geven. Daar wil je wel meer van dus…. eet je meer dan je uiteindelijk lief is.

Om je “honger” te stillen kun je ook rusten nemen.  Moeilijkheden of je boosheid uitpraten. Je kunt iets gaan ondernemen als jij je verveelt.
Maar om je honger te stillen kun je ook leren om precies dat te doen wat jij jezelf beloofd hebt. Samen met de 5 G’s en kennis over gezonde voeding en echt goed voor jezelf zorgen is dat de manier om op een gezonde manier je leefstijl en je eetgedrag te veranderen. Dit is een bouwsysteem dat uiteindelijk staat als een huis.

Al deze onderdelen en nog veel meer wat voor jou van toepassing is komt aan bod tijdens het traject “Nooit meer Lijnen”
Jij bent immers uniek dus is het traject ook uniek voor jou.

Wil je graag investeren in jezelf, je gezondheid en je gewicht? Laat het me hier weten. 

Je bent van harte welkom bij mij in de praktijk. Kunnen we samen kijken waar ik je bij kan helpen.

Liefs, Jeanne