04 dec

geen zak met pakjes

 

Geen zak met pakjes. 

Heb jij je schoen al gezet met een verlanglijstje voor de Sint  en een wortel voor het paard ? Nog een paar dagen en dan kan de  Goed Heilig man vergezeld door zijn hulpjes weer het dak op om alle pakjes vanuit de zak weer op tijd te bezorgen.   Met een beetje weemoed denk ik terug aan de spannende gezellige avonden. De bons op de deur, de verbaasde snoeten en blije kreten, de rode wangen, veel lol en nog veel meer papier. Pakjes en liefst zo veel mogelijk. De Sint in kwestie wist daar wel raad mee en pakte alles rond de 5 dec in. Pakjes zijn er dit jaar voor mij niet bij.  Hoewel ik menig pakje tegenwoordig aardig wat weg heeft van een surprise. Een pak, een paar ingrediënten, voeg zelf nog wat toe en hoppa, maaltijd.  Gezond en gemakkelijk wordt je beloofd. Gezond ? Een zakje poeder wat over het algemeen zout, bindmiddel en een kruidenmengsel bevat. Gemak? Voeg zelf nog gehakt of kip toe, zoveel gram gesneden groenten, kook de rijst    Of je het een cadeau mag noemen ?? Nee, 5 dec is voor mij niet de enige avond zonder pakjes en een zak. Die gaan het hele jaar door. Maar hoe het ook is, wat je ook doet, maak er een gezellige avond van en wie weet word ik toch nog verrast door een van de hulpjes van de Sint met een pakje.

Noteer vast woensdag 13 februari in je agenda. Koken zonder zakjes en pakjes  Geen surprises of desillusies . Gewoon eerlijke pure ingrediënten en informatie.

Op deze avond in ’t Perron in Heeze vertel ik je heel veel voordelen van het koken zonder pakjes en zakjes en waarom het zoveel lekkerder en heel veel gezonder voor je is dan pakjes en zakjes en nog veel meer.

Deze avond in gratis. Wel even aanmelden via jeanne@goedgewicht.eu

Fijne Sinterklaas avond

31 okt

Halloween ? of gezond gewicht verliezen ? en de voordelen van pompoen.

Halloween ? of gezond gewicht verliezen ? en de voordelen van pompoen.

Wat gebeurd er vanavond met jouw pompoen? Staat hij als lantaarn aan de deur of gaat hij in een soep of ovenschotel ? Halloween is van oorsprong een Keltisch feest met het vieren van de overgang van zomer naar winter en om boze geesten te verjagen. De Ieren hebben deze zeer oude traditie weer leven ingeblazen in Amerika. Inmiddels is de legende van boze geesten verdwenen en is het een feest van griezelen , eten en drinken geworden dat  in ook in Europa volop gevierd wordt.

Pompoen heeft naast attribuut bij Halloween een heleboel goede eigenschappen. Het is een zeer veelzijdige groenten in soepen, stoofschotels en gebak.

Pompoen bevat veel calcium. Nodig voor sterke botten, haren en nagels. Wanneer je voldoende vit D bezit zorgt deze ervoor dat de calcium uit voeding goed opgenomen wordt.  Vit D krijg je uit voeding, vette vis, volle zuivel en roomboter. Maar ook door zonlicht. Dus ook in de winter, elke dag even naar buiten.

Pompoen bevat ook veel vezel wat je darmflora ten goede komt. Je darmbacteriën vinden vezels heerlijk en blijven er gezond bij en jij dus ook. Vezels zorgen daarbij ook nog voor een goede stoelgang en ook dat draagt bij aan een goed gevoel. Je darmen staan direct in verbinding met je hersenen en geven ook aan hoe jij je voelt. In  Eet je stress weg, eet je stress weg   kun je hier meer over lezen 

Pompoen bevat ijzer en vitamine C, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt. Niet voor niets zit er in wintergroenten veel vit C. Vit C zorgt er ook voor dat ijzer beter vervoerd wordt door het bloed en makkelijker opgenomen wordt .

Vit C is ook onmisbaar voor je bijnieren wanneer deze uitputtingsverschijnselen gaan vertonen of helemaal uitgeput zijn.

Pompoen bevat ook zink, waardoor je afweer nog krachtiger wordt. Zink is ook goed voor het mannelijk voortplantingssysteem.

Pompoen bevat ook veel kalium. Veel Nederlanders hebben een tekort aan dit mineraal, terwijl ze door kant en klaar voeding of het toevoegen van zout te veel van de tegenhanger natrium binnenkrijgen. Kalium kan de bloeddruk verlagen.

