24 jan

De vele voordelen van boerenkool !!

 

De vele voordelen van boerenkool.  


Boerenkool is één van de gezondste en meest voedzame plantaardige voedingsmiddelen die bestaan .

Een portie boerenkool van 70 gram rauw bevat 134% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid Vit C. Dat is meer dan een sinaasappel en het bevat meer calcium dan een glas melk. Het zit vol vezel, bevat eiwit en is goed voor hart en bloedvaten omdat het ook een hoeveelheid Omega 3 vetzuren bevat. 

Maar wist je ook dat boerenkool cholesterolverlagend werkt ? 

Boerenkool werkt cholesterolverlagend. Een van de cholesterolen  wordt gebruikt om galzuren te maken en vet te verteren.  Je lever verandert cholesterol in galzuren die  vrijkomen  in het spijsverteringsstelsel wanneer we een vette maaltijd eten. Wanneer al het vet is opgenomen en galzuren hebben gedaan wat ze moeten doen , worden ze opnieuw opgenomen in de bloedbaan en opnieuw gebruikt.

Stoffen, ( galzuurbindende harsen )  kunnen galzuren binden in het spijsverteringsstelsel en voorkomen dat ze worden her opgenomen in het lichaam. Dit vermindert uiteindelijk de totale hoeveelheid cholesterol in het lichaam. Boerenkool bevat van nature al galzuurbindende harsen, die er voor zorgen dat het cholesterolgehalte verlaagd en kan er toe bijdragen op een verlaagde kans op hart en vaatziekten. .Gestoomde boerenkool heeft een zeer hoog galzuurbindende effect. Gestoomde boerenkool is in feite 43% zo krachtig als een cholesterolverlagend medicijn dat op deze manier functioneert(13).

Boerenkool kan  evenals andere kruisbloemige ( denk aan spruitjes, broccoli ) door de verbindingen die ze bezitten een beschermende werking hebben tegen kanker.

Boerenkool bevat de volgende vitaminen en mineralen.

Vitamine A:.is belangrijk voor botten, haren, nagels en afweersysteem

Vitamine K: voor de stolling van het bloed.

Vitamine C: nodig voor opname van ijzer, bindweefsel en belangrijk voor het afweersysteem

Vitamine B6: belangrijk voorde stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren.( bouwstenen van eiwitten.)  Het reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Koper: belangrijk bij de vorming van pigment en vorming van bindweefsel.

Calcium: is nodig voor opbouw van botten, haren, nagels. Een portieboerenkool levert meer calcium dan een glas melk

Kalium: zorgt samen met natrium voor de bloeddruk, het werkt het bloeddruk verhogend effect van natrium tegen. Het zorgt ook voor overdracht van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren.

Magnesium: is nodig voor overdracht van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren.  Magnesium is een belangrijk mineraal bij het bestrijden van diabetes type 2. en heel belangrijk in stressvolle periodes.  Stress slurpt n.l. magnesium.

Als laatste wil ik je nog meegeven dat boerenkool een prima gezond voedingsmiddel is om dagelijks te gebruiken als je graag af wil vallen. Het bevat vocht, vezel en eiwit en levert amper calorieën.  Alle vier belangrijk bij het behalen van een gezond gewicht.

Boerenkool als stamppot met zoete aardappel of als salade. Boerenkool in een smoothie of als chips . Boerenkool is zeer veelzijdig dus zet het lekker vaak op je menu en niet alleen in de winter.  Vries nog snel wat in zodat je nog even vooruit kunt na het winterseizoen.

 

 

 

05 jan

Niet ieder pondje gaat door het mondje

Dit jaar wordt bijzonder gezonder.

als ik het kan kun jij het ook. 

Niet ieder pondje gaat door het mondje . 

 

Ben je door deze zin al een beetje gerust gesteld ? Ik wil je hiermee niet op het verkeerde been zetten en aangeven dat je nu dus je gang maar kunt gaan met alle lekkere verleidingen. Wat ik je uit ga leggen is dat afvallen meer is dan minder eten, meer bewegen en calorieën tellen laten we helemaal buiten beschouwing. Wanneer je vier worstenbroodjes op een dag eet met een pizza salami misschien nog twee sneetje brood met hagelslag erbij dan heb jij je calorieën wel binnen maar geen enkele gezonde voedingswaarde. Juist ja, de waarde van de voeding daar gaat het om.

Het woord voeding komt niet zomaar ergens vandaan. Voeden, je lichaam te eten geven zodat het kan functioneren, alle organen kunnen werken, je op temperatuur blijft. Dat het kan zorgen dat jij kunt presteren, dat je kunt denken en dat je lichaam helpt weer te herstellen, als jij in rust bent. Voeding zorgt voor je hormonen en je hormonen zorgen voor jou.  Dat doet gezonde voeding voor je. Hoe mooi is dat.

