Goed Gewicht

afvallen door stil te staan

go with the flow-min

Afvallen door stil te staan

Als je het druk hebt, sta dan eens wat vaker stil. Juist dan is vertragen van belang. Een wandeling door de natuur brengt me even tot stilstand. Stilstand in de drukte in mijn hoofd. De natuur in al zijn schoonheid met vele vormen die vloeiend in elkaar overlopen.

Alles past en klopt.

Afvallen of je leefstijl naar een gezonder niveau brengen gaat meestal niet in een vloeiende lijn. Het gaat met (af) vallen en opstaan, met vooruitgang boeken en stilstand. Juist dit laatste is voor veel mensen een lastig obstakel. Stilstand voelt vaak als achteruitgang maar is dat ook zo?

Afvallen door stil te staan

Terwijl ik tijdens mijn wandeling door de natuur naar bloesems en het zacht stromende water van de Dommel kijk gaan mijn gedachten even terug naar mijn afgelopen tijd. Een periode die voelde voor mij alsof ik niet meer vooruit ging. Geen beweging. Geen stroming. Stilstand. Veel focus op een ding. Mijn boek. Het is een super leuk en leerzaam proces. Ik geniet ervan maar merkte ook dat er naast mijn gewone werk weinig ruimte meer was voor andere dingen die ik ook leuk vind. De gedachten dat ik maar met een ding bezig ben.  Maar kloppen mijn gedachten? Nee, ik sta niet stil. Er is al heel veel gebeurd. Ik doe ook nog leuke dingen. Ondanks dat ik denk dat ik stil sta is er nog steeds beweging, er is nog steeds een hele zachte stroming.

Je gewicht daalt niet meer

Terwijl ik hier in alle rust bij het bruggetje sta merk ik ook op dat het gevoel van stilstand juist goed is. Wanneer je op een gezonde manier af wil vallen is het heel normaal dat je op een gegeven moment het gevoel hebt dat je stil staat. Dat het gewicht niet meer naar beneden gaat maar ook niet omhoog. Terwijl er zich in jouw lichaam mooie processen voltrekken die zorgen dat afvallen je gaat lukken is dit een moment om bij stil te staan. Een moment om je af te vragen; hoe gaat het met me, wat heb ik al bereikt, hoe voel ik me en wat wil ik? Niet onbelangrijk is om je ook af te vragen wat je niet (meer) wil.

Het doel wat je voor ogen is iets waar je naar uitkijkt, iets wat je wil, iets wat goed of fijn is. Wat fijn is wil je het liefst zo snel mogelijk hebben. Je wil er alles aan doen. Dat is mens eigen. Dat zit in ons brein. Vandaar dat afvallen snel moet gaan. Niet raar dus dat het de meeste mensen wel lukt om af te vallen maar het moment van “stilstaan” het op gewicht blijven zo moeilijk is en veel stress oplevert.

Je gedachten bepalen voor een groot deel je gewicht

Op het moment van stilstand gaan je gedachten misschien wel naar al dat lekkers wat je al hebt laten staan. Gedachten aan alle sportmomenten die je veel inspanning hebben gekost. Gedachten aan al je eigen strenge eetregels of die je van een ander opgelegd kreeg. Denk niet bij stilstaan dat je gefaald hebt. Neem alleen even de tijd om te kijken of je gedachten kloppen. Als je dit niet doet kan het gevoel van falen je aanzetten tot het zoeken naar wat lekkers. Je brein zal er voor zorgen dat jij gaat  zoeken wat het nog herkent als troost-eten en dat is in de regel geen snoeptomaatje.

Stilstaan is heel normaal en hoort bij een proces. Of het nu een studie is, een boek schrijven of afvallen. Grijp dit aan om terug te kijken wat er al allemaal gelukt is. Hoe jij je voelt, hoe het met je gaat en wat je wel en niet meer wil.

Rust en minder stress zorgen voor een goed gewicht  

Door regelmatig stil te staan, de rust en tijd nemen en je af te vragen hoe het met je gaat, wat je voelt en wat je wel of wat je niet wil, blijf je focus op je doel houden. Door regelmatig even stil te staan zullen er gedachten komen die je misschien wel duidelijk maken dat wanneer je de tijd neemt en jezelf af en toe ook wat lekkers toestaat je ook bij je doel kunt komen. Dat je niet zo streng hoeft te zijn naar jezelf toe. Je doet immers niets verkeerd. Dat je ook met meer rust en tijd jouw leefstijl stap voor stap aan kunt passen. Dat je lichaam je hier heel dankbaar voor zal zijn. Want echt geloof me, wij mensen zijn niet ingesteld op snel. Dat je juist door kleine veranderingen aan te brengen meer energie blijft houden. Stil staan geeft uiteindelijk weer vooruitgang, beweging. Er komt weer stroming waarin jij je zachtjes mee kan laten voeren naar jouw doel.  

Blijf je langer stil staan dan je zou willen of je kunt niet ( meer) in beweging komen?

Ik help je graag op weg om (weer) in beweging te komen om op een gezonde manier af te vallen of je leefstijl aan te passen.

Inmiddels heb ik mijn boek al kunnen presenteren en ligt het te koop in een paar boekwinkels.Kijk hier voor meer informatie.

Het boek hoort ook bij het traject “nooit meer lijnen , wel afvallen “en is dus van jou wanneer jij je aanmeld voor dit unieke traject. 

Kijk daarvoor hier voor meer informatie
Wil je meteen aan de slag? Dan kun je een afspraak met me maken via de onderstaande button