Pompoen bevat anders dan veel mensen denken heel weinig koolhydraat en ook nog eens van het goede soort, de langzame koolhydraat die zorgt voor een stabiele bloedsuiker. Wil jij graag minder koolhydraten eten ? dan is pompoen een prima groenten. Let wel op dat je koolhydraat blijft eten. Je lichaam heeft het super hard nodig. Eet dan vooral de goede en laat de slechte ( snelle suikers of koolhydraten ) weg. Suikers uit snoep, koek, gebak, frisdrank en toegevoegd in vele producten. Laat ook witmeel producten zoals wit brood en witte pasta’s achterwege en kies voor volkoren.

Pompoen past dus hel goed in een gezond dagmenu om gewicht te verliezen

Pompoen pitten kun je drogen en roosteren. Deze bevatten het heerlijke stofje tryptofaan dat goed is voor je nachtrust en een bestrijder van depressie.  Het is immers een voorloper van melatonine. De pitten zijn rijk aan vetzuren Omega 3, die goed zijn voor je hersenen en bloedvaten.

Gaat de pompoen aan de voordeur, of toch maar niet ? Maak er dan een lekkere soep ovenschotel, gevuld met zuurkool een boost aan Vit C, of pompoenbrood van.  Heerlijk voedzaam, supergezond, je lijf wordt er blij van.

Zo veelzijdig is pompoen. Reden genoeg om deze super groenten van eigen bodem eens vaker op het menu te zetten.  Pompoen, Super food, super goed.   

26 okt

Wintertijd, zomertijd, wat past het best bij jou ?

Wintertijd, zomertijd, wat past het best bij jou ?

Heb jij problemen met het verzetten van de klok? Nu we weer de wintertijd ingaan hebben we eigenlijk de goede tijd weer te pakken.   Zomertijd is ooit ingevoerd om energie te besparen maar of dat echt heeft geholpen? Voor heel veel mensen is de zomertijd heerlijk. Lekker lang zonlicht. Dan is het terugzetten van de klok naar wintertijd vervelend ( ook al krijg je voor je gevoel een uur slaap extra.) Dat de wisseling vervelend voor je is kan te maken hebben met je eigen biologische klok maar ook met het gegeven dat het ’s avonds vroeg donker is en dus minder zonlicht.( lees Vit D ) Vit D beïnvloedt  verschillende stoffen die in de hersenen worden aangemaakt. Een van die stoffen is serotonine, de stof heeft invloed op ons humeur. Heb jij last van de zogenaamde herfst bleus of winterdip dan zou het dus goed kunnen zijn dat je gebrek hebt aan Vit D.

Serotonine ( neurotransmitter ), onder invloed van Vit D, speelt ook een rol bij het beheersen van je eetlust. Serotonine kan invloed hebben op het hormoon leptine dat zich in je maag bevind en je verzadiging regelt. Hoe minder je verzadigd bent, hoe meer je gaat eten.

Vit D heeft ook een belangrijke functie bij de vetopslag. Tekort aan vit D kan mede oorzaak zijn van overgewicht. Vitamine D lijkt de vorming van nieuwe vet cellen te kunnen stoppen. En dat helpt het om de vetopslag te verminderen. Hierdoor worden er dus geen nieuwe vet cellen aangemaakt en daardoor neemt de vetmassa niet toe en worden de bestaande vet cellen minder snel gevuld.

( Neurotransmitters zijn super belangrijke hormoon achtige stofjes die betrokken zijn bij tal van lichaamsprocessen. Denk hierbij aan het gevoel van honger en verzadiging, je dag- en nachtritme, je gevoel van geluk (of depressieve gevoelens, als ze niet goed werken) en aan je stemmingen.) De herfst bleus  of winterdip kunnen ook voort komen uit het feit dat je te laat gaat slapen en of slecht slaapt waardoor je humeur ook niet is wat je zou willen. Dit heeft te maken met de afgifte van melatonine.

In de oertijd en nog vele decennia daarna ging de mens slapen als het donker werd en stond op wanneer het licht werd. Wanneer de zon verdwijnt begint het lichaam melatonine aan te maken. Een hormoon dat zorgt dat we klaar zijn om te gaan slapen. Het cortisol hormoon om alert te zijn neemt af. We zijn klaar voor de nacht uit te rusten en ons lichaam de kans te bieden om te herstellen.

