Goed Gewicht

Afvallen in de winter

afvallen in de winter

warme chocolademelk

Waarom is de kans van slagen om gewicht te verliezen midden in de winter minder?

Je hebt echt goede voornemens.
Je hebt de afspraak met jezelf gemaakt en  begint met afvallen meteen na de feestdagen en midden in de winter.
Je weet het zeker, deze keer gaat het je lukken.
Ik juich het toe. Alles wat een verbetering brengt in je leefstijl en je gewicht is goed. Maar waarom is de kans van slagen midden in de winter toch minder?
Ik geef je zes redenen waarom het moeilijk is en zes zelf zelfzorgtips om daar wat mee te doen.

 Je voornemens om af te vallen

De wintermaanden hebben voor de meeste mensen een hoogtepunt in december. Een maand met feestdagen, gezelligheid, snoeperijen en etentjes. Te vaak, te zoet, te zout en te vet. Misschien overgoten met hier en daar een alcoholisch drankje. Dit alles omdat het toch gezellig is, je het wel verdiend hebt en ….. 1 januari ga ik het anders doen. Dat is je voornemen.  De datum 1 januari stelt je voor de keuze van willen en moeten. Vooral dat laatste. Moeten is een gebod wat dwang afroept en dat is nou net iets wat je niet wil. Je negeert dit gevoel en gaat dapper aan de slag met je gezonde plannen tot er zich iets voordoet waarbij je vaste gewoontes het gaan winnen. Dit gestoei speelt zich af in jou brein. Je brein houdt namelijk niet van snelle veranderingen.  Je moet heel goed opletten om dit in de gaten te hebben. Dit is waarom voornemens die snel gemaakt zijn ook weer even snel voorbij gaan. Dat geeft je geen fijn gevoel en dat wil je weer heel snel weg hebben. Wat is de ultieme manier om een vervelend gevoel snel weg te werken? Eten. 

Te weinig Vit D

Eten dat deden ze in de oertijd in de winter niet veel. Vanuit de oertijd vraagt het lichaam om rust wanneer de zon voor een periode zich minder laat zien en de zonkracht minder is. Hierdoor wordt er minder vitamine D aangemaakt doorzonlicht via onze huid. Wanneer we in de winter minder buiten komen is het van belang dat we Vit D op een andere manier binnen krijgen. Vit D zit in vette vis, wordt aan margarines toegevoegd en zit in champignons. Deze vitamine zorgt voor onze botten, spieren en immuunsysteem. Niet onbelangrijk. Een goed immuunsysteem is o.a. belangrijk is in de strijd tegen virussen.
Niet minder belangrijk, Vit D zorgt ook voor je vetopslag. Hoe minder vitamine D hoe meer vet er opgeslagen wordt. In de oertijd was dat superfijn. Een extra vetlaag om de koude winter in alle rust door te komen. Rust om ook de vetvoorraad niet te snel op te gebruiken.
In onze huidige maatschappij nemen we geen rust. We hebben kunstlicht (zonder Vit D) en jakkeren vooral in december om deadlines te halen, Kerstdiners te organiseren en op tijd alle cadeaus binnen te krijgen. Deze acties geven bij de meeste onder ons behoorlijk wat stress.

Te veel stress

Stress zorgt ervoor dat het cortisolhormoon ( lees actiehormoon) wordt aangemaakt in de bijnieren. Cortisol zorgt uiteindelijk weer voor meer vetopslag. Wanneer er een stressreactie of chronische stress in je lichaam aanwezig is (en dat is bij heel veel mensen het geval) dan staat je lichaam continu in een vecht of vluchtstand. Dit is een actie stand. Je lichaam trekt o.a. glucose uit je lichaamscellen om je spieren te voorzien van extra kracht om weg te rennen of te vechten. Helaas vlucht of vecht je niet maar je kropt je gevoelens op of vertaald je boze, verdrietige, onrustige en nog veel meer nare emoties in honger. De glucose (suikers) die er nu voor vluchten of vechten in je bloed rondzweven worden niet gebruikt. Ze worden door de lever nog een keer gescand en uiteindelijk opgeslagen als vet op plekken die jij liever niet hebt. Tel daar het emotie eten bij op en de vraag waarom afvallen zo moeilijk gaat is nu misschien een klein stukje duidelijker. Stress vraag om rust maar ook om beweging. 

Te weinig beweging

Bewegen in de winter is voor veel mensen een lastige actie, vooral wanneer het koud is. We kruipen liever op de bank en zie daar maar vanaf te komen als het koud, guur en donker is. Hierdoor wordt het allemaal nog moeilijker om jezelf te blijven motiveren om aan de slag te gaan. Dit heeft ook nog een kleine link naar onze verre voorouders die de hele winter lekker in een grot met een dikke laag haren en een vetlaagje, gezellig met elkaar de winter uitzaten. Met hun eigen vetvoorraad, af en toe een stukje wild, wat knollen en een voorraadje gedroogde bessen hielden ze het aardig vol.

Niet de juiste voeding

Wanneer je besluit om af te gaan vallen is vaak de eerste keuze: Minder eten en vooral minder vet. Dit is na een feestmaand zoals december niet eens zo gek om daar even op te letten maar je lichaam snapt niet helemaal dat het nu veel minder en misschien wel caloriearme  voeding krijgt. 
Je lichaam ervaart dit als schaarste en zal actie gaan ondernemen door energie op te slaan. Wanneer jij je lichaam niet voorziet van voldoende voeding zal het hier om blijven vragen en misschien wel schreeuwen. Zie dan je goede voornemens maar eens vol te houden  Nu het winter en dus kouder is wil je lichaam voedzaam en energierijk eten om je te beschermen en je van energie te voorzien. Voeding met vezels die je een verzadigd gevoel geven en die goed is voor je darmen. Blije darmen geven een goed gevoel en een beter humeur. 