Jij wil graag af vallen. Prima je gaat waarschijnlijk iets zoeken dat snel gaat en gemakkelijk want dat is wat we het graag willen. Fit, strak, snel en makkelijk. Je gaat minder eten en zal merken dat de eerste kilo’s eraf vliegen. Dit komt doordat er met het glycogeen ( reserve opslag van glucose ) ook veel vocht verdwijnt. Ziet er goed uit op de weegschaal maar het is nog geen vet. Je gaat gestaag door en  je lichaam gaat nog meer reserve energie oppeuzelen want het krijgt van jou niet voldoende binnen.   Het n.l.  je spiermassa  aanspreken want die bevatten veel eiwit. Eiwit is ook een  brandstof.  Om deze spiermassa weer bij te werken moet je als vrouw heel veel krachttrainen. Heb je al een abonnement op de sportschool ? en vindt je het ook leuk ?

Door het minder eten en meer bewegen krijg je waarschijnlijk een enorme honger en wordt het “lijnen “ steeds moeilijker. Ook je stofwisseling zal trager gaan werken omdat je als het ware in de overlevingsstand staat met het weinig eten . Je lichaam kan dit prima ondervangen. Het zet om te overleven gewoon het pitje wat lager maar zodoende gaat ook je schildklier trager werken. Nog minder gaan eten geeft geen gewichtsverlies meer. Je voelt je niet lekker, bent eerder moe, je snakt naar energie die, waarschijnlijk in de vorm van de meest verbannen snack van de laatste tijd voor jou nu als troostmiddel zal dienen. Je hebt misschien wel spijt maar: och het kwaad is al geschied je gaat voor de bijl. Hoever ben je gekomen met “lijnen” ?

Waarom lukt het je niet om af te vallen en een stabiel gewicht te houden ?

Het kan zijn dat er iets aan de hand is waarvan jij het bestaan niet weet. Je hormonen kunnen uit balans zijn, ( door je leefstijl of je leeftijd en ja ook bij mannen kan dat )

Misschien heb je  ( ongewild ) wel stress en is je cortisolspiegel steeds te hoog waardoor er meer vetopslag plaatsvind.

Misschien heb je hyperinsulinemie ( dit is vaak te zien aan een zwembandje rond je middel . Je hebt constant een verhoogde insulinehormoon spiegel waardoor je lichaam om eten blijft schreeuwen ) Verder blokkeert insuline vetverbranding maar zorgt er tegelijkertijd wel voor dat er vet opgeslagen wordt.

Misschien zijn je bijnieren wel uitgeput. Deze bijnieren proberen met alle macht je hormoonspiegel op pijl te houden maar ze raken een keer uitgeput. Waardoor je schildklier trager kan gaan werken. Een trage schildklier zorgt vaak ook voor overgewicht. Ja, er zijn medicijnen voor maar dat wil je toch  niet als je hier zelf heel gemakkelijk wat aan kunt doen. Slecht een heel klein percentage van onze bevolking heeft een schildklierafwijking waarvoor medicatie geslikt moet worden.

Je begrijpt waarschijnlijk al waar ik heen wil. Juist het zijn meestal je hormonen die de boel verstoren. Wanneer je hormonen uit balans zijn dan is het echt heel moeilijk om gewicht te gaan verliezen.

Wanneer je de keuze maakt om af te gaan vallen is het belangrijk is dat jij eerst heel goed voor jezelf gaat zorgen. Een gezond lichaam geeft energie, dat voelt goed. Het komt in balans en je zal merken dat afvallen dan bijna als vanzelf gaat.

Goed voor jezelf zorgen en je hormonen in balans brengen gaat als volgt.

Rust nemen, echt rust. Een paar keer per dag ergens rustig gaan zitten en je adem volgen.

Ga een paar keer per week vroeg naar bed. Tijdens je slaap zorgt het groeihormoon voor herstel.

Blijf vooral eten !!!!!

Ga voor onbewerkte voeding,

Gebruik gezonde vetten zoals, plantaardige oliën, ongebrande noten, pitten en zaden , vette vis en avocado, zorgen voor verzadiging.

Neem geen of zo min mogelijk geraffineerde suikers en suikerhoudende producten.

Drink voldoende water.

Eet zoveel groenten als je wil, bij elke maaltijd en tussen door. Groenten bevatten alle vitaminen en mineralen die jij zo keihard nodig hebt.

Ben en blijf je bewust van waarom je dit allemaal wil doen.

Verzamel kennis over gezonde voeding of ga op zoek naar iemand over die er veel van weet en jou goed kan informeren en stimuleren om door te gaan op weg naar een fit en energiek leven waarbij je gewicht niet meer in de weg zit.

Echt , als ik het kan kun jij het ook !!!!!