In onze moderne tijd hebben we kunstlicht en stellen zodoende de afgifte van melatonine uit. Deze afgifte gaat met hoeveelheden tegelijk. Het begint in het begin van de avond en neemt af naargelang de avond vordert.  In de eerste fase wordt er ruim afgegeven en hoe later het wordt geeft je lichaam nog maar een klein beetje af. Dit is na 12.00 uur ‘s nachts.

Wanneer jij je langdurig in de avond bloot stelt aan kunst licht door middel van t.v, beeldscherm, telefoonscherm ect en laat gaat slapen is de melatonine afgifte dusdanig laag waardoor je je moeilijk in slaap kunt komen en slechter slaapt.  Daarbij opgeteld dat de cortisol afgifte rond 6.00 uur weer begint om alert en wakker te gaan worden, maakt dat je overdag erg moe kunt zijn. Dit heeft direct invloed op je humeur en ligt eten om energie te krijgen in mum van tijd binnen handbereik.

De wintertijd leent zich dus uitstekend om ’s avonds een uurtje eerder naar bed te gaan, dit is uiteindelijk het bioritme. Ons systeem van slapen en waken stamt nog uit de oertijd en is in al die tijd niet veranderd. Het is onze biologische klok die het ritme aangeeft. Geef de herfstdip en winter bleus geen kans. Ga eens vaker een half of uurtje eerder naar bed. Zorg voor voldoende beweging in de buitenlucht. Neem tijd om te ontspannen en voedt jezelf met gezonde en verwarmende voeding. Kruiden zoals gember,  kaneel , peper, laurier en kruidnagel  zijn winterkruiden bij uitstek en passen in stevige wintergerechten van pompoenen, kolen, peulvruchten. Deze leveren veel vit C en boosten je immuunsysteem.

Zorg voor voldoende Vit D door elke dag naar buiten te gaan. Ook in de winter krijg je Vit D binnen via zonlicht dat in je huid omgezet wordt in Vit D. Rust uit daar is het winterseizoen voor. De natuur geeft het beste voorbeeld. Uitrusten om in het voorjaar weer tot volle bloei te komen.

ONZE BIOLOGISCHE KLOK

We hebben allemaal een biologische klok, het is een klein onderdeel van ons lichaam maar met een grote functie. Onze biologische klok zorgt er voor dat ons lichaam wisselend  functioneert over een periode van 24 uur . Het zijn fysieke, mentale en gedragsmatige veranderingen binnen die 24 uur. Onze biologische klok reageert sterk op donker en licht, vandaar dat wij van nature overdag actief zijn en ’s nachts in rust.

Rond 20.00 uur begint het lichaam melatonine af te geven

22.30 uur wordt de darmactiviteit onderdrukt

4.30 uur is de laagste lichaamstemperatuur

6.45 uur sterke bloeddrukstijging

7.30 uur melatonine afscheiding stopt, cortisol neemt toe

8.30 uur komt de darmactiviteit weer op gang

10.00 uur is onze alertheid op zijn hoogst

14.00 uur post-lunch dip

14.30 uur beste coördinatie

15.30 uur snelste reactietijd

17.00 uur meeste spierkracht

18.30 uur hoogste bloeddruk

19.30 uur hoogste lichaamstemperatuur

20.30 uur begint onze afgifte van melatonine, cortisol neemt af

Tijd om te gaan slapen.

Ben je door dit artikel gemotiveerd om een gezonde stap te gaan zetten en heb je toch nog vragen of wil je meer weten hoe je  gezond en met meer rust de winter doorkomt ? Twijfel niet en neem gerust contact met me op.

Investeer in jezelf, je bent het waard.

 

 

23 okt

Heerlijke veelzijdige gezonde knol selderij .

 

Knol selderij                

Ken jij de vele voordelen van knolselderij  K ?  Het is een heerlijk herfstproduct wat ook heel goed past in een gezond eetpatroon om af te vallen. Hoewel zijn uiterlijk misschien niet zo fraai is , is hij zeer veelzijdig Winterkost is niet zoals veel mensen denken , zwaar en calorierijk. Wat het calorierijk maakt zijn meestal de bijgerechten van vlees en sauzen. Je kunt met deze knol alle kanten op. Je kunt hem helemaal gebruiken. Stoof hem in schijven in wat roomboter, rasp hem rauw met walnoten en appel, mat een beetje zure room en een draai peper maak je er een heerlijke salade  van. Gebruik hem in erwten, bonen of linzensoep of in stukken in een heldere bouillon. Gebruik in een aardappelpuree eens een derde zoete aardappel, een derde gewone aardappel en een derde knolselderij. Zo maak je van een gewone puree een heerlijke herfstpuree  K. Ook voor een knolselderijsoep K  leent deze knol zich uitstekend. http://goedgewicht.eu/lekker-gezond-lekker-makkelijk/ Let op !!!  Knolselderij bevat van nature al veel natrium dus zout toevoegen hoeft bij deze veelzijdige knol niet.

