Goed Gewicht

Bijnier uitputting

Bijnier uitputting

Problemen zijn er al zolang onze wereld bestaat. Veel mensen om ons heen ervaren het leven op dit moment als een gespannen wereld. Negatieve boodschappen bereiken ons via vele mediakanalen. Gesprekken over het milieu, corona, armoede, ziekte, verlies, pijn  en geweld zijn aan de orde  van de dag. Oorzaken van buitenaf die bij heel veel mensen stress veroorzaakt.

Maar ook de gedachten die wij hebben over de oorzaken en gedachten over onszelf geven veel stress. De gedachten geen invloed te hebben  en overgeleverd te zijn aan al de problemen, veroorzaken angst. Maar er ontstaat ook angst om er niet bij te horen als je niet presteert of voldoet aan de eisen van deze tijd. Deze angst is heel lang geleden ontstaan in de oertijd. Als je niet met de groep meekon dan werd je achtergelaten. Ook bij dieren zie je dit nog terug. Achtergelaten worden en er niet bij horen geeft angstgevoel. Angstgevoel  negeren of stoppen we het liefste weg maar het zit er wel.


Angst is een vorm om te overleven. Hier treed je stresssysteem in werking. 
Maar niet alleen wereldproblemen en je eigen gedachten maar ook dingen zoals b.v. steeds je sleutels kwijt zijn of een vervelende collega. De lat hoog leggen voor jezelf en weinig tijd nemen om te ontspannen. Mantelzorgen. Diëten en voeding met heel veel toevoegingen zorgen voor stress in ons lichaam. Je lichaam wil dit immers niet. Regels van de sportschool en het zoveelste dieetboek naleven. Emoties wegstoppen, presteren en voldoen aan de eisen van een ander en vooral, doe ik het wel goed genoeg.  Wanneer we stresssignalen negeren dan wordt stress chronische met als gevolgen zoals o.a. bijnier uitputting. 

rennen,

springen

vliegen,

duiken,

vallen, opstaan en weer doorgaan

Herman van veen

Stress is eigenlijk een vriend. Het maakt je alert en bereid je voor om goed te presteren. Het helpt je te vluchten of te vechten. Maar stress wordt je vijand wanneer stress chronisch wordt. Je rent niet weg, je vlucht niet maar je kropt gevoelens op of negeert ze. terwijl de adrenaline en cortisol door je lijf raast. Je stresssysteem maakt overuren en de kans op bijnieruitputting is een feit.

Jaren geleden bestond het woord burn-out nog niet maar ik was het wel. Door verschillende ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven gingen mijn gedachten mijn leven bepalen. Gedachten dat ik door moest gaan. Flink moest zijn. Verdriet geen plek kon hebben en blijdschap door mij niet meer werd gevoeld. Mijn hoofd nam het over van mijn hart en stress was dag en nacht aanwezig.  Mijn eigenschappen van verantwoordelijkheid en kracht gingen zich tegen mij keren en werden mijn valkuil waar ik na een aantal jaren heel hard in kukelde. Ik voelde me zoals de vrouw op de foto bovenaan dit artikel. Oud, uitgeput met maar een wens. Rust. De rust heb ik met behulp van mijn liefste en mijn omgeving, met professionele hulp en heel veel tijd en aandacht voor mezelf weer hervonden. Voeding was mijn passie en daar plukte ik ook gretig mijn vruchten van. Dit alles heeft er voor gezorgd dat ik weer uit het dal kwam en me weer krachtig en veerkrachtig voelde. Mijn eerste spontane lachen na een hele lange tijd hoor ik nog steeds in een mooie herinnering. Dit was voor mij een signaal. Ik ben er weer bij, hoe heerlijk, ik voel nog. Mijn bijnieren hebben het hard te halen gehad maar ik heb op tijd in kunnen grijpen door er heel goed voor gaan te zorgen. 

Onze bijnieren liggen boven op onze nieren.
Het zijn kleine orgaantjes waarin  belangrijke hormonen aangemaakt, waaronder de anti-stresshormonen adrenaline en cortisol.

Adrenaline wordt tegelijk met cortisol aangemaakt als er een acute alarmfase is. Ofwel een stresssituatie.  Adrenaline gaat via je zenuwstelsel, het verhoogd je hartslag en je bloeddruk, je gaat scherper horen en zien en je spieren spannen zich aan en je spijsvertering en je voortplantingsorganen liggen tijdelijk stil. Je hebt geen tijd om te eten als je stress hebt en je moet al helemaal niet aan sex en kinderen denken als je moet vechten of vluchten. Dat is de bedoeling van deze reactie. Tegelijkertijd wordt er ook cortisol aangemaakt. Cortisol gaat via de bloedbaan en dus een stuk langzamer. Je lichaam kan het met cortisol het vechten of vluchten veel langer volhouden. Wanneer een stressreactie voorbij is neemt de afgifte van adrenaline en cortisol weer af.

Wanneer je veel en langdurig stress hebt, door welke situatie dan ook wordt er langdurig cortisol aangemaakt. Cortisol is je actiehormoon. Je bijnieren raken op een gegeven moment uitgeput.
Dit gaat niet van de ene dag op de andere. Het kan jaren duren voor je lichaam echt het signaal geeft. Ho stop en nu niet meer verder.

Sta eens vaker stil, voel en luister wat je lichaam je te vertellen heeft. Ben en blijf alert op signalen die je lichaam je geeft.