Humeurig en sombere gedachten

De donkere wintermaanden kunnen behoorlijk invloed hebben op je humeur. Ook de hang naar dat lekkere eten van de afgelopen maanden kan er al voor zorgen dat je humeurig wordt. Je kunt er zelfs somber van worden. En laat dat iets zijn waar we echt niet op zitten te wachten. Een dagje een beetje een hm humeur dat mag er gewoon wel eens zijn. Het handigste is dan ook om  hier niet te veel aandacht aan te besteden maar gewoon laten gebeuren. Een bal die je onder water probeert te duwen komt even hard weer naar boven. Dus, een dagje beetje humeurig? Goed voor jezelf zorgen en morgen is het weer dag. We kunnen nu eenmaal niet constant gelukkig zijn .  
Wanneer humeurig omslaat in somberheid en langer aanhoud is het wel raadzaam om jezelf eens af te vragen waar het vandaan komt en wat je er zelf aan zou kunnen doen.
Kijk eens naar de bovenstaande kopjes. De winter kan behoorlijk wat invloed uitoefenen op jou humeur. Je kunt er zelf heel veel aan doen. Kom je er echt niet uit, zoek dan hulp.

Met een goede zelfzorg gaat het je wel lukken

Zelfzorg is meer dan de waardevolle tips die ik je hieronder met je deel. Zelfzorg is beginnen met de tijd te nemen om te ontdekken wat je echt wil, wat voor jou belangrijk is. Maar ook waardering, acceptatie, grenzen stellen en respect voor jezelf. Gedachten en overtuigingen. Hierover kun je nog eer lezen in dit blog goed voor jezelf zorgen 

Bij het schrijven van mijn boek “nooit meer lijnen ” is mijn  eerste quote:  Eet alsof je lijf je liefste is. En ? Wat heb jij over voor je allerliefste? 

Ga jezelf voeden met echt gezond eten en laat suikers zoals koek, snoep, gebak, frisdrank en fruitsappen en snelle koolhydraten zoals witte broodsoorten en pastasoorten weg.
Kook zonder pakjes en zakjes en gebruik veel groenten, verse kruiden en specerijen. en vul dit aan met gezonde vetten. 
Knollen, bieten  en kolen in alle soorten leveren heel veel anti oxidanten. Super goede strijders tegen verkoudheid en virussen. Eiwitten uit peulvruchten , vlees en vis zijn ook goed voor je immuunsysteem en ook je huid die in de winter vaak bloot staat aan slechte weeromstandigheden heeft baat bij voldoende eiwitten.
Deze voeding geeft je eerder een verzadigd gevoel en wanneer je dit ook echt voelt zal de drang naar meer eten minder worden. 
Deze voeding  geven volop vezels die super fijn zijn voor je darmen. Opgeruimde darmen geven ook een opgeruimd humeur.
Niet voor niets noemen ze onze darmen ons tweede brein. Ze staan namelijk met elkaar in verbinding en wisselen heel veel belangrijke informatie uit aan elkaar.
De winter vraagt om verwarmende voeding met verwarmende kruiden en specerijen. Variatie in je voeding aan brengen, daar worden je hormonen blij van. Je hormonen in balans brengen daar wordt je lichaam blij van en zal afvallen beter gaan en daar word jij weer blij van.

Blijf ook in de winter voldoend drinken. Ons lichaam bestaat voor een heel groot deel uit vocht. Door ademen en transpiratie. Door de oxidatie in je lichaamscellen maar ook met je urine en ontlasting verlies je vocht. Vul dit dagelijks aan. Koud drinken is misschien nu niet je favoriete drank maar thee en warme soep van verse groenten of een smoothie van groenten en fruit leveren veel vocht. Groenten en fruit voorzien je ook nog eens van de nodige vezels, vitaminen en mineralen. 

Ga elke dag naar buiten. Wandelen kan altijd. Voer je tempo en de lengte van je wandeling elke dag een beetje op en geniet van je omgeving. Bewegen maakt de gelukshormonen serotonine en endorfine aan. Super goed voor je humeur. Bewegen verbrand calorieën en geeft een strakker lichaam. Het geeft een goede doorbloeding en is zodoende ook supergoed voor je huid.
Neem een goed Vit D supplement. Laat je goed voorlichten bij een goede natuurvoedingswinkel, drogist of apotheek. Twijfel je of je Vit D gehalte voldoende is. Raadpleeg dan je huisarts om een keer op te laten prikken.
Voel je dat je veel stress ervaart? Ga dan eerst op zoek naar waar je stress gevoel vandaan komt. Grijp vooral niet meteen naar meditatie of moeilijke yogaoefeningen. Wanneer je veel stress hebt heeft dat juist een averechtse werking. Je gaat waarschijnlijk vreselijk balen wanneer je een meditatieoefening niet volhoud. Beter kun je iets gaan doen wat je wel leuk vindt. Wandelen is een super goede manier om naast het oplossen van het probleem, te ontspannen

Wanneer je veranderingen wil gaan brengen om je leefstijl gezonder te maken of gewicht wil verliezen is het belangrijk dat je een goed weet waarom je dat wil. Wat wil je gaan doen en hoeveel tijd wil je investeren. Wie wil je er bij gaan betrekken. Maar ten slotte, hoe ben je tot je huidige patroon gekomen.

Wil je graag investeren in jezelf, je gewicht en je gezondheid? 
Je bent welkom voor een gesprek in mijn praktijk of online. Kunnen we samen kijken hoe ik je daarbij kan helpen.