Knolselderij bevat heel weinig calorieën en een grote hoeveelheid vezel. Verder heeft hij een licht vocht afdrijvend effect. Deze knol bevat 13 % van de ADH aan vitamine C voor de weerstand, 34 % vitamine K voor o.a. de bloedstolling en het tegengaan van osteoporose,  bevat veel ijzer en heeft een hoge concentratie aan antioxidanten. Knolselderij heeft bewezen ook een goede werende werking tegen stoffen die darmkanker kunnen veroorzaken

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104339-de-geneeskracht-van-knolselderij.htm

20 okt

Heerlijke gezonde herfst

 

 

Heerlijke gezonde herfst 

 

De natuur maakt zich op voor een periode van rust. Rust om bij te komen van een uitbundige bloeiperiode en een rijke oogst. Onze tuin ligt bezaaid met tamme kastanjes. De eerste jaren bevatte de bolster amper een vrucht maar nu zijn ze volgroeid en sieren ze met hun prachtige glanzende bruine kleur mijn herfstschaal in de keuken om er lekkere gerechtjes mee te maken de komende tijd.Ook de hazelnoten rollen hier met honderden door de straat dus ook deze gaan op de schaal

Paddenstoelen staan om geplukt en gegeten te worden( dat doe ik dus maar niet en koop deze netjes in de winkel ) . Appels en peren voor de lekkerste taarten en compotes Pompoenen en pastinaken en aardperen om te grillen in de oven. Kolen,  zuurkool, boerenkool en rode kool voor de stevigste stamppotten. Bonen, erwten en linzen voor de lekkerste soepen en verwarmende kruiden en specerijen, gember, kaneel, kruidnagel en laurier. Bij het benoemen van deze heerlijkheden flitsen al vele recepten door mij n hoofd en in gedachten proef en ruik ik de meest verrukkelijke stoofschotels al.

De herfst leent zich uitstekend om jezelf verwarmen en te verwennen met gezonde stevige gerechtjes die boordevol vitaminen en mineralen zitten en je een goed gevoel geven en ook nog eens heel goed voor je gewicht zijn. Door je lekker, goed te voeden krijg je het lekker warm en heb je niet zo snel honger.

Voedsel dat bij het herfstseizoen hoort bevat veel vit C. Allemaal door moeder natuur bedacht om ons te beschermen in de wintertijd.  Neem b.v. kastanjes. In kastanjes zit meer vitamine C dan in welke andere noot dan ook, dit komt je immuunsysteem ten goede en helpt ziekten en diverse gezondheidsproblemen te voorkomen. De vorming van witte bloedcellen wordt door vitamine C gestimuleerd. De witte bloedcellen zijn een belangrijk onderdeel van je weerstand. Kastanjes bevatten ook veel Vit B11 of wel foliumzuur. Belangrijk voor en tijdens de zwangerschap.

Je kunt tamme kastanjes zo eten maar je kunt er ook kastanje meel van malen wat je kunt mengen met b.v. volkorenmeel voor een lekker brood. Ook kun je kastanjes poffen of er een heerlijke puree van maken dat uitstekend smaakt bij een wild gerecht. Soepje van kastanjes ? ook niet te versmaden.

Heerlijk herfstseizoen om het binnen weer gezellig te maken met warme kleuren, kaarsen  en lekkere geuren van gerechten die pruttelen of stoven om lekker van te genieten na een  frisse wandeling. Wat vaker een uurtje eerder naar bed. Zachte comfortabele kleding, goed boek, knappend haardvuurtje sloffen en een rood wijntje ?  Laat de herfst maar komen.

15 okt

Wereld voedseldag

 

 

 

