Goed Gewicht

Bijnier uitputting

 

Bijnieruitputting?  Toch die bijnieren maar  eens lekker vertroetelen.

Wanneer was jouw laatste rustmoment ?

Vaak, nee heel vaak krijg ik vrouwen( dat zijn vaak de veertigers en wat ouder )  in mijn praktijk die wanneer ik vraag;   Wat zou je héél graag willen? Het antwoord dat ik meestal krijg is : Rust. Rust dat wil ik. Wanneer je met deze volle overtuiging zegt dat je rust wil dan zou het kunnen kloppen dat je lichaam daar ook echt om vraagt. Waarschijnlijk loop je dit signaal voorbij en gaat om te ontspannen leuke dingen doen.  Leuke dingen om te doen geven je vaak energie maar als je lichaam écht om rust vraagt kosten leuke dingen je nog meer energie en kunnen je bijnieren het op een gegeven moment niet meer bijbenen en raken ze uitgeput.

Bijnieruitputting is een feit. Onze bijnieren liggen boven op onze nieren. Het zijn kleine orgaantjes waarin  belangrijke hormonen aangemaakt, waaronder de anti-stresshormonen adrenaline en cortisol.

Adrenaline wordt tegelijk met cortisol aangemaakt als er een acute alarmfase is. Ofwel een stresssituatie.  Adrenaline gaat via je zenuwstelsel, het verhoogd je hartslag en je bloeddruk, je gaat scherper horen en zien en je spieren spannen zich aan. Je hebt kracht voor tien. Je moet immers weg kunnen vechten of vluchten. Dat is de bedoeling van deze reactie. Tegelijkertijd wordt er ook cortisol aangemaakt. Cortisol gaat via de bloedbaan en dus een stuk langzamer zodat je lichaam het daarop veel langer vol kan houden. Wanneer een stressreactie voorbij is neemt de afgifte van adrenaline en cortisol weer af.

Bij een acute stresssituatie, denk bijvoorbeeld aan het zien gebeuren van een ongeluk of een slecht bericht krijgen heeft je lichaam zeker achtenveertig uur nodig om te herstellen. Doorgaan is dus geen optie. Rust is hier geboden.

Eigenlijk is ons stress systeem ontwikkeld om te vluchten of te vechten tegen wilde beesten in de oertijd. Deze hebben we helaas niet meer en we vechten en vluchten voor de baas, de hypotheek, hondenpoep, plasticproblemen en door je eigen gedachten. “Voldoe ik wel aan alle eisen die aan me gesteld worden”. “Als ik dat maar kan, ik ben immers niet goed genoeg op dit gebied”. We maken ons zorgen om de kinderen en we zijn aan het mantelzorgen.

Ook voeding kan ons de nodige stress bezorgen. Denk aan alle toevoegingen die de fabrikant in ons voedsel stopt. Je herkent vast wel een van deze problemen of hebt er misschien nog wel een aanvulling op.

Wanneer je veel stress hebt, wordt er langdurig cortisol aangemaakt. Je bijnieren raken op een gegeven moment uitgeput. Dit gaat niet van de ene dag op de andere. Het kan jaren duren voor je lichaam echt het signaal geeft. Ho stop en nu niet meer verder.

Het begint vaak met een enorme behoefte aan suiker en andere zoetigheid zoals chocolade om maar  energie te krijgen. Ook koffie en andere opwekkende middelen slepen je door de dag heen. Je gaat slechter slapen waardoor je dag nog moeilijker wordt. Je concentratie kan verminderen , je bent kribbiger dan normaal. Je bent steeds vaker een beetje ziek doordat je immuunsysteem zwakker wordt en je neemt in gewicht toe.

Veel vrouwen zijn trots dat ze zo goed kunnen Multi tasken. Maar we kunnen niet Multi tasken, we kunnen maar een ding tegelijk. Je lichaam en je geest maken overuren door het idee van Multi tasken. Stress giert de hele dag door je lijf en je denkt dat de klachten die je hebt er gewoon bij horen . Niet dus. Neem jezelf eens serieus en luister eens vaker naar je lichaam. De signalen zijn er niet voor niets.

Je begrijpt dus wel dat als je bijnieren jaren overuren draaien ze uiteindelijk bijna geen of helemaal geen cortisol meer afgeven.

Wat je ziet bij bijnieruitputting: al moe als je opstaat, steeds zin hebben in zoete of zoute dingen, verminderd vermogen om stress op te vangen, weinig energie. Er kan een voedselallergie ontstaan of andere overgevoeligheden zoals luchtweginfecties, bloedsuikerdips, auto-immuunziektes en reumatische artritis. Ook minder zin in seks en fybromyalgie kunnen voortkomen uit een bijnieruitputting. Immers je hele hormoonhuishouding ligt overhoop.

Angst, periodes van verwarring en minder helder kunnen denken zelfs depressieve gevoelens kunnen de kop opsteken. Je kunt steeds minder hebben. Dit ontstaat doordat onze hersenen te weinig glucose krijgen door een tekort aan cortisol.

Veel van deze symptomen worden in de medische wereld ook gezien bij een traag werkende schildklier. Deze diagnose wordt bij de bovengenoemde klachten nogal eens gegeven maar ook wordt menig vrouw naar huis gestuurd met “overgangsklachten”

Bij een traag werkende schildklier zien we nogal vaak overgewicht omdat de stofwisseling daalt door overbelaste bijnieren .

Wat kun je nu zelf het beste doen aan overbelaste bijnieren.? Je huisarts zal je niet meteen serieus nemen als je hierop bloed wil laten prikken. Dus ga jezelf aan de slag.

♡ Rust is eerste vereiste. Zorg dat je energie vreters  de deur uit schopt en alleen nog maar energie gevers binnen laat. Maak eens een lijstje van wat en wie jou energie geven of nemen.

♡ Ga op tijd naar bed,  echt dit is het allerbeste wat jij jezelf kunt geven. Zorg voor een fijne slaapruimte die je niet prikkelt. Zorg dat je zeker acht uur per nacht slaapt. Zal in het begin niet meevallen maar oefening baart kunst.

♡ Ga lekker elke dag naar buiten en maak een wandeling of ga een stuk fietsen. Kijk om je heen en geniet van de mooie dingen die je ziet. Ga niet uitbundig sporten. Je moet immers energie opbouwen en niet weggeven in de sportschool.

♡ Vraag eens wat vaker hulp aan anderen of geef wat meer uit handen.  Valt in het begin niet mee maar ook hier….. als je het eenmaal doorhebt is het heerlijk en? Mensen in je omgeving die je liefhebben doen het graag voor je.

♡ Eet gezonde voeding zonder toevoegingen. Zorg voor voldoende Vit C. Dit ondersteund je bijnieren. Groenten en fruit zorgen hier in grote maten in. Gezonde vetten uit noten, pitten, zaden, olijfolie en vette vis helpen ook je bijnieren te ondersteunen.

♡ Magnesium, vit C en Vit D zijn onmisbaar om je energie  weer op peil te krijgen. Dit kun je uit voeding halen maar ook tijdelijk door het slikken van supplementen. Vraag dit na bij een voedingsdeskundige, orthomoleculaire gewichtsconsulent of natuurarts.

♡ Vertrouw op jezelf. Echt met de kracht die een vrouw bezit is er zeker een weg naar herstel. Neem jezelf serieus, neem vooral de tijd en nog veel meer rust.

Investeer in je gezondheid, je bent het waard.