Jaren geleden liep ik met een gezin met opgroeiende kinderen, drie werkagenda’s en een privé agenda rond te rennen. Op een gegeven moment werd mijn lontje wat kort, sliep ik steeds slechter en moest ik als ik in de auto stapte de knoop van mijn broek losmaken. Ik kreeg een blessure aan mijn schouder en dat was mijn redding. Tijdens mijn genezingsproces deed ik om mijn tijd op te vullen de opleiding gewichtsconsulente en dat wakkerde mijn interesse in voeding, die ik al behoorlijk had , nog meer aan. De opleiding Mindful eat trainer maakte voor mij de omslag. Ik kreeg meer energie, sliep beter, ( een baan opgezegd ) nam vaker tijd voor mezelf, meerdere studies gedaan waaronder orthomoleculaire voeding ( ging dus over je hormonen ) en inmiddels waren de extra kilo’s gewoon verdwenen. Lekker gezond koken en eten bleef voor mij een van mijn passies.  Deze passie wil ik graag delen met jou delen zodat jij je ook met lekker veel energie in het leven staat, je fit voelt en je gewicht je niet meer in de weg zit.

Wil je hier graag meer over horen ?? woensdag 13 februari om 19.30 uur ben ik in ’t Perron in Heeze om jou nog veel eer te vertellen over Koken en afvallen zonder pakjes en zakjes.

Ik hoop je te ontmoeten want je bent het waard om in jezelf te investeren. Deze avond is helemaal gratis en voor iedereen toegankelijk .

stuur me even een mailtje en je bent verzekerd van een plaats. jeanne@goedgewicht.eu.web174.hostingdiscounter.nl

Dit jaar wordt bijzonder gezonder.  

Jeanne

 

29 dec

Laatste berichtje van dit jaar.

Een laatste berichtje van mij dit jaar, een jaar waarin weer veel gebeurd is.  Plannen gemaakt en knopen doorgehakt. Nieuwe vrienden gekregen maar ook afscheid moeten nemen van dierbare. Mooie reizen met onuitwisbare herinneringen. Heerlijke momenten maar ook momenten waaraan ik niet meer terug hoef te denken. Het leven zoals het leven is met ups en downs. Met dankbaarheid kijk ik dan ook terug op een heel goed en fijn jaar. Ook een jaar waarbij ik veel dankbaarheid mocht ontvangen van vele mensen die mijn praktijk bezocht hebben en weer lekker in het leven staan. Met meer veerkracht en energie en meestal ook met de nodige kilo’s lichter. Wanneer ik een mooie kaart of mail krijg,  waarin mensen uiten hoe blij ze zijn met de stap die ze hebben gezet op weg naar een fit en fijn leven met meer rust en minder stress, dan raakt me dat keer op keer.

Een moment ook om vooruit te kijken. Nieuwe plannen maken. Nieuwe lezingen, cursussen en workshops. Mensen te mogen coachen naar een fit  en fijn leven. Ik heb er enorm veel zin in. Hoe mooi is het ook om te zien dat er steeds meer mensen gaan inzien dat een gezonde leefstijl veel verandering teweeg brengt . Dat een gezonde leefstijl met onder andere gezonde voeding, lekker bewegen op jouw eigen manier, meer rust en minder stress, je van veel lichamelijke en ook psychische klachten af kan helpen. Door een gezonde leefstijl kun je ook je immuunsysteem boosten waardoor bepaalde ziektes geen kans krijgen.  Hoe heerlijk klinkt dat.

2019 Een heel nieuw, vers en onbeschreven jaar. Een jaar waarvan jij jouw jaar kunt maken.

In de laatste dagen van het jaar gaan gedachten vaak even terug en kijk je ook vooruit.   Wat zou jij nou heel graag willen in 2019 ?  Ik weet niet wat jij gaat wensen en kan jouw wensen niet in vervulling laten gaan. Maar een ding kan ik wel, jou uitnodigen voor een  gratis lezing op woensdag 13 feb.

Een lezing waarin ik je hoop te inspireren om met kleine veranderingen grote verschillen te gaan maken.

Waarin je te weten komt hoe je lichaam werkt en reageert op stofjes en voeding waar je lijf  niet zo blij mee is en hoe jij dit heel simpel kunt veranderen.

Waarin ik je vertel hoe het komt dat je vaak wel af valt maar ook hoe het komt dat je dit vaak niet vast kunt houden en toch weer aankomt.

Waarin ik je uitleg hoe jij zonder pakjes en zakjes net zo lekker ( nog veel lekkerder ) kunt eten en jij van mij natuurlijk ook recepten krijgt.

Meld je vast aan, i.v.m. de ruimte weet ik graag hoeveel mensen er komen en het zou jammer zijn als er geen plaats meer is op deze avond. Een mail naar jeanne@goedgewicht.eu.web174.hostingdiscounter.nl  is voldoende

Hoe meer mensen inzicht krijgen in gezonde voeding, de werking en de vele voordelen voor je lichaam en geest, hoe beter het is.

Samen maken wij 2019 bijzonder gezonder !

Investeer in je gezondheid, je bent het meer dan waard.

Ik wens je een hele gezellige jaarwisseling en een fantastisch 2019.

18 dec

Afvallen met een dutje.

Afvallen met een dutje.