Wereld voedsel dag

Terwijl ik voor het koelvak van onze grote super sta bekruipt me een heel onbestendig akelig gevoel. Ik schaam me zelfs voor de enorme diversiteit  en hoeveelheden yoghurt, toetjes en andere soorten zuivel.  Ik moet even schakelen, gisteren stond ik nog in  ik nog in Ethiopië op een lokale markt en nu sta ik weer in onze westerse welvaart maatschappij waar op elke hoek van de straat eten te krijgen is en we kunnen kopen en eten wat we lekker vinden ook al hebben we geen honger.  Gisteren was in het voorjaar dat ik een prachtige reis gemaakt heb met mijn  lief en onze vrienden die daar in het prachtige Ethiopië  voor een aantal jaren wonen en werken. Vele foto’s herinneren me nog aan deze bijzondere tijd en een heleboel onuitwisbare  indrukken  liggen veilig opgeslagen op mijn harde schijf . Een ervan is dat de bevolking als eerste prioriteit heeft dat er eten is. Altijd bezig zijn om de kinderen te voeden. Maar ook het altijd delen van wat je hebt. De armste geven nog een stukje van hun brood aan de nog armere medemens. Een bergdorp dat als hoofdvoedsel valse banaan heeft en ook echt alles van deze plant gebruikt en zelden iets anders eet, alleen op heilige feestdagen komt er een heel klein stukje vlees bij als ze het kunnen kopen.  Ik heb een klein gedeelte van dit immens grote land gezien. Maar het heeft een enorme indruk op me achter gelaten. Weggooien van eten vond ik al vreselijk en probeer daarom nu nog bewuster de inkopen te doen en restjes te verwerken in een lunchgerecht of een soepje.

Gegeven is dat er voldoende voedsel voor iedereen is op onze aarde maar dat het door vele oorzaken niet goed terecht komt bij iedereen. Ik weet ook dat door mijn actie om geen eten te verspillen  mijn medemens niet direct geholpen wordt maar misschien kan ik je ook mee inspireren om je restjes  een tweede kans te geven in een soepje, groenteschotel, salade of tosti.

Op se site http://wereldvoedseldag.com/ vindt je heel veel informatie over de wereld voedsel dag en  in onze regio zijn activiteiten die je op verschillende locaties  in onze omgeving kunt bezoeken.

Mijn moeder deed altijd een of twee beschuiten door het gehakt voor de gehaktballen, dit kan ook met een sneetje of korstje, kapje of kontje net hoe jij het noemt, brood dat door niemand gegeten wil worden of bak er een tosti van . Groenten van de vorige dag kan prima in een omeletje als lunchgerecht of koud door een salade met een restje vlees. Soep daar kun je de hele groentela van de koelkast in kwijt. Maar ook een wokgerecht leent zich daar uitstekend voor. De diepvries is een uitkomst, zelfs voor gekookte pasta of rijst. Geef na een feest of etentje je gasten wat er over is mee naar huis. Kijk eens in je buurt of er iemand is die je blij kunt maken als je teveel hebt gekookt.  Kijk eens op

http://goedgewicht.eu/lekker-gezond-lekker-makkelijk/  hier vindt je verschillende recepten. De laatste nieuwe:  aardappel knoflooksoep.

“verandering begint met aandacht”      Jeanne

 

 

 

09 okt

Je mentale gezondheid.

 

 

 

Wist je dat jij je mentale gezondheid met voeding meer kunt beïnvloeden dan je misschien denkt ?  

Wanneer je je niet lekker voelt, is eten vaak een trooster bij uitstek. Zoete en vette voedingsmiddelen geven je even een endorfine boost en je voelt je even beter. Het geeft een kortstondig gevoel van geluk, minder pijn of euforie.  Voeding met veel suikers en vetten maar ook stress kunnen  er voor zorgen dat je uiteindelijk ongevoelig wordt voor endorfine.

Wanneer jij je niet lekker ( leeg ) voelt ga je ook ( leeg ) eten. Voeding die leeg is, geen vitaminen mineralen en vezel bevat. Wanneer je leeg eet krijgen ook je darmen het zwaar te verduren en uiteindelijk jij zelf nog zwaarder.  

Wanneer je weet dat je darmen heel veel signalen afgeven naar je hersenen en er zelfs stofjes aangemaakt worden die je humeur beïnvloeden ( serotonine ) dan weet je nu ook dat het wanneer jij je niet lekker voelt het zeker zo belangrijk is om wel gezond te eten.  

Wanneer jij niet lekker in je vel zit heeft dat ook invloed op de wijze waarop jouw lichaam de voeding verwerkt. Stress bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat je darmen de voeding niet goed en rustig kan verwerken en dat geeft veel ongemak en pijn maar uiteindelijk ook minder doorgifte van signalen, verminderde serotonine  en dus ook meer  kans op angst en depressieve gevoelens maar ook dat je uiteindelijk ongevoelig wordt voor endorfine. 

