Goed Gewicht

Als afkoelen niet meer helpt.

Voel jij je wel eens oververhit? Afkoelen kan dan ( tijdelijk ) helpen. Wanneer jij vaker oververhit raakt en afkoelen niet meer helpt dan kan het zijn dat je opgebrand raakt. Uitgeblust.

Dit gevoel van opgebrand zijn kan er toe leiden dat je lichaam in disbalans raakt. Het eerste heeft te maken met stress en overspannenheid, je hebt nog steeds energie. Het tweede is een burn-out, je hebt geen energie meer. Wanneer stressklachten niet op tijd worden (h)erkent is er groot gevaar voor overspannenheid dat uitmond in burn-out. Een scala van de klachten komt voorbij . Een ervan is overgewicht. 

Wanneer onze veerkracht verminderd door druk van buitenaf ( dit kan objectief zijn ) werk, gezin, sociale contacten, studie, verenigingen enz of ( subjectief ) gedachten die ons bezig houden over jezelf, de ander, de wereld enz kan er spanning ontstaan in ons lichaam. Wanneer we deze spanning negeren en gaan denken dat hoofdpijn en vermoeidheid normaal zijn of bij deze tijd hoort raakt ons lichaam in een stress stand.

Deze stand kost ons lichaam erg veel energie en een veel voorkomend feit is dan ook dat een persoon met stressklachten vaak minder gaat bewegen i.v.m. vermoeidheid en meer gaat eten om o.a. vervelende gevoelens weg te eten maar ook omdat het lichaam schreeuwt om energie.

Doordat ons lichaam alle energie die vrij komt niet echt verbruikt ( we hoeven niet te vechten of te vluchten) gaat de bloedsuiker pieken en dalen en is de behoefte aan eten groter. Vet en suiker zijn voedingsmiddelen die snel energie leveren. Vaak zien we een enorme drang naar snelle koolhydraten zoals: frisdrank, snoep, koek, chocolade, chips, snacks enz, om snel aan de behoefte te voldoen. Deze voeding bevat weinig of geen voedingsstoffen die het lichaam juist nu zo hard nodig heeft.

de combinatie van zoet, vet en zout geven vaak ook een beter gevoel door de endorfines die er door aangemaakt worden. In een situatie van stress is een goed gevoel heel welkom maar dit “goede gevoel “helpt je niet.

Beter is het om in tijden van stress juist gezonde voeding te gebruiken, veel groenten , fruit en gezonde vetten. 

Door de werking van het cortisolhormoon wordt alle energie die niet verbruikt wordt uiteindelijk weer opgeslagen als vet. Ontspanning, beweging men met name gezonde voeding kan uiteindelijk een belangrijke rol gaan spelen in de weg naar herstel.

Stress en overspannenheid. Er is een kort termijn oorzaak.                                                                                          Dit kan veroorzaakt worden door een verhuizing, een reorganisatie, een verbroken relatie, een overlijden. Er kunnen klachten ontstaan hoofdpijn, nek en rugklachten, slechter slapen, buikpijn, zweten, snel geïrriteerd, sneller huilen, schrikachtig, lusteloos, onrustig en gespannen, vergeetachtig Er is nog steeds energie om door te gaan. Van belang is dat er goed gekeken wordt naar regelmatig momenten van rust en ontspanning.

Burn-out. Dit is een lange termijnoorzaak.                                                                                                                 Dit wordt veroorzaakt door een langdurige uitputting op lichamelijk, geestelijk en emotioneel niveau. Bv. het negeren van overspannenheid, het niet goed verwerken van een overlijden van een dierbare, een opeenstapeling van problemen van bovenstaande aard. Er is geen energie meer. De accu is totaal leeg. Elke confrontatie met de stress veroorzakende situatie is te veel, men kan de confrontatie niet aan.

Wanneer we veel te verwerken krijgen is het van belang dat we regelmatig rustpauzes inlassen om te ontspannen. Denk aan een elastiek die je constant uitrekt zonder een keer de spanning er af te halen. Op den duur zal de elastiek knappen.

Een goed gesprek en inzicht krijgen in je stressklachten en goede voedingsadviezen kan jou helpen om een goed inzicht te krijgen in klachten die jij inmiddels heel gewoon vindt maar……………dat uiteindelijk niet zijn.

Investeer in jezelf en in je gezondheid, je bent het waard.

Gr. Jeanne

Plaats een reactie