Goed Gewicht

afvallen volgens het boekje

Afvallen volgens het boekje

afvalboeken

Hoeveel recepten boeken en afvalmethodes heb jij op de plank staan? En hebben ze allemaal gebracht wat jij ervan verwacht had?

Ik heb er een heleboel staan omdat ik graag op de hoogte ben van alle veranderingen in het land van voeding en afvallen.
Ook heb ik heel veel methodes zelf uitgeprobeerd om te weten wat het is en of het werkt.
Het ene ging me beter af dan het andere. Het ene koste me meer werk en boodschappen. Het andere was een rekenmethode wat me heel veel tijd en geld koste.
Een ding hadden ze allemaal gemeen. 

Het werkte allemaal.

Joehoe, afvallen gaat dus gewoon

Ja het ging gewoon maar helaas het was maar voor even. Alle methodes waren uiteindelijk een desillusie en dat geeft een heel vervelend gevoel.
Of het aan jou ligt? Geloof me, het heeft niets met jou te maken. Het is de methode die niet klopt. Met jou is helemaal niets mis.
Na een aantal weken of zelfs dagen wekte sommige afvalprogramma’s al weerstand. Er was te veel verandering in een keer en het paste niet bij mij. Want bij alle methodes ga je rigoureus te werk. Gooi je de hele boel om. Je zet je kast vol spullen, zet het boek in het zicht en legt je focus op een ding. Afvallen ! Want dat is wat elke methode je beloofd en jij geloofd er in.

Hier begint afvallen

Wanneer je de focus legt op afvallen dan sla je een paar hele belangrijke stappen over. Afvallen is een resultaat wat je bereikt door een proces.
Door aantal activiteiten of stappen te laten passeren. Het zijn namelijk de stappen die je nodig hebt om tot afvallen te komen. Wanneer je die vergeet dan zal afvallen steeds wel lukken maar op gewicht blijven wordt moeilijk. 
Op het moment dat er grote of kleine veranderingen in je leven komen verval je vaak eerder dan je lief is in je oude patronen. Maar ook je omgeving is cruciaal. Zit je partner ’s avonds met een zak chips op de bank. Krijg je opmerkingen van je collega’s als jij met je gezonde salade in de kantine komt. Ben je flauw als je geen drankje neemt na de repetitieavond van toneel.
Het gevecht met jezelf wordt steeds groter zodat je ook weer eerder dan je lief is de handdoek in de ring gooit. Want er is een koppeltje in je hoofd dat graag alles bij het oude houdt. Geef het een naam. Puk en Muk, Pim en Pom, Piet en Nel. Dit koppeltje heeft onthouden dat eens de chocolade een heerlijk troostmiddel was. Hoorde de taart bij een feest en gezelligheid. En hoorde de chips op vrijdagavond bij een spannende film.

Het koppeltje wil niet afvallen maar jij wel

Het koppeltje wil dat alles bij het oude blijft want dat is fijn, dan krijg jij een goed gevoel. Zodra jij dus niet in de gaten hebt hoe jij je voelt dan schiet het koppeltje jou te hulp en zorgt ervoor dat jij je weer goed gaat voelen. Bij welke gebeurtenis dan ook. 
Hoe? Precies. Met eten. Het koppeltje dat zijn je twee oude breinen die voor overleven zorgen. Dat is wat ze willen. Jou laten overleven. Mooi toch. Alleen is er in onze evolutie zoveel veranderd. Is er geen schaarste meer. In tijden van schaarste wilde het koppeltje eten als er eten was. Zoveel als maar kon. Maar er is geen schaarste meer. Nu is er een overvloed aan eten. Op elke hoek van de straat en ligt de verleiding dan ook dag en nacht op de loer. Je kunt heel mooi bedenken hoe je het afvallen met je verstand gaat fiksen maar het koppeltje heeft het miljoenen jaren samen gefikst, zie die maar eens omver te krijgen.

Hoe dan wel? 

Door als eerste heel goed te weten waarom je graag af wil vallen. Hoe je dat wil doen en leren hoe signalen werken. Signalen van je lichaam, je gevoel, je gedachten en je emoties. Hiermee kun jij je koppeltje op een subtiele manier omzeilen zodat ze niet meteen in de overlevingsstand schieten en jij voor je het weet weer in de chips zak of de snoep pot schiet. 
Maar ook door afspraakjes met jezelf te maken. Ja kleine afspraakjes die je ook waar kunt maken. Want wat je zegt moet je ook doen want anders hoef je geen afspraken te maken. Opschrijven wat je wil gaan doen. In je hoofd kun je van alles bedenken maar dat ben je misschien morgen weer vergeten door drukte of weet ik al niet wat. 

Je had misschien gehoopt dat hier een hele simpele, snelle oplossing te vinden was. Het goede nieuws is dat het langzaam mag en dat vindt het koppeltje ook fijn. Lekker met rust laten ze houden niet van veranderen. Dus hoe langzamer jij stapjes zet hoe minder het koppeltje er van merkt en jij lekker door kunt gaan met veranderen. 
Maar het andere goede nieuws is dat het ook simpel is als je eenmaal door hebt hoe  het werkt, kun jij er ook aan werken

Wil jij ook investeren in je gezondheid, je gewicht en in jezelf? 
Je bent welkom bij mij in de praktijk. Kunnen we samen kijken waar ik je bij kan helpen.