Wanneer jij je darmen goed vertroeteld door het eten van gezonde voeding met volop vezel, vitaminen en mineralen en de gezonde vetten dan worden er in je darmen al een heleboel stofjes geproduceerd die invloed hebben op je brein.  Een van de stofjes die in de darmen wordt geproduceerd is serotonine. Serotonine is een neurotransmitter ( dit zijn chemische stofjes de boodschappen doorgeven via zenuwcellen ) die je het feel good gevoel geeft. Serotonine wordt aangemaakt door tryptofaan evenals melatonine. Melatonine is o.a. het slaaphormoon. In de avond wordt serotonine omgezet in melatonine. Dit gebeurt echter alleen als je ’s avonds zorgt voor minder licht. Geen schermen van TV, laptop en mobiel maar gedempt licht of een kaarsje. Hoe beter jij slaapt, hoe beter je kunt herstellen en weer een frisse nieuwe dag kunt maken.

Melatonine en serotonine zijn heel belangrijk voor je hormoonbalans en het eten van tryptofaan rijke voeding past dan ook in een gevarieerd gezond eetpatroon. Het komt voor in spinazie, havervlokken en meel, zonnebloempitten, sesamzaad, kikkererwten http://goedgewicht.eu/lekker-gezond-lekker-makkelijk/  H hummus. kastanjechampignons, basilicum, kip, kalkoen en ander gevogelte, mozzarella, basilicum, chiazaad, cacao, noten en broccoli en peterselie.

Om tryptofaan goed zijn werk te laten doen is vit B6 nodig en dit vindt je b.v. in bananen, vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten.

Zorg goed voor je darmen dan zorg je uiteindelijk ook heel goed voor jezelf.

Nog meer lezen hoe jij zelf je mentale gezondheid op kunt peppen?

http://goedgewicht.eu/eet-je-stress-weg-eet-je-stress-weg/

03 okt

Pioppi

 

Gezellig samen op een bankje in de zon beetje keuvelen. Gegroefde gezichten met een lach van oor tot oor, beetje krom maar vol levenslust. Mijn hart maakt een paar sprongetjes. Pioppi. Wat een vitaliteit en Yes weer een paar jonge dokters die voeding als medicijn zien. Laat nu mijn eerste boeken uit de beginperiode van mijn praktijk nu juist daarover gaan en dit heb ik altijd doorgevoerd in mijn programma. Het mediterrane dieet, de voedingswijze die uit pure en met name veel groenten , beetje vlees of vis, noten, fruit en olijfolie bestaat.  Voeding als medicijn dat laat zien dat er plaatsen op aarde zijn waar mensen veel ouder worden dan gemiddeld en dat te danken hebben aan o.a. hun voeding maar uiteindelijk is het de hele leefstijl die deze parmantige dames en heren tot hoge leeftijd brengt.

Sardinië, Griekenland, Okinawa, en Costa Rica zijn de bekende bleu zones. Plaatsen op aarde waar mensen hoge leeftijden bereiken. Waar beduidend veel minder mensen met welvaartziektes kampen zoals hart/vaatziekten, kanker en diabetes.  Waar mensen begaan zijn en geïnteresseerd en zorgzaam zijn voor elkaar, waar voeding puur, eenvoudig maar wel gezond is. Waar geen of minimale stress voorkomt. Waar men nog dagelijks beweegt door smalle bergpaadjes of straatje te beklimmen of een dansje te wagen en te genieten van een goed glas wijn.

Hoe heerlijk is het dan om te zien dat steeds meer jonge artsen deze leefstijl zien als gezond en er al zoveel mensen van medicatie af kunnen alleen al door een gezond eetpatroon ! Mooie bijkomstigheid is dat ook je gewicht ervan gaat dalen. Super toch ? Denk je nu dat je nooit meer een lekkere boterham of een bord pasta mag ? Nee dan heb je het mis. Je kunt heel streng zijn maar jij weet net zo goed als ik dat je dat niet lang volhoudt. Het mediterrane dieet bevat ook regelmatig brood en pasta, vlees, vis en zuivel maar ook heel veel groenten, fruit, peulvruchten en kruiden. Groenten, fruit  en kruiden die juist een enorme hoeveelheid aan vitaminen , mineralen en vezels aanleveren. Juist deze micronutriënten  zijn de stofjes die je lichaam laten herstellen en die zorgen dat processen in je lichaam uitgevoerd kunnen worden. Stofjes die zorgen dat je darmen ( darmbacteriën ) goed werken en zodoende je hormonen hun werk weer goed kunnen doen en dat jij je lekker voelt.

Hoe vaak ben je al begonnen met een dieet? Hoe lang heb je het volgehouden ?