Doe jij wel eens een dutje ? Zo heel even na de lunch ? Even een kwartiertje de ogen dicht en helemaal tot rust komen ? Het werkt heel heilzaam. Je hartritme wordt rustiger, je hoofd is even helemaal leeg, je spieren ontspannen even en na je dutje voel je je weer als herboren. In landen waar het warmer is dan bij ons is het heel normaal dat men ’s middags even een Uiltje knapt of een Powernap neemt. Het grote voordeel van een dutje is dat nadien meer energie hebt, alerter en actiever bent.
Rust nemen heeft ook een positief effect op je gewicht.  Immers als je rust en of even slaapt is er geen stress dus ook geen stress hormoon ( cortisol ) wat je bloedsuikerspiegel omhoog jaagt en uiteindelijk glucose die niet gebruikt wordt opslaat als vet. Dat laatste wil je toch al helemaal niet.
Slapen heeft nog een voordeel. Terwijl je slaapt ( maar ook overdag ) maakt je lichaam het meeste groeihormoon aan. Groeihormoon zorgt voor groei en herstel en wordt aangemaakt in de hypofyse, een kleine klier in onze hersenen.   Het zorgt voor vernieuwing en groei van weefsels, zoals spierweefsel, slijmvliezen, botweefsel  en het zorgt voor goede vetverdeling: vet gaat meer onder de huid zitten en minder in de buik.                                           
Groeihormoon geeft ons metabolisme een boost ( wat ook van invloed is op je gewicht ) het beïnvloedt ook de werking van het hart-en vaatsysteem.
Daarom is voldoende slapen zo belangrijk voor lichamelijke herstel.
Een minder bekend effect van groeihormoon is de invloed op hoe jij je voelt. Een  stofje waardoor je lekker in je vel zit! En dat is toch wat je wil ?  
Maak nu, juist in deze drukke tijd van het jaar eens tijd voor een dutje en ga eens vaker lekker op tijd naar bed maar zorg ook voor lekker puur eten zonder toevoegingen en beweeg voldoende. Je lichaam zal je dankbaar zijn.
Wil jij nu graag toch eens meer weten wat voor mooie systemen je lichaam heeft?
Waarom afvallen wel lukt maar je ook steeds weer aankomt ? Hoe jij je immuunsysteem heel makkelijk kunt boosten zodat je lekker veel energie hebt en af gaat vallen ?
Meld je aan voor de gratis lezing “Koken zonder pakjes en zakjes ”
woensdag 13 feb  2019. Dorpshuis ’t Perron in Heeze, aanvang 19.30 uur .
“investeer in jezelf, je bent het waard ” ,  Jeanne.
13 dec

Van pepernoot naar oliebol

Van Pepernoot naar oliebol, Hoe houd jij het vol. Als ik het kan kun jij het ook.
Van pepernoot naar oliebol. Hoe houd jij dat vol ? Heb jij er ook zo’n zin in of…zie jij er tegenop als een berg ?
Dwarrelende bladeren en striemende regen. Buiten koud en binnen lekker warm.
Gordijnen dicht, kaarsjes aan en de geur van laurier en kruidnagel tussen het stoofvlees.
Langzaam drijven we de decembermaand in. De maand van feest en licht.Maar waar het voor de een de feestmaand is van gezelligheid, cadeautjes en familiebezoekjes is. Een  culinaire hoogstand. Veel glitters en slingers, is het voor de ander is een aaneenschakeling van verplichtingen en vooral veel stress.
Cadeautjes zoeken, veel boodschappen doen, gedichten maken, huis versieren, menu’s bedenken en te vaak tegen je zin in veel of veel te veel  eten.
Je beweegt je van pepernoot naar oliebol en tussendoor kom je wildgebraad, pasteitjes bavarois, kerststol, kerstkransjes en worstenbroodjes tegen. Dit alles onder begeleiding van de nodige alcoholische versnaperingen te weinig bewegen en  weinig rust,  de stress slaat aan alle kanten toe met als eindresultaat :
opgebrand het nieuwe jaar in.
Dit wil je och niet?
Het is december, daar kun je niets aan veranderen.
Hoe je deze maand invult dat heb je zelf in de hand.

December heeft 31 dagen. De feestdagen: St Nicolaas, 2 Kerstdagen en misschien Kerstavond . Samen met Oudejaarsavond kom ik op  5 . Dan blijven er nog 26 dagen over waar je gewoon, lekker gezond kunt eten.

Als ik het kan,  kun jij het ook om zonder extra gewicht deze 5 dagen door te komen. Het gaat het je lukken . Misschien heb je nog wat aan de tips die ik voor je geschreven heb Succes.

Jouw decembermaand zonder stress.

