Goed Gewicht

Bezieling

 Wat bezield je ?

“Wat bezield je ? ”.  Wat bezieling betekende wist ik echt niet maar de lading die het woord dekte voelde ik als kind toch wel aan. Ik had het vermoeden dat het iets was met wat ik wilde doen.
Heel zeker was ik daar niet van want er werd vaker over de ziel gesproken en ik vond het maar wat mysterieus.  Ik zag het als flarden van mist die niet bij niet bij het lichaam hoorden.
Er werd er verteld over missionarissen die zieltjes gingen winnen in verre arme landen en dat er zieltjes in het vagevuur verdwenen en vooral zorgen dat je ziel maar rein bleef.  Ik ben opgevoed in het katholieke zuiden  en vond het een heel bizar gebeuren.
Wat een ziel dan was, hoe dat eruit zag dat kon mij niemand vertellen maar het was er gewoon en daar moest ik het dan maar mee doen. Ik zag het als flarden van mist die niet bij het lichaam hoorden maar die toch wel iet met je ” ik ” te maken hadden. Eng vond ik die ziel.
Inmiddels weet ik  en als kind begreep ik uiteindelijk dus ook al, dat bezieling iets is waarmee jij je bezig houdt. Wat bezield je  werd me gevraagd als ik iets deed wat misschien in ogen van anderen vreemd overkwam of wat niet van me verwacht werd maar waar ik wel plezier aan beleefde.
Bezieling, dat waar je je ziel en zaligheid in legt, waar je je ziel in bloot kunt leggen, je gedachten gang, je passie, dat waar je blij van wordt en mee bezig wil zijn maar vooral, dat het voor jou zinvol is.
Hoe fijn is het om met datgene bezig te zijn waar je blij van wordt, waar je een goed gevoel bij krijgt en voldoening  in vindt.
Bezieling dus. Niet te pakken, niet te zien maar wel te voelen en te beleven.

 Je vervelen? Herken jij het ? vervelen heeft voor veel mensen een negatief beeld maar juist door een poosje niets te doen krijgen je hersenen weer prikkels en ploppen er vaak de mooie ideeën en gedachten  boven. Je af en toe vervelen is zo erg dus niet. Wanneer jij je wel heel vaak verveeld kan dit wel een negatieve uitwerking hebben.

Ga iets doen !!!!! hoe vaak heb ik het zelf te horen gekregen of zelf tegen onze kinderen gezegd. Iets doen is belangrijk. Bezig zijn met iets, iets wat voor jou zinvol is. Wat dat voor jou is maakt niet uit, wanneer jij het als zinvol beschouwt is het goed. Of je op de klein kinderen past, vrijwilligerswerk doet, een baan hebt van acht tot vijf, een volkstuintje, je huis poetst met veel plezier, een boek schrijft, het maakt niet uit als het voor jou maar ZINVOL is.

Zinvol bezig zijn geeft een goed gevoel. Je komt als het ware in een flow. Een stroom die je je het gevoel geeft dat alles klopt.

Hoe mooi zou het zijn als je altijd in deze stroom zou zitten ? Helaas is dat niet altijd de realiteit. We hebben onze verantwoording voor meerdere dingen zoals  je gezin, je baan, je gezondheid enz.

Naast deze verantwoordelijkheden is het daarom o zo belangrijk dat we dingen ondernemen waardoor je in de flow kunt komen, het goede gevoel kunt krijgen waardoor je weer energie opdoet om verder te gaan.

Er zijn mensen en je kent er vast wel een paar in je omgeving, die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt, die altijd met datgene bezig zijn waar ze blij van worden.
Hoe heerlijk zou het zijn om dit ook te kunnen doen. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd maar je kunt wel zorgen dat je er heel dicht komt door dingen te doen die je echt leuk vindt .
Neem eens regelmatig de tijd en ontdek bij jezelf waar jouw passie ligt, waar jij blij van wordt. Het maakt niet uit wat het is als het jou maar in de stroom brengt.
Dit draagt bij en is essentieel voor het gevoel van vitaliteit.

Zinvol :  nuttig.  

Wat voor jou nuttig is kan voor de ander volkomen zinloos zijn.
Wat belangrijk is , dat het voor jou zinvol is.  Als jij tot rust komt door een boek te schrijven of in de tuin te werken zodat deze er mooi bij ligt en jij er energie van krijgt is dat zeer zinvol.
Als jij vrijwilligerswerk doet kan je dat een goed gevoel geven en is het voor jou heel zinvol.
Je huis poetsen zodat je er met plezier kunt wonen ? Toneel spelen, muziek maken, studeren, tekenen, je buren helpen. Het maakt niet uit.

Zinvol leven geeft goede energie. Zinvol leven is een belangrijke pijler in de vitaliteit.

maar een zinvol leven zonder sociale contacten en ondersteunende relaties?

vitaliteit 6 sociale contacten en ondersteunende relaties.