Uit ervaring kan ik je vertellen dat het mediterrane dieet een geweldig ( eigenlijk geen ) dieet is. Heerlijk, puur en levenslang vol te houden.  Zelf eet ik al jaren op deze manier en echt ik snoep af en toe als ik daar zin in heb, drink een wijntje en eet ook zeker wel eens buiten het boekje. Maar hier gaat het om jou. Belangrijk is dat er ook  aandacht is voor alle andere aspecten rondom jou. Je ontspanning, je slaap, je beweging, je stress. Het totaalplaatje , je goed en Pioppi voelen, daar gaat het om.

Wil je hierover meer lezen http://goedgewicht.eu/over-vitaliteit/

GoedGewicht = Goed in evenwicht.     En daar is heel veel aandacht voor jou en altijd een gratis informatief gesprek jeanne@goedgewicht.eu

Wil jij het programma van Dokters van morgen van 2-10 2018 een keer terugkijken ?

https://www.npostart.nl/dokters-van-morgen/02-10-2018/AT_2103626

22 sep

Lekker chillen met mosselen

Het hangt een beetje tegen elkaar aan, lekker chillen, gezellig beetje smoezelen, af en toe een beetje eten. Heerlijk toch en het liefst een plek die niet te veel opvalt. Zo ergens tegen een houten paal bij of in het water. Er zijn mensen die er een vreselijke hekel aan hebben maar gelukkig ook een heleboel die het wel weten te waarderen. Vooral de gezelligheid dat  het met zich meebrengt.  De hangcultuur…voor jong en oud. Je hebt natuurlijk al door dat het hier niet over hangjongeren en ouderen gaat , hier gaat het over  ( hangcultuur ) mosselen.

Je vindt ze heerlijk of je vindt ze echt niet lekker. Veel zit er niet tussenin. Als je ze lekker vindt houdt je dan vooral niet in.  Mosselen zijn gezond, evenals vele andere schaal, schelpdieren en vissoorten . Zee voedsel levert veel gezonde voedingsstoffen. Eiwitten, gezonde vetten Omega 3,   mineralen en sporenelementen.  Twee belangrijke sporenelementen zijn jodium en seleen.

Verder bevat vis de vitamine B12 en de mineralen jodiumfosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B6. Vis bevat van nature eiwit en vet. Vette vis is bovendien rijk aan vitamine D ( belangrijk voor sterke botten maar ook belangrijk voor de opname van vet )  en bevat vitamine A. Vette vis bevat ook nog eens veel Omega3 vetzuren. Meer hierover in Deze vetzuren ondersteunen het hart .Ook zijn ze belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen http://goedgewicht.eu/eet-je-stress-weg-eet-je-stress-weg/  en je gezichtsvermogen.

Selenium en jodium zijn belangrijk voor een goed werkende schildklier.  Een goed werkende schildklier is onlosmakelijk verbonden met de aanmaak van voldoende energie. En dat is wat je toch graag wil ? Lekker veel energie.  Maar onze schildklier regelt ook onze lichaamstemperatuur en is belangrijk bij de pompfunctie van ons hart. Hij regelt de stofwisseling, de ontwikkeling van een foetus en is belangrijk voor de groeisnelheid bij kinderen. Hieruit mag je wel opmaken dat jodium een belangrijk mineraal is wat je op een eenvoudige manier binnen kunt krijgen door het eten van vis. Maar ook zeekraal en zeewier in alle vormen zijn smaakvolle bijgerechten vol belangrijke voedingsstoffen. Eet vis en mosselen en doe er je voordeel mee.

Mosselen zijn gezond en passen met hun hoge dosis eiwit en lage calorische waarden prima in een gezond eetpatroon, mits je de mosselmaaltijd niet overspoeld met de nodige glazen alcohol en calorierijke sauzen. Een mossel maaltijd overspoeld mij wel altijd met heel veel gezelligheid. Lekker heen en weer met brood en schaaltjes, volle bakken schelpen op een grote tafel , buiten met kaarsen en fijne mensen om me heen. Mijn mosselavond avond kan niet meer stuk

Op mijn site vindt je een paar makkelijke en snelle visrecepten http://goedgewicht.eu/lekker-gezond-lekker-makkelijk/  Bij de V        Van A tot Z

24 september begint de bewuste vis week en deze duurt tot 30 september.

Op de volgende site https://www.msc.org/nl/bewustevisweek vindt jij heel veel informatie over vis. Over keurmerken en assortiment.