  • Belangrijk is dat jij deze “feestmaand”beleefd zoals jij dat graag zou willen. Feest is immers iets leuks. Feest is een gelegenheid die je samen met elkaar viert. Belangrijk is dat je jouw wensen bespreekbaar maakt. als een familiediner een opgave wordt is het geen feestje. Wanneer je slapeloze nachten krijgt van gedichten maken en cadeautje zoeken ? Bespreek het en vul het eventueel anders in.
  • Als je nu al weet wat er gaat gebeuren, maak dan vast een lijst van wat er moet gebeuren en verdeel eventueel taken. Trek niet alles naar je toe en vertrouw er op dat een ander ook hele leuke en goede ideeën kan hebben.
  • Maak een ander blij. Hier wordt jezelf ook blij van. Nodig eens iemand uit die alleen is met de feestdagen of laat een bloemetje bezorgen. Stuur  en mooie kaart of een  brief naar iemand die het nodig heeft. Dit gebaar maakt van de feestmaand een echte feestmaand. Deze dingen geven je positieve energie.
  • Maak je niet druk als het niet precies verloopt zoals je gedacht had. Wanneer het verkeerde tafelkleed gebruikt wordt of als je een vlek op je jurk krijgt. Wanneer er iemand onverwacht mee eet, deel je samen. Leg je verwachtingen niet te hoog en geniet vooral van het samen zijn, de warmte en de gezelligheid.
  • Ben je al bang voor het vele eten dat je aangeboden krijgt ? Vraag je ruim van te voren af wat het je op lager termijn oplevert als je alle aanbiedingen van banketstaven, pasteitjes, cocktails en room bonbons en alcoholische drankjes aanneemt. Ben je ervan bewust dat dit je feestgevoel waarschijnlijk niet echt zal verhogen maar eerder verminderen. Maak je eigen keuze. Jij bent immers de baas over jezelf. Je laat een ander toch niet bepalen wat jij wel en of niet mag of moet eten.  Blijf elke dag lekker in beweging. Wandel, of pak de fiets naar het feestadres als dit mogelijk is.
  • Neem voldoende rust. Zorg voor echte ontspanning, maak je hoofd leeg  en doe dingen die je leuk vindt. Vaak heb je in de decembermaand nog extra vrije dagen om b.v. een leuke film te gaan kijken, vrienden  of een leuk museum te bezoeken. Schaatsbaan, boswandeling,  boek lezen, maak er je eigen feestje van.
  • Bij een feest hoort een glaasje maar ben matig  met alcoholische drankjes . Alcohol  kan je nachtrust behoorlijk kan verstoren maar ook de dag erna.
    Maak de decembermaand een mooie maand en maak er met je dierbare een mooi feest van. Het allerbelangrijkste…………….geniet vooral op jouw  manier  

 

04 dec

geen zak met pakjes

 

Geen zak met pakjes. 

Heb jij je schoen al gezet met een verlanglijstje voor de Sint  en een wortel voor het paard ? Nog een paar dagen en dan kan de  Goed Heilig man vergezeld door zijn hulpjes weer het dak op om alle pakjes vanuit de zak weer op tijd te bezorgen.   Met een beetje weemoed denk ik terug aan de spannende gezellige avonden. De bons op de deur, de verbaasde snoeten en blije kreten, de rode wangen, veel lol en nog veel meer papier. Pakjes en liefst zo veel mogelijk. De Sint in kwestie wist daar wel raad mee en pakte alles rond de 5 dec in. Pakjes zijn er dit jaar voor mij niet bij.  Hoewel ik menig pakje tegenwoordig aardig wat weg heeft van een surprise. Een pak, een paar ingrediënten, voeg zelf nog wat toe en hoppa, maaltijd.  Gezond en gemakkelijk wordt je beloofd. Gezond ? Een zakje poeder wat over het algemeen zout, bindmiddel en een kruidenmengsel bevat. Gemak? Voeg zelf nog gehakt of kip toe, zoveel gram gesneden groenten, kook de rijst    Of je het een cadeau mag noemen ?? Nee, 5 dec is voor mij niet de enige avond zonder pakjes en een zak. Die gaan het hele jaar door. Maar hoe het ook is, wat je ook doet, maak er een gezellige avond van en wie weet word ik toch nog verrast door een van de hulpjes van de Sint met een pakje.

Noteer vast woensdag 13 februari in je agenda. Koken zonder zakjes en pakjes  Geen surprises of desillusies . Gewoon eerlijke pure ingrediënten en informatie.

Op deze avond in ’t Perron in Heeze vertel ik je heel veel voordelen van het koken zonder pakjes en zakjes en waarom het zoveel lekkerder en heel veel gezonder voor je is dan pakjes en zakjes en nog veel meer.

Deze avond in gratis. Wel even aanmelden via jeanne@goedgewicht.eu.web174.hostingdiscounter.nl

Fijne Sinterklaas avond

31 okt

Halloween ? of gezond gewicht verliezen ? en de voordelen van pompoen.

Halloween ? of gezond gewicht verliezen ? en de voordelen van pompoen.

Wat gebeurd er vanavond met jouw pompoen? Staat hij als lantaarn aan de deur of gaat hij in een soep of ovenschotel ? Halloween is van oorsprong een Keltisch feest met het vieren van de overgang van zomer naar winter en om boze geesten te verjagen. De Ieren hebben deze zeer oude traditie weer leven ingeblazen in Amerika. Inmiddels is de legende van boze geesten verdwenen en is het een feest van griezelen , eten en drinken geworden dat  in ook in Europa volop gevierd wordt.

