Goed Gewicht

Afvallen tijdens de overgang

Afvallen tijdens de overgang.

De overgang, we krijgen er als vrouw allemaal mee te maken. De een  met milde klachten, kort meer ook soms met langdurige en hevige klachten. Klachten die aardig op vele fronten in de weg kunnen gaan zitten. Gelukkig kun je hier zelf veel aan doen of voor laten zodat jij heerlijk door de overgang leeft. 

Er is een heel scala aan klachten waar je als vrouw last van kunt hebben. Een ervan is het veranderen van het gewicht. In dit blog leg ik je het uit. 

Misschien merk je wel dat na je veertigste afvallen moeilijker gaat als voorheen. Afvallen tijdens je overgangsjaren wordt inderdaad wel moeilijker en dat heeft een aantal oorzaken.
Je vrouwelijke hormonen beginnen in samenstelling te veranderen en het oestrogeen gaat langzaam afnemen.
Hiervoor komt een vervangend oestrogeen dat aangemaakt wordt in je bijnieren en in je vetcellen.
Dit is een heel complex proces maar het bovenstaande is wat er gebeurd. Doordat je hormoonsamenstelling gaat veranderen gaat ook je figuur veranderen en gaat vet van je heupen vaak een beetje verschuiven naar je buik. Je taille verdwijnt een beetje en je heupen worden smaller. Je cup maat kan zelfs een maatje meer worden.
Maar gelukkig maken we zelf dus nog steeds wel oestrogenen aan in de vetcellen en blijven we de vrouwelijke kenmerken wel behouden.

overgang

Er zijn een heleboel klachten die bij de overgang kunnen horen. Te veel om ze hier allemaal te benoemen.
Dat er een heleboel te vertellen is over de overgang, mag duidelijk zijn.

Een ding is me in de jaren bij mij in de praktijk wel duidelijk geworden,
alle vrouwen willen graag een goed gewicht. 
Voor elke vrouw is deze levensfase anders. Daarom is een unieke aanpak voor jou belangrijk
zodat jij op een gezonde manier gewicht gaat verliezen, je fit voelt en heerlijk door de overgang leeft. 

afvallen wordt een stress race

Nu je dit leest herken jij je hierin misschien wel een beetje of helemaal. Een andere reden dat afvallen moeilijker gaat is dat je stofwisseling gaat dalen. Dat wil zeggen dat je minder behoefte krijgt aan eten omdat je ouder wordt en je eigenlijk rustiger aan kan doen maar…… Dat klopt in deze tijd niet meer. Je hebt het misschien drukker dan ooit. Met je gezin in welke samenstelling dan ook. Mantelzorg voor je ouders en misschien ook wel de medezorg voor je kleinkinderen. Je baan, vrijwilligerswerk, clubs en sociale verplichtingen. Je spreekt graag af met vriendinnen tijdens een lunch of gezellige vrijdagmiddag borrel met een hapje. Daarbij wil je toch graag je figuur en je gewicht in balans houden of liever nog afvallen en je lichaam ervaart dit als stress. Het werkt tegen de natuur in.

afvallen en stress dat gaat niet samen

Wanneer je stress ervaart  en geloof me, dat ervaren veel vrouwen niet meer.
Ze vinden namelijk de klachten die ze hebben vaak heel gewoon. Hoofdpijn, vaker moe of prikkelbaar, slecht slapen. Zomaar een paar gevolgen van stress. Maar dat kunnen ook klachten zijn van je overgang. Of je hier al in zit? Onregelmatig menstrueren is vaak een van de eerste symptomen. Slechter slapen staat op twee. 

waarom afvallen dan zo moeilijk is.

Stress zorgt ervoor dat er voldoende energie ( lees glucose, suiker )
uit je lichaamscellen gehaald wordt om te vechten of te vluchten maar dat doe je niet.
Jij gaat minder eten, je gaat sporten wat energie kost. Je lichaam ervaart dit als schaarste en zal alle energie uit je cellen opslaan.  Lood om oud ijzer dus. En juist deze energie wordt uiteindelijk weer opgeslagen op plaatsen waar jij het niet wil. Juist. Je buik en je billen.

afvallen, alcohol en de overgang

Om de stress en het drukke leven of goed te kunnen slapen wordt nogal eens een drankje ingezet. Een wijntje of portje kan inderdaad even aftoppen maar het levert je lege calorieën. Calorieën  waar je niets aan hebt, die alleen maar opgeslagen worden. Je slaapt door een drankje  misschien wel sneller in maar wordt zeer waarschijnlijk halfweg de nacht wakker. Het kan hartkloppingen veroorzaken en juist een opvlieger aanwakkeren.  Je nachtrust is verstoord en komt moeilijker in slaap. Dit heeft weer gevolgen voor je dag. Moe.  Een ultieme manier van doorgaan als je moe bent is….. eten. Ook hier dus geen oplossing als je op een gezonde manier af wil vallen. Maar wil je dat nu wel heel graag? Ik heb een helenboel fijne toegankelijke goede tips voor je. 

Wil jij graag investeren in je gewicht, je gezondheid en jezelf? Je bent van harte welkom in mijn praktijk.
Kunnen we samen kijken hoe ik jou daarbij kan helpen.