Je kunt ook een leuke viskrant downloaden https://www.msc.org/docs/default-source/nl-files/bewustte-viskrant_in-losse-paginas.pdf?sfvrsn=65955797_4  met recepten, informatie, kleurplaat en puzzel

Na het lezen van deze krant weet je precies wat de issues zijn in het behouden van een gezonde zee. Je leest wat verantwoorde aquacultuur en duurzame visserij bijdragen aan de toekomst van onze oceanen en je bent in het bezit van heerlijke visrecepten.

De gezondheidsraad adviseert daarom zeker een keer in de week vette vis te eten. Keuze genoeg dus leef je lekker uit.

 

06 sep

weer terug in de balans van je gezonde eetpatroon

Hoe komt het dat het zo moeilijk is de balans terug te vinden in een gezond eetpatroon ?

Soms kan de aandacht voor je eetpatroon en gedrag                                                                      gaan verslappen en heb jij je eetpatroon niet meer zo goed in balans als je zou willen.

Er kunnen verschillende redenen zijn.

Er kunnen zich situaties voordoen in je leven die stress geven waardoor je hormoonhuishouding in de war raakt en je meer trek krijgt in zoet, zout en vet. Dit zijn smaken die veelvuldig voorkomen in “troostvoedsel” . Door de situatie waar je inzit ga je vaker aan je echte hongergevoel voorbij en worden gevoelens zoals verdriet, onrust, verveling, angst opgevuld door “troost” voedsel wat je heel even een goed gevoel geeft. Het gevoel waar je op dat moment zo veel behoefte hebt. Herhaling ligt dus voor de hand.

  Door je gevoelens er te laten zijn, jezelf de ruimte geeft om ze te voelen en te doorstaan, ruim je op en hoef je niet te vullen met eten. Gevoelens, emoties zijn er niet voor niets. Je hebt ze als signalen, er is iets aan de hand, doe er wat mee !!!!! Je kunt ze niet weg eten. Meer info vindt je op http://goedgewicht.eu/mindfull-afvallen/.

Je kunt ziek worden waardoor je eetpatroon veranderd . Medicatie en of minder mobiliteit dus minder bewegen kunnen ervoor zorgen dat je uit balans raakt en in gewicht aankomt.

 ♡ Blijf gezond eten. Zorg voor goede en verse producten. Schakel hulp in om samen met jou gezonde maaltijden te bereiden als je het zelf even niet kunt. Wanneer medicatie er voor zorgt dat je in gewicht aankomt besef dan dat jij hier niets aan kunt doen !!!!! en laat de buitenwereld denken en oordelen wat ze willen. Jij weet wat er speelt en blijf vooral goed voor jezelf zorgen. Wanneer medicatie stopt zal ook vaak het gewicht weer af gaan nemen.

Je bent veel afgevallen, je krijgt volop de aandacht en dat is een boost om vol te houden. Na enige tijd zwakt de aandacht vaak af en ga je op je eigen kracht verder. Je hebt je doel bereikt en je staat jezelf af en toe wat toe omdat “je toch  zo goed bezig bent “, “je trots bent op je zelf”,  ” je het wel verdient hebt” en “het nu wel kan ” en zo kan heel zachtjes aan je oude eetpatroon weer binnensluipen.

  Weet je nog wat je reden was om af te vallen ??  Ga eens terug naar die situatie en visualiseer deze. Hoe zie je er uit? Hoe voelt het ? Waarom wilde je veranderen ?   Hoe is je huidige situatie en wat zijn je valkuilen? Stel jezelf een nieuw realistisch doel en maak een haalbaar actieplan. Kijk jezelf aan en start  bij je eerste punt. Werk je doelen af. Lukt het je niet? Begin gewoon weer bij punt 1.

Een gezond eetpatroon is voor iedereen uniek. Wat de een als lekker en gezond ervaart kan voor de ander een ramp betekenen. Ga bij jezelf na wat bij jou past. Begin met puur te eten. Stap voor stap zoeken waar jij je  lekker bij voelt.

Zo ook met bewegen. Kies een vorm van bewegen die bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Dit houd jij vol. Een duur abonnement voor sport waar je niets aan vindt is weggegooid geld en levert alleen maar frustratie en stress en dat is nu juist iets wat je helemaal niet kunt gebruiken als je graag gewicht wil verliezen en weer in balans wil komen.

Soms heb je even wat meer nodig en kan een steuntje in je rug enorm helpen.

Kijk eens op http://goedgewicht.eu/ voor vele tips, uitleg en lekkere pure recepten.

Een informatie gesprek met mij is altijd gratis en brengt je wellicht een stap verder in de richting van je nieuwe balans.

“investeer in jezelf, je bent het waard”         Jeanne.