Pompoen heeft naast attribuut bij Halloween een heleboel goede eigenschappen. Het is een zeer veelzijdige groenten in soepen, stoofschotels en gebak.

Pompoen bevat veel calcium. Nodig voor sterke botten, haren en nagels. Wanneer je voldoende vit D bezit zorgt deze ervoor dat de calcium uit voeding goed opgenomen wordt.  Vit D krijg je uit voeding, vette vis, volle zuivel en roomboter. Maar ook door zonlicht. Dus ook in de winter, elke dag even naar buiten.

Pompoen bevat ook veel vezel wat je darmflora ten goede komt. Je darmbacteriën vinden vezels heerlijk en blijven er gezond bij en jij dus ook. Vezels zorgen daarbij ook nog voor een goede stoelgang en ook dat draagt bij aan een goed gevoel. Je darmen staan direct in verbinding met je hersenen en geven ook aan hoe jij je voelt. In  Eet je stress weg, eet je stress weg   kun je hier meer over lezen 

Pompoen bevat ijzer en vitamine C, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt. Niet voor niets zit er in wintergroenten veel vit C. Vit C zorgt er ook voor dat ijzer beter vervoerd wordt door het bloed en makkelijker opgenomen wordt .

Vit C is ook onmisbaar voor je bijnieren wanneer deze uitputtingsverschijnselen gaan vertonen of helemaal uitgeput zijn.

Pompoen bevat ook zink, waardoor je afweer nog krachtiger wordt. Zink is ook goed voor het mannelijk voortplantingssysteem.

Pompoen bevat ook veel kalium. Veel Nederlanders hebben een tekort aan dit mineraal, terwijl ze door kant en klaar voeding of het toevoegen van zout te veel van de tegenhanger natrium binnenkrijgen. Kalium kan de bloeddruk verlagen.

Pompoen bevat anders dan veel mensen denken heel weinig koolhydraat en ook nog eens van het goede soort, de langzame koolhydraat die zorgt voor een stabiele bloedsuiker. Wil jij graag minder koolhydraten eten ? dan is pompoen een prima groenten. Let wel op dat je koolhydraat blijft eten. Je lichaam heeft het super hard nodig. Eet dan vooral de goede en laat de slechte ( snelle suikers of koolhydraten ) weg. Suikers uit snoep, koek, gebak, frisdrank en toegevoegd in vele producten. Laat ook witmeel producten zoals wit brood en witte pasta’s achterwege en kies voor volkoren.

Pompoen past dus hel goed in een gezond dagmenu om gewicht te verliezen

Pompoen pitten kun je drogen en roosteren. Deze bevatten het heerlijke stofje tryptofaan dat goed is voor je nachtrust en een bestrijder van depressie.  Het is immers een voorloper van melatonine. De pitten zijn rijk aan vetzuren Omega 3, die goed zijn voor je hersenen en bloedvaten.

Gaat de pompoen aan de voordeur, of toch maar niet ? Maak er dan een lekkere soep ovenschotel, gevuld met zuurkool een boost aan Vit C, of pompoenbrood van.  Heerlijk voedzaam, supergezond, je lijf wordt er blij van.

Zo veelzijdig is pompoen. Reden genoeg om deze super groenten van eigen bodem eens vaker op het menu te zetten.  Pompoen, Super food, super goed.   

26 okt

Wintertijd, zomertijd, wat past het best bij jou ?

Wintertijd, zomertijd, wat past het best bij jou ?

Heb jij problemen met het verzetten van de klok? Nu we weer de wintertijd ingaan hebben we eigenlijk de goede tijd weer te pakken.   Zomertijd is ooit ingevoerd om energie te besparen maar of dat echt heeft geholpen? Voor heel veel mensen is de zomertijd heerlijk. Lekker lang zonlicht. Dan is het terugzetten van de klok naar wintertijd vervelend ( ook al krijg je voor je gevoel een uur slaap extra.) Dat de wisseling vervelend voor je is kan te maken hebben met je eigen biologische klok maar ook met het gegeven dat het ’s avonds vroeg donker is en dus minder zonlicht.( lees Vit D ) Vit D beïnvloedt  verschillende stoffen die in de hersenen worden aangemaakt. Een van die stoffen is serotonine, de stof heeft invloed op ons humeur. Heb jij last van de zogenaamde herfst bleus of winterdip dan zou het dus goed kunnen zijn dat je gebrek hebt aan Vit D.

Serotonine ( neurotransmitter ), onder invloed van Vit D, speelt ook een rol bij het beheersen van je eetlust. Serotonine kan invloed hebben op het hormoon leptine dat zich in je maag bevind en je verzadiging regelt. Hoe minder je verzadigd bent, hoe meer je gaat eten.