Signalen van  bijnieruitputting: al moe als je opstaat, steeds zin hebben in zoete of zoute dingen, verminderd vermogen om stress op te vangen, weinig energie. Er kan een voedselallergie ontstaan of andere overgevoeligheden zoals luchtweginfecties, bloedsuikerdips, auto-immuunziektes en reumatische artritis. Ook minder zin in seks en fybromyalgie kunnen voortkomen uit een bijnieruitputting. Door bijnieruitputting  raakt ook je hele hormoonhuishouding verstoort. Hierdoor ontstaan vele klachten. Zie je hormonen  als verkeersregelaars. Wanneer zij niet goed hun werk doen komen er ongelukken.
Angst, periodes van verwarring en minder helder kunnen denken zelfs depressieve gevoelens kunnen de kop opsteken. Je veerkracht wordt minder. Je kunt steeds minder hebben. Dit ontstaat doordat onze hersenen te weinig glucose krijgen door een tekort aan cortisol.

Je lichaam vraagt om glucose. Het begint vaak met een enorme behoefte aan suiker en andere zoetigheid zoals chocolade om maar  energie te krijgen. Ook koffie, alcohol, energie drank en  andere opwekkende middelen slepen je door de dag heen. Je gaat slechter slapen waardoor je dag nog moeilijker wordt. Je concentratie kan verminderen, je bent kribbiger dan normaal. Je bent steeds vaker een beetje ziek doordat je immuunsysteem zwakker wordt en je neemt in gewicht toe.

Veel vrouwen zijn trots dat ze zo goed kunnen Multi tasken. Maar ook wij vrouwen kunnen niet Multi tasken, we kunnen maar een ding tegelijk. Je lichaam en je geest maken overuren door het idee van Multi tasken. Altijd de schouders eronder en maar doorgaan terwijl de onrust en de stress de hele dag door je lijf giert. Je denkt dat de klachten die je hebt er gewoon bij horen. Niet dus. Neem jezelf eens serieus en luister eens vaker naar je lichaam. De signalen die ik in bovenstaand stukje heb beschreven  zijn er niet voor niets. Je begrijpt dus wel dat als je bijnieren jaren overuren draaien ze uiteindelijk bijna geen of helemaal geen cortisol meer afgeven. Je actie hormoon raakt op.

Je bent net als je bijnieren, uitgeput.

Veel van bovengenoemde symptomen komen overeen en worden in de medische wereld ook gezien bij een traag werkende schildklier. Bij een traag werkende schildklier zien we ook vaak overgewicht omdat de stofwisseling daalt door overbelaste bijnieren. De diagnose traag werkende schildklier wordt bij de bovengenoemde klachten nogal eens gegeven maar ook wordt menig vrouw naar huis gestuurd met “overgangsklachten”.

Wat kun je nu zelf het beste doen aan overbelaste bijnieren?
 
♡ Laat mij je helpen.

Mijn eigen ervaring en herinnering aan een bijnieruitputting waren ronduit gezegd verschrikkelijk. Het is jaren geleden en het heeft me veel energie gekost om te herstellen. Men wist helaas nog niet van bijnieruitputting en burn out.  Ik ben gaan zoeken, lezen en verdiepen wat er met mij en mijn lichaam  was gebeurd. Met heel veel begrip en steun, veel rust en mijn eigen passie voor gezonde voeding herstelde ik stap voor stap en vond mezelf weer terug. 

♡ Rust is eerste vereiste. Zorg dat je energie vreters  de deur uit schopt en alleen nog maar energie gevers binnen laat. Maak eens een lijstje van wat en wie jou energie geven of nemen.

♡ Ga op tijd naar bed,  echt dit is het allerbeste wat jij jezelf kunt geven. Zorg voor een fijne slaapruimte die je niet prikkelt. Zorg dat je zeker acht uur per nacht slaapt. Zal in het begin niet meevallen maar oefening baart kunst.

♡ Ga lekker elke dag naar buiten en maak een wandeling of ga een stuk fietsen. Kijk om je heen en geniet van de mooie dingen die je ziet. Ga niet uitbundig sporten. Je moet immers energie opbouwen en niet weggeven in de sportschool.

♡ Vraag eens wat vaker hulp aan anderen of geef wat meer uit handen.  Valt in het begin niet mee maar ook hier….. als je het eenmaal doorhebt is het heerlijk en? Mensen in je omgeving die je liefhebben doen het graag voor je.

♡ Eet gezonde voeding zonder toevoegingen. Zorg voor voldoende
Vit C. Dit ondersteund je bijnieren bij het aanmaken van het cortisolhormoon. Groenten en fruit zorgen hier in grote maten in.
Gezonde vetten uit noten, pitten, zaden, olijfolie, avocado en vette vis helpen ook je bijnieren te ondersteunen.
Ook magnesium en Vit D zijn onmisbaar om je energie  weer op peil te krijgen. Dit kun je uit voeding halen. Wanneer je veel stress hebt ben je een grootverbruiker van magnesium. Het werkt o.a. om je spieren te ontspannen. Je begrijpt dat wanneer je lange tijd onder spanning staat je lichaam schreeuwt om magnesium. Noten, avocado, groene bladgroenten en peulvruchten  bevatten een mooie hoeveelheid magnesium.
Vit D haal je uit vette vis zonlicht en paddenstoelen.
Je kunt ook tijdelijk supplementen nemen. Vraag dit na altijd bij een voedingsdeskundige, orthomoleculaire gewichtsconsulent of natuurarts.

♡ Vertrouw op jezelf.

 

Met de kracht die een vrouw bezit
is er een weg naar herstel.
Neem jezelf serieus, neem vooral de tijd,
nog veel meer rust en

 

eet alsof je lijf je liefste is.                       Jeanne