Vit D heeft ook een belangrijke functie bij de vetopslag. Tekort aan vit D kan mede oorzaak zijn van overgewicht. Vitamine D lijkt de vorming van nieuwe vet cellen te kunnen stoppen. En dat helpt het om de vetopslag te verminderen. Hierdoor worden er dus geen nieuwe vet cellen aangemaakt en daardoor neemt de vetmassa niet toe en worden de bestaande vet cellen minder snel gevuld.

( Neurotransmitters zijn super belangrijke hormoon achtige stofjes die betrokken zijn bij tal van lichaamsprocessen. Denk hierbij aan het gevoel van honger en verzadiging, je dag- en nachtritme, je gevoel van geluk (of depressieve gevoelens, als ze niet goed werken) en aan je stemmingen.) De herfst bleus  of winterdip kunnen ook voort komen uit het feit dat je te laat gaat slapen en of slecht slaapt waardoor je humeur ook niet is wat je zou willen. Dit heeft te maken met de afgifte van melatonine.

In de oertijd en nog vele decennia daarna ging de mens slapen als het donker werd en stond op wanneer het licht werd. Wanneer de zon verdwijnt begint het lichaam melatonine aan te maken. Een hormoon dat zorgt dat we klaar zijn om te gaan slapen. Het cortisol hormoon om alert te zijn neemt af. We zijn klaar voor de nacht uit te rusten en ons lichaam de kans te bieden om te herstellen.

In onze moderne tijd hebben we kunstlicht en stellen zodoende de afgifte van melatonine uit. Deze afgifte gaat met hoeveelheden tegelijk. Het begint in het begin van de avond en neemt af naargelang de avond vordert.  In de eerste fase wordt er ruim afgegeven en hoe later het wordt geeft je lichaam nog maar een klein beetje af. Dit is na 12.00 uur ‘s nachts.

Wanneer jij je langdurig in de avond bloot stelt aan kunst licht door middel van t.v, beeldscherm, telefoonscherm ect en laat gaat slapen is de melatonine afgifte dusdanig laag waardoor je je moeilijk in slaap kunt komen en slechter slaapt.  Daarbij opgeteld dat de cortisol afgifte rond 6.00 uur weer begint om alert en wakker te gaan worden, maakt dat je overdag erg moe kunt zijn. Dit heeft direct invloed op je humeur en ligt eten om energie te krijgen in mum van tijd binnen handbereik.

De wintertijd leent zich dus uitstekend om ’s avonds een uurtje eerder naar bed te gaan, dit is uiteindelijk het bioritme. Ons systeem van slapen en waken stamt nog uit de oertijd en is in al die tijd niet veranderd. Het is onze biologische klok die het ritme aangeeft. Geef de herfstdip en winter bleus geen kans. Ga eens vaker een half of uurtje eerder naar bed. Zorg voor voldoende beweging in de buitenlucht. Neem tijd om te ontspannen en voedt jezelf met gezonde en verwarmende voeding. Kruiden zoals gember,  kaneel , peper, laurier en kruidnagel  zijn winterkruiden bij uitstek en passen in stevige wintergerechten van pompoenen, kolen, peulvruchten. Deze leveren veel vit C en boosten je immuunsysteem.

Zorg voor voldoende Vit D door elke dag naar buiten te gaan. Ook in de winter krijg je Vit D binnen via zonlicht dat in je huid omgezet wordt in Vit D. Rust uit daar is het winterseizoen voor. De natuur geeft het beste voorbeeld. Uitrusten om in het voorjaar weer tot volle bloei te komen.

ONZE BIOLOGISCHE KLOK

We hebben allemaal een biologische klok, het is een klein onderdeel van ons lichaam maar met een grote functie. Onze biologische klok zorgt er voor dat ons lichaam wisselend  functioneert over een periode van 24 uur . Het zijn fysieke, mentale en gedragsmatige veranderingen binnen die 24 uur. Onze biologische klok reageert sterk op donker en licht, vandaar dat wij van nature overdag actief zijn en ’s nachts in rust.

Rond 20.00 uur begint het lichaam melatonine af te geven

22.30 uur wordt de darmactiviteit onderdrukt

4.30 uur is de laagste lichaamstemperatuur

6.45 uur sterke bloeddrukstijging

7.30 uur melatonine afscheiding stopt, cortisol neemt toe

8.30 uur komt de darmactiviteit weer op gang

10.00 uur is onze alertheid op zijn hoogst

14.00 uur post-lunch dip

14.30 uur beste coördinatie

15.30 uur snelste reactietijd

17.00 uur meeste spierkracht

18.30 uur hoogste bloeddruk

19.30 uur hoogste lichaamstemperatuur

20.30 uur begint onze afgifte van melatonine, cortisol neemt af

Tijd om te gaan slapen.

Ben je door dit artikel gemotiveerd om een gezonde stap te gaan zetten en heb je toch nog vragen of wil je meer weten hoe je  gezond en met meer rust de winter doorkomt ? Twijfel niet en neem gerust contact met me op.

Investeer in jezelf, je bent het waard.

 

 

23 okt

Heerlijke veelzijdige gezonde knol selderij .

 

Knol selderij                

Ken jij de vele voordelen van knolselderij  K ?  Het is een heerlijk herfstproduct wat ook heel goed past in een gezond eetpatroon om af te vallen. Hoewel zijn uiterlijk misschien niet zo fraai is , is hij zeer veelzijdig Winterkost is niet zoals veel mensen denken , zwaar en calorierijk. Wat het calorierijk maakt zijn meestal de bijgerechten van vlees en sauzen. Je kunt met deze knol alle kanten op. Je kunt hem helemaal gebruiken. Stoof hem in schijven in wat roomboter, rasp hem rauw met walnoten en appel, mat een beetje zure room en een draai peper maak je er een heerlijke salade  van. Gebruik hem in erwten, bonen of linzensoep of in stukken in een heldere bouillon. Gebruik in een aardappelpuree eens een derde zoete aardappel, een derde gewone aardappel en een derde knolselderij. Zo maak je van een gewone puree een heerlijke herfstpuree  K. Ook voor een knolselderijsoep K  leent deze knol zich uitstekend. http://goedgewicht.eu.web174.hostingdiscounter.nl/lekker-gezond-lekker-makkelijk/ Let op !!!  Knolselderij bevat van nature al veel natrium dus zout toevoegen hoeft bij deze veelzijdige knol niet.

Knolselderij bevat heel weinig calorieën en een grote hoeveelheid vezel. Verder heeft hij een licht vocht afdrijvend effect. Deze knol bevat 13 % van de ADH aan vitamine C voor de weerstand, 34 % vitamine K voor o.a. de bloedstolling en het tegengaan van osteoporose,  bevat veel ijzer en heeft een hoge concentratie aan antioxidanten. Knolselderij heeft bewezen ook een goede werende werking tegen stoffen die darmkanker kunnen veroorzaken

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104339-de-geneeskracht-van-knolselderij.htm

20 okt

Heerlijke gezonde herfst

 

 

Heerlijke gezonde herfst 

 

De natuur maakt zich op voor een periode van rust. Rust om bij te komen van een uitbundige bloeiperiode en een rijke oogst. Onze tuin ligt bezaaid met tamme kastanjes. De eerste jaren bevatte de bolster amper een vrucht maar nu zijn ze volgroeid en sieren ze met hun prachtige glanzende bruine kleur mijn herfstschaal in de keuken om er lekkere gerechtjes mee te maken de komende tijd.Ook de hazelnoten rollen hier met honderden door de straat dus ook deze gaan op de schaal

Paddenstoelen staan om geplukt en gegeten te worden( dat doe ik dus maar niet en koop deze netjes in de winkel ) . Appels en peren voor de lekkerste taarten en compotes Pompoenen en pastinaken en aardperen om te grillen in de oven. Kolen,  zuurkool, boerenkool en rode kool voor de stevigste stamppotten. Bonen, erwten en linzen voor de lekkerste soepen en verwarmende kruiden en specerijen, gember, kaneel, kruidnagel en laurier. Bij het benoemen van deze heerlijkheden flitsen al vele recepten door mij n hoofd en in gedachten proef en ruik ik de meest verrukkelijke stoofschotels al.

De herfst leent zich uitstekend om jezelf verwarmen en te verwennen met gezonde stevige gerechtjes die boordevol vitaminen en mineralen zitten en je een goed gevoel geven en ook nog eens heel goed voor je gewicht zijn. Door je lekker, goed te voeden krijg je het lekker warm en heb je niet zo snel honger.

Voedsel dat bij het herfstseizoen hoort bevat veel vit C. Allemaal door moeder natuur bedacht om ons te beschermen in de wintertijd.  Neem b.v. kastanjes. In kastanjes zit meer vitamine C dan in welke andere noot dan ook, dit komt je immuunsysteem ten goede en helpt ziekten en diverse gezondheidsproblemen te voorkomen. De vorming van witte bloedcellen wordt door vitamine C gestimuleerd. De witte bloedcellen zijn een belangrijk onderdeel van je weerstand. Kastanjes bevatten ook veel Vit B11 of wel foliumzuur. Belangrijk voor en tijdens de zwangerschap.

Je kunt tamme kastanjes zo eten maar je kunt er ook kastanje meel van malen wat je kunt mengen met b.v. volkorenmeel voor een lekker brood. Ook kun je kastanjes poffen of er een heerlijke puree van maken dat uitstekend smaakt bij een wild gerecht. Soepje van kastanjes ? ook niet te versmaden.

Heerlijk herfstseizoen om het binnen weer gezellig te maken met warme kleuren, kaarsen  en lekkere geuren van gerechten die pruttelen of stoven om lekker van te genieten na een  frisse wandeling. Wat vaker een uurtje eerder naar bed. Zachte comfortabele kleding, goed boek, knappend haardvuurtje sloffen en een rood wijntje ?  Laat de